BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.512,46
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu: Tehdit ve şantajlar karşılık bulmaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Almanya ile yaşanan Büyükada gerilimiyle ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu Türkiye'nin tehdit ve şantaja boyun eğmeyeceğine dikkat çekti.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Almanya ile yaşanan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye hakkındaki açıklamaları için "Tarih boyunca tüm kurulan Türk devletlerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk milletinin hiçbir tehdit ve şantaj karşısında boyun eğmediğini en iyi Almanya bilir, Berlin bilir. Dolayısıyla bu tehditlerin de şantajların da Türkiye'de karşılık bulmayacağını bilmesi gerekiyor" dedi.

Bozcaada'daki gözaltılar sonrası Alman vatandaşı aktivist Peter Steudtner'in de 'terör örgütüne yardım' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim tırmanıyor.

Almanya'dan bugün Türkiye'ye yönelik gelen mesajların ardından Dışişleri Bakanlığı dün akşam saatlerinde bir açıklama yapmıştı. Açıklamada Almanya'nın tehditvari bir dil kullandığı belirtilmiş, "Bakan Gabriel, Türk yargısına müdahaleye izin vermediğimiz için Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını sertleştirmek, Gümrük Birliği güncellemesine karşı çıkmak, yatırımları teşvik etmemek, AB’nin Türkiye’ye katılım fonlarını gözden geçirmek gibi tehditkâr ifadeler kullanmaktadır" ifadeleri yer almıştı.

Almanya'dan gelen mesajlara ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir açıklama yaptı.  Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Türkiye'ye yönelik bu tür tehditleri olgun bir devlete yakıştıramıyoruz. Esasen Berlin Türkiye'yi en iyi bilen bir devlettir. Türkiye devletinin hiçbir şantaja boyun eğmediğini en iyi Almanya bilir. Bu tehditlerin Türkiye'de karşılık bulmayacağını bilmeleri gerekir. Sorun varsa konuşuruz bazen anlaşırız, bazen anlaşamayız. Yargımızın gereğini yapacağı konusunda kimseye söz söyletmeyiz. Bunun karşılığını biliriz. Bakan Gabriel'in yaptığı hırçın açıklamalar iki ülkenin dostluğuna sığmaz.Ulusal güvenliğimizi ve geleceğimizi kısa vadeli çıkar ve politikalara feda etmeyiz. Bu sorunu aşmak gerek diye düşünüyoruz. Almanya Dışişleri Bakanı'nın yaptığı açıklama Almanya Türkiye ilişkilerine sığmamıştır.

Biz sürekli temas halindeyiz. İsteyince birbirimize telefon açıyoruz. SMS yoluyla da görüşüyoruz. Defalarca iletişim kurduk. Kendisi Türkiye'ye geldi gayet faydalı bir görüşmeydi. Samimiyetle açıkça konuştuk."