BIST 9.670
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.494,38
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu'ndan operasyon açıklaması 'ABD'nin çekilmesine bağlı değil'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Suriye'nin Doğusunda PKK/PYD'ye yönelik operasyonumuz ABD'nin Suriye'den çekilmesine bağlı değil" dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'nin Suriye'den çekilme süreci hakkında NTV'de açıklamalarda bulundu. ABD'nin Suriye'den çekilme açıklaması sonrası çelişkili davranışlarını değerlendiren Çavuşoğlu  "Suriye'nin Doğusunda  PKK/PYD'ye yönelik operasyonumuz ABD'nin Suriye'den çekilmesine bağlı değil" dedi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:
Bizim Kürtlerle değil, terör örgütleriyle problemimiz var. Suriye'deki Kürtlerin de haklarını savunduk. Bölgemizin sınır ihlalleri konusunda terör örgütleri tehlikedir. Cumhurbaşkanımız da, Türkiye Cumhuriyeti de bir söz vermişse arkasında durur. YPG'nin Fırat'ın doğusundan çekilmeli, kabul edilemez. Biz bu işin peşini hiçbir zaman bırakmadık.  Bizim YPG/PKK'ya yönelik operasyonumuz ABD'nin çekilmesine bağlı değil.

ÇEKİLME KARARI ALINDI ANCAK
Münbiç'te uzlaşma başarılı uygulansaydı bunlar olmazdı. Sayın Cumhurbaşkanımız Fırat'ın doğusuna operasyon düzenleyeceğini söyledikten sonra ABD çekilme kararı aldı. Hem çekilme kararı verecekseniz hem de çekilmemek için Türkiye'yi suçlayacak ifadelerde bulunacaksınız.

TRUMP'I CAYDIRMAK İSTİYORLAR
Trump'ın ve Dışişleri Bakanı'nın verdiği söz bizim için geçerlidir. Bunun için koordinasyonunu başlattık. ABD güvenlik birimleri Trump'ı kararından caydırmak istiyor. DEAŞ'lıları otobüslere bindirip onlar gönderdi, biz onları sahadan temizlemiştik.

Suriye için de Irak için de önemli bu konu. Suriye'nin toprak bütünlüğünü muhafaza edecek şekilde çekilme gerçekleşmeli. Her türlü lojistik desteği de vereceğimizi söyledik.

ABD'nin kullandığı üsler var. Tamamen buradan çekiliyorsa, buraları tamamen boşaltacak anlamındadır. Münbiç yol haritasını uygulasaydık, buraları yerel halka bırakacaktık. Bolton gelmeseydi, diğer çalışma gruplarıyla beraber bunları şekillendireceğiz. 

TRUMP TÜRKİYE'YE GELMEK İSTİYOR
Karşılıklı ziyaretlerin olmasında fayda var. Trump, Türkiye'ye gelmek istediğini söylemişti. Sadece sorunların çözülmesi açısından değil, tüm ilişkiler, konular açısından faydalı olur. 

POMPEO İLE GÖRÜŞECEĞİM
Son görüşmede de, Münbiç yol haritasının hızlı bir şekilde uygulanmasının gerektiğini muhataplarına ilettiler. Kürtler dahil tüm halkların orada kalması, terör örgütleri hariç, belirtildi. Bugün de Pompeo ile telefonda görüşmeyi planlıyorum.

Münbiç'te ABD ve desteklediği YPG unsurları var. Geçen yıldan bu yana rejim ve Rus unsurları da var. Bazen devriye geziyorlar, bazen başka şeyler. YPG bugüne dek herkesi kullanmaya çalıştı. Bunu Ruslar'a da söylemiştik. "Biz kullanmazsak ABD'ye gidecek" gibi rekabet vardı aralarında ama Rusya gerçeği gördü. Rejim de biliyor YPG'nin amacının ne olduğunu.

OPERASYON NE ZAMAN YAPILACAK
Fırat'ın doğusunda harekat başlatacağımızı daha önce de duyurmuştuk ama ne zaman olacağı konusunda kesin bir tarih yok. Ama bu iş uzatılır, zamana yayılmaya çalışılırsa, Türkler Kürtleri katledecek gibi yalan yanlış ifadelerle savsaklamaya çalışırsa kararımızı buna göre vereceğiz askerlerimizle birlikte.

Erdoğan Bolton'a sert çıktı çok yakında harekete geçiyoruz