BIST 9.705
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.430,14
HABER /  EKONOMİ

CarrefourSA'da başörtüsü skandalı

Fransa ortaklı CarrefourSa'da yeni bir skandal patlak verdi. Kızılay'ın başörtülü çalışanı kovuldu.

Abone ol

Ramazan ayında satışa sunmak için kumanya paketi hazırlayan CarrefourSA'nın, kumanyaların ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için, işbirliği protokolü imzaladığı Kızılay'ın gönüllü çalışan personelini, başörtülü olduğu için kovduğu iddia edildi. Olay, hem sosyal medyada hem de toplumun büyük kesiminde tepkiye sebep oldu.

Fransız asıllı yöneticisinin Türk Bayrağı'nı indirdiği Carrefour Kozyatağı, bu kez başörtülü Kızılay görevlisi genç kızın kovulmasıyla gündeme geldi. Kızılay ile CarrefourSA, Kızılay'a kumanya bağışını içeren bir protokol imzaladı.

Protokole göre; Carrefour, ramazan kumanyası hazırlayacak, bu kumanyayı satın alan yardımseverler de ihtiyaç sahiplerine ulaştırması için mağazanın bahçesine kurulacak yardım çadırında Kızılay'a bağışlayacaktı. Kızılay Ataşehir Şubesi, protokole dayanarak Kozyatağı Carrefour'un girişine yardım çadırı kurdu.

VATANDAŞLAR YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ AMA...

Vatandaşlar, Kızılay yardım çadırına yoğun ilgi gösterdi. Bu ilgi özellikle tatil olan pazar günü daha da arttı. Kızılay Ataşehir şubesi de talebe yetişemeyince Elif Demirci isimli gönüllü çalışanını görevlendirdi.

Yardım çalışmaları devam ederken Carrefour'dan bir görevli gelerek başörtülü olduğu için Demirci'nin çalışmasına izin veremeyeceklerini bildirdi. Yetkili, "Genel müdürümüz çadırı kameralardan durumu izliyor. Elif Demirci'nin başörtülü çalıştığını gördü. Buna izin veremeyiz" diye uyardı. Uyarının ardından alanı terk eden Elif Demirci durumu Kızılay yetkililerine bildirdi.

STK'LAR HAREKETE GEÇİYOR

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu Carrefour Kozyatağı bahçesinde meydana gelen olayın ardından tepki göstermeye hazırlanıyor. Carrefour'dan ürün alma boykotuna kadar ulaşması beklenen tepkiler için sosyal medyada organizasyon yapılıyor

HINCAL ULUÇ'UN KÖŞESİNE KONU OLMUŞTU

23 Haziran 1996 tarihinde yapılan HADEP kurultayı sırasında PKK'lı teröristlerin Türk bayrağını indirmesinin tepkileri sürerken, bir hafta sonra Carrefour'un Kozyatağı şubesinde benzer bir olay yaşandı.

Carrefour'un Fransız Müdürü mağaza önündeki dev Türk bayrağını indirmeye yeltenmesi, grup bünyesinde çalışan güvenlik görevlilerinin sert tepkisine neden olmuş, çıkan tartışma adliyeye yansımıştı.

Aynı yıllarda sık sık, mağaza içinde dolaşan çocukları kulağından çeke çeke cezalandıran Fransız genel müdür "Hırsız Türkler" diye bağıra bağıra standlar arasında dolaştığı gazeteci-yazar Hıncal Uluç'un köşesinde yer almıştı.

CARREFOUR'DAN AÇIKLAMA

CarrefourSA, bugüne kadar çalışanlarının, tedarikçilerinin, müşterilerinin dini inançları ya da yaşam tarzı tercihleri nedeniyle hiçbir şekilde sorgulaması veya buna bağlı bir ayrımcılığının söz konusu olmadığını bildirdi.Yapılan yazılı açıklamada, bir gazetenin bugünkü sayısında yayımlanan şirketle ilgili haberden duyulan üzüntü dile getirildi.

Açıklamada, ''CarrefourSA'nın bugüne kadar çalışanlarının, tedarikçilerinin, müşterilerinin dini inançları ya da yaşam tarzı tercihleri nedeniyle hiçbir şekilde sorgulaması veya buna bağlı bir ayrımcılığı söz konusu olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Herkesin inancına, giyimine ve yaşam tarzına saygımız sonsuzdur'' ifadelerine yer verildi.

Söz konusu habere konu olan olayın İçerenköy CarrefourSA mağazasında yaşandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Çalışanımızın tamamıyla bireysel düşüncesini yansıttığı ve tasvip etmediğimiz bu hareket, CarrefourSA'nın ilkelerini ve prensiplerini kesinlikle yansıtmamaktadır. İlk değerlendirmelerin ardından çalışanımız, bir daha benzeri bir olaya sebebiyet vermemesi için uyarılmıştır.

Konunun duyulmasının ardından talihsiz davranışa maruz kalan Kızılay Ataşehir Şube Gönüllüsü Sayın Elif Demirci ile de iletişime geçilerek kendisinden özür dilenmiştir.''