BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,66
ALTIN 2.490,69
HABER /  GÜNCEL

Caretta carettalara kafesli koruma

Nesli koruma altına alınan caretta carettalar (deniz kaplumbağası) Antalya’nın Kundu sahiline yumurtalarını bıraktı. 5 yıldızlı bir otelin p...

Abone ol

Nesli koruma altına alınan caretta carettalar (deniz kaplumbağası) Antalya’nın Kundu sahiline yumurtalarını bıraktı. 5 yıldızlı bir otelin plajına bırakılan yumurtalar, özel kafesle koruma altına alındı.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan caretta carettalar, uzun bir yolculuğun ardından Kundu turizm bölgesindeki Titanic Otel’in sahiline yumurtalarını bıraktı. Yaklaşık 10 gün önce gece yarısı kıyıya çıkan caretta carettalar, yumurtalarını bıraktıktan sonra denize açıldı. Hava aydınlandığında sahilde kaplumbağa izlerini gören görevliler izleri takip ederek yuvaya ulaştı. Şezlong ve konaklama ünitelerinin arasında izleri takip eden görevliler iki yuva tespit etti. Durumu otel yönetimine bildiren otel çalışanları yumurtaların kırılmaması için yuvaların etrafı şeritle çevrildi.

LEVHA ASILDI
Titanic Otel Genel Müdürü Hediye Çete, demirden yapılan bir kafesle iki yuvayı koruma altına aldırdı. Yuvaların yanına uyarı amaçlı "Değerli müşterilerimiz burası caretta caretta bölgesidir. Dikkat edilmesi rica olunur" yazılı levha dikildi. Turistlerin ise yuvaların yakınında güneşlendikleri gözlendi.
Caretta carettaların, temizlik ve hijyenin simgesi Mavi Bayraklı plajları yumurtlamak için tercih ettiğini belirten Çete, şöyle konuştu: "10 gün önce fark edilen yuvalardaki yumurtaları özel kafesle koruma altına aldık. Personelimizin aracılığıyla yumurtadan çıkan yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaşmaları sağlanacak. Turistler de plajın ortasına koyduğumuz kafesleri merak ediyor. Onları aydınlatma adına üç dilde yazı yazdık. Yumurtaların zarar görmesini istemiyoruz. Doğaya bir katkı sağlayabiliyorsak ne mutlu bize." İki yıldır caretta carettaların bulundukları sahile yumurta bırakmadığını dile getiren Çete, bu yıl tespit ettikleri yuvaları en iyi şekilde koruyacaklarını ifade etti.

DOĞRU BİR UYGULAMA
Alman tatilci Peter Smith de, caretta caretta yumurtalarının korunması gerektiğini belirterek, "Köpek, kedi türü hayvanlar yumurtalara zarar verebilir. O nedenle koruma altına alınmasını doğru buluyorum. Dalyan’da böyle bir koruma alanı görmüştüm" diye konuştu.

HERKES DUYARLI OLMALI
Tatilcilerden oyuncu Ayşen Gürler de, caretta carettaların yuvalarının kafesle koruma altına alınmasını önemli bulduğunu belirterek herkesi duyarlı olmaya davet etti.
Plajın ortasında yer alan kafesler turistlerinde ilgi odağı oldu. İlk yavruların, Ağustos ayının ortasında çıkması bekleniyor. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömen caretta carettaların (deniz kaplumbağası) bir defasında 100 ile 200 arasında yumurta bıraktığı kaydedildi.
(İHA)