BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Canlı yayında 'hayali anket' kavgası

Beyaz TV'de yayınlanan Dinamit programına konuk olan İnternethaber yazarı Süleyman Özışık SONAR araştırma şirketini eleştirince ortalık karıştı!

Abone ol

Beyaz TV'de son aylarda ardı ardına açıklanan anketlerin masaya yatırıldığı Dinamit programında İnternethaber yazarı Süleyman Özışık'ın bir araştırma şirketi ile ilgili açıklamaları ortalığı karıştırdı.

Özışık, tüm anket şirketlerinin AK Parti'nin oylarını yüzde 48-50 bandında gösterdiğini, ancak SONAR isimli araştırma şirketinin verdiği sonuçların manipüle edici olduğunu söyledi.

Bu şirketin yaptığı araştırmaları tek tek anlatan Özışık, "Buraya gelmeden önce 8 anket şirketinin sonuçlarına göz attım. 6 tane anket şirketi AK Parti'nin oylarının yüzde 48-50 bandında olduğunu söylüyor. Hatta bazı anket şirketleri, kararsızlar dağıtıldığında bu oranın yüzde 52'ye vuracağını iddia ediyor.

Ama iki tane araştırma şirketi var ki bunların sonuçları fazlasıyla şaşırtıcı. Bu anket şirketlerinden biri SONAR! Sonar dediğimiz şirket, son 9 seçimin neredeyse tamamında çuvallamış bir araştırma şirketi." dedi ve SONAR'ın açıkladığı bazı anket sonuçlarını ve seçim sonuçlarını şu sözlerle kıyasladı:

"12 Haziran 2011 seçimlerinde "Yüzde 31.0 alacak" dediği AK Parti yüzde "49. 9" almış. Yüzde 20'lik bir yanılma payı

2010 referandumunda "49.9 alacak" dediği AK Parti, "57.8" almış. Yine 30 Mart yerel seçimlerinde "39.0 alacak" dediği AK Parti yüzde "45.5" almış. İşi şirazesinden öyle çıkarmış ki CHP'ye 4 puan çıkarayım derken toplam sonuçlarda yüzde 100'ün üzerine çıkıp yüzde 104'ü bulmuş!

Son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, açıkladığı rakamlar aynen şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 45,2
Ekmeleddin İhsanoğlu: Yüzde 43,8
Selahattin Demirtaş: Yüzde 0,1

Ve çıkan sonuçlar:

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 52,1
Ekmeleddin İhsanoğlu: Yüzde 38,2
Selahattin Demirtaş: Yüzde 10,1

Hani bir penaltıyı dışarı atan olur da, 9 penaltının dokuzunu dışarı atan as futbolcu mu olur be kardeşim! Anlayacağınız, her haliyle araştırılmayı hakeden bir araştırma şirketi!" dedi..

Bu sözler üzerine yayına bağlanan SONAR araştırma şirketinin genel müdürü Hakan Bayrakçı,  bu iddiaların tamamen palavra olduğunu söyleyince ortalık karıştı.

Seçim sonuçlarını en iyi bilen araştırma şirketi olduklarını söyleyen Bayrakçı Özışık'ın açıkladığı sonuçlara itiraz etti. Bunun üzerine Özışık, "SONAR seçimlerden 3-4 ay önce sürekli manipüle edici sonuçlar açıklıyor. Bu anket sonuçlarının tamamı SONAR tarafından yapıldı ve açıklandı. Ancak seçime bir hafta kala aynı şirket kurumsal itibarını kurtarmak için doğru sonuçları veriyor. Ondan önce açıkladığı sonuçlar tamamen manipüle edici." iddiasında bulundu.

Bayrakçı bunun üzerine bahsi edilen sonuçları SONAR'ın yaptırdığını ve açıkladığını kabul etti ancak son haftaya göre değerlendirilme yapılmasını istedi. AK Parti'nin önümüzdeki seçimlerde yüzde 40'ın altında kalacağını iddia etmesi üzerine Süleyman Özışık canlı yayında ilginç bir iddiaya tutuştu.

"AK Parti önümüzdeki seçimlerde yüzde 45'ten az oy alırsa ben kalem bırakacak ve yazarlık yapmayacağım. Peki yüzde 45'in üzerinde oy alırsa Hakan Bayrakçı araştırma şirketini kapatacak mı?" diye meydan okuyan Özışık'ın bu iddialı çıkışına cevap vermekten kaçındı.

CHP'Yİ KANDIRAN ANKETLER

Bu tür anketlerin CHP'ye oy verenleri gaza getirmek için yapıldığını söyleyen Özışık, "CHP'li seçmenini kandırmaktan kolay ne var! Dünya üzerinde şeker vermeden kandıracağın tek kesim CHP'liler. Açıkla bir rakam, hemen inansınlar! Ama seçimden sonra işler değişiyor. Kılıçdaroglu önce biz kazandık diyor. Herkes, "Kaybettin" demesine rağmen kazandığını iddia ediyor. Erdoğan 12 yılda bir sigara tiryakisinden daha çok balkona çıktı.

Her seçim sonrası seçmenler Kılıçdaroğlu'na 5 günlük ev hapsi veriyor. O 5 günün sonunda kendi milletvekilleri de tepki gösterince Kılıçdaroğlu çıkıp, "Evet maalesef kaybettik" diye açıklama yapabiliyor. Bir muhalefet lideri son seçimde yüzde 52'nin yüzde 38'den büyük olduğunu 5 günde anlayabildi artık gerisini siz düşünün"
dedi.


HAKAN BAYRAKÇI'NIN UNUTULMAYAN İDDİASI

Bayrakçı 2007 seçimlerinde, "Bu seçimden CHP-MHP koalisyon iktidarı çıkmazsa bu işi bırakırım" diye açıklama yapmış ancak seçim sonrası faaliyetlerine olduğu şekliyle devam etmişti.