BIST 9.551
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.485,78
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu ABD'li Bakan Tillerson'un yüzüne söyledi

ANKARA'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'un ortak basın toplantısına YPG ayrılığı damga vurdu.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında mevkidaşı Tillerson'a, ABD'nin YPG'ye olan desteğinden dolayı Türkiye'nin rahatsızlığını iletti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye'de bir dizi temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Ankara'da görüştü. Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısına YPG ayrılığı damga vurdu. İşte Çavuşoğlu'nun konışmasından öne çıkan satır başları:

"ABD ve Türkiye'nin birçok karşı karşıya kaldığımız sınamalar karşısında oynayabileceği çok önemli roller vardır. Sorumluluk alanımız sadece kendi coğrafyamız değil tüm dünyadaki sorunlarla ilgilidir. Türkiye-ABD arasındaki dostluk her zamankinden daha güçlü olmalıdır. İşbirliğimizi de güçlendirmemiz gerekiyor.

Terörle mücadele, diğer karşı karşıya kaldığımız tehditler, Suriye, Irak ve bölgemizdeki sorunları değerlendirme fırsatı bulduk. Konuların bazılarını NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda diğer müttefiklerimizle de değerlendireceğiz.

"BİZİ HEDEF ALAN TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK BİZİ ÜZDÜ"

İlişkilerimize yeni bir enerji kazandırmamız gerektiğini vurguladık. Geçmiş yönetimde ilişkilerimizi etkileyen bazı olaylar oldu. Bunlardan biri Suriye'de DEAŞ'la mücadele ederken geçmiş yönetimin YPG-PYD ile işbirliği ve verdiği destektir. Amerikan yönetimi ve ilgili askerler dahil kurumlar YPG ile PKK arasında bir farkın olmadığını kabul ediyorlar. Bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek bizi üzmüş, ilişkilerimizi etkilemiş ve Türk halkının ABD'ye yönelik hislerini olumsuz etkilemiştir. Bu dönemde daha fazla işbirliği bekliyoruz.

"DEAŞ'a karşı mücadelede birlikte mücadele edebiliriz. 68 ülke ve bazı kurumlar olarak 10-20 bin kişilik bir terör örgütünü yenemiyorsak, hepimizi kendimizi bir gözden geçirmemiz lazım.

GÜLEN'İN TUTUKLANMASI TALEBİ

Geçmiş dönemin izlediği ikircikli politikalardan bir tanesi de Türkiye'deki hain darbe girişimi sorumlusu Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusu. Gülen'in iadesi konusunda somut adımlar bekliyoruz. FETÖ konusunda en azından geçici tutuklama bekliyoruz.

ABD'Lİ BAKAN YPG SORUSUNU GEÇİŞTİRDİ

Soru cevap kısmında bir gazeteci Tillerson'a YPG'ye destek politikasına Türkiye'nin karşı çıktığı hatırlatıldı. Tillerson ise suya sabuna dokunmayan bir cevapla soruşu baştan savdı:

"Bugünkü görüşmenin odak noktalarıydı bu sorular. Suriye içerisinde istirkarı nasıl sağlarız bunları tartıştık. Çok faydalı bir görüş-alışverişi oldu. Rakka'nın geleceği hususunda yine bunun kontrolünün buradaki yerel yönetime geri verilmesini istiyoruz. "