BIST 8.798
DOLAR 32,34
EURO 35,09
ALTIN 2.239,30
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu: ABD'nin Kudüs açıklamasını kınıyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trum'ın Kudüs'ü başkent tanıyan kararına tehki gösterdi, kararın uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarını ihlal ettiğini söyledi.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıyan açıklamasını eleştirdi, kararın gözden geçirilmesini istedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise kararın Türkiye için "yük hükmünde" olduğunu söyledi.

ABD'nin Kudüs'ü başkent olarak tanıyan kararına Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD yönetiminin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar, uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlalidir." ifadelerini kullandı. 

KUDÜS İSRAİL'İN BAŞKENTİ OLAMAZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Kudüs kararına ilişkin, "Bir ülkenin açıklamasıyla Kudüs, İsrail'in başkenti olamaz." dedi.

KALIN: KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü başkent tanıyan kararının hukuksuz olduğunu söyledi. Kalın'ın twitter'dan yaptığı açıklama şöyle:

"ABD Yönetimi’nin Kudüs’le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz.

Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM Kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır."

KURTULMUŞ: ŞİDDETLE TEL'İN EDİYORUM

Trump'ın Kudüs kararına bir tepki de Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'tan geldi. ABD Başkanı Trump'ı sorumsuzlukla suçlayan Kurtulmuş, kararın Ortadoğu'yu ateşe atacağını ileri sürdü. İşte Kurtulmuş'un twitter'dan yaptığı açıklama:

"ABD Başkanı’nın bu sorumsuz açıklaması Ortadoğu’yu tekrar ateşe atma girişimidir. Neredeyse tüm kabinesi istifa eden ve senato karşısında hesap veren bir liderin, kan ve savaş üzerinden iktidarını kurtarma çabasından başka birşey değildir.

Eminim ki, Trump, bu sorumsuzca kararı için de ABD halkına ayrıca hesap verecektir. Bu rezilce kararı şiddetle tel’in ediyorum.

Filistin’in özgürlüğünden ve Bağımsız Filistin Devleti’nden asla taviz vermeyeceğiz. Kudüs, tüm halkların, tüm dinlerin ve özgür Filistin Devleti’nin başkenti olarak kalmaya devam edecektir.

Demokrasiye, özgürlüğe, eşitliğe ve adalete değer veren tüm ülkeleri, Trump’ın bu sorumsuz açıklamasını protestoya ve mazlum Filistin halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz.

ABD’nin yetkili kurumlarını da, ülkelerinin kurucu değerlerini ayaklar altına alan bu sorumsuzca açıklamanın karşısında olmaya davet ediyoruz."

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: KUDÜS NAMUSTUR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Kudüs kararı sonrası twitter'dan "Kudüs namustur" mesajı paylaştı. 

Erdoğan'dan Kudüs için telefon diplomasisi

Filistin Devlet Başkanı Abbas: Trump'ın kararı gerçeği değiştirmez