BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.310,20
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu'ndan Jeffrey'ye Astana yanıtı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Astana süreciyle ilgili yaptığı "Artık Astana'nın fişini çekme vakti." açıklamasına tepki gösterdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de katıldığı NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu'nun hedefinde Astana süreciyle ilgili tepki çeken açıklama yapan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey vardı.

Geçtiğimiz günlerde "Artık Astana'nın fişini çekme vakti." diyerek eleştirileri üzerine çeken Jeffrey için Çavuşoğlu, "Çok talihsiz bir açıklamadır. Jeffrey’nin kendi düşüncesi olduğunu zannetmiyorum. Konu, çalışma grubu toplantısında da gündeme gelecektir."" diye konuştu.

TRUMP KENDİSİ KONUYU AÇTI
Çavuşoğlu, Müşterek Taaruz Uçağı (F-35) projesi hakkındaki bir soru üzerine, konunun ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Arjantin'de düzenlen G-20 Zirvesi'nde gündeme geldiğini ifade etti. 

"Trump ile Cumhurbaşkanımız G20'de görüştü. Trump kendisi konuyu açtı. Hiçbir problem yaşanmasını istemiyoruz." diyen Çavuşoğlu, Trump'ın Türkiye'nin sadece satın alma sürecinde değil, üretimde de önemli aktör olduğunu belirttiğini aktardı. 

Çavuşoğlu, ABD Kongresinde satışın engellenmesine yönelik bazı girişimler bulunduğuna ancak Türkiye'nin önemli bir aktör olduğuna işaret ederek, "İptal edilmesi kolay bir süreç değil." diye konuştu. 

ULUSLARARASI BİR SORUŞTURMAYA GİTMEKTEN ÇEKİNMEYİZ
Brüksel'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndaki görüşmeleri sırasında gündeme gelen konular arasında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin bulunduğunu da aktaran Çavuşoğlu, "Soruşturma devam ediyor, sonuna kadar gideceğiz. Tıkanıklık olursa uluslararası bir soruşturmaya gitmekten çekinmeyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 Zirvesi'nde de konuyu muhataplarıyla ele aldığını belirten Çavuşoğlu, "Türkiye'nin sergilediği tavır, şeffaflık ve kararlılık herkes tarafından takdir ediliyor, teşekkür ediyorlar ancak bizim kendi topraklarımızda işlenmiş bir cinayetin, önceden planlanmış bir cinayetin aydınlatılması için üzerimize düşeni yapmamız lazım." ifadelerini kullandı.