BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,84
ALTIN 2.428,17
HABER /  POLİTİKA

Canikli'den cumhurbaşkanlığı sistemi açıklaması

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, başkanlık sistemini getiren anayasa değişikliği teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, anayasa değişikliği teklifini değerlendirirken "Türkiye'nin bundan sonraki dönemlerinde her zaman güçlü bir lider, bir Recep Tayyip Erdoğan'ı bu toplumun oluşturma garantisi yok. O zaman bunu sistemle garanti altına almaya çalışacağız." dedi.

Canikli, 9. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmede bulundu.

YENİ ANAYASA

TBMM Genel Kurulunda devam eden yeni anayasa görüşmelerine de değinen Canikli, Türkiye'de son 14 yılda güçlü bir irade yönetimde olmasaydı ülkenin sonbahar rüzgarlarının önündeki yapraktan farkı kalmayacağını söyledi.

Böyle bir durumun yaşanmamasının güçlü bir yönetimden kaynaklandığına dikkati çeken Canikli, "Bu AK Parti'nin yapısı ve liderliği sayesinde gerçekleşti yani Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleşti. Fakat her zaman bunun garantisi yok. Türkiye'nin bundan sonraki dönemlerinde her zaman güçlü bir lider, bir Recep Tayyip Erdoğan'ı bu toplumun oluşturma garantisi yok. O zaman bunu sistemle garanti altına almaya çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'nin anayasa değişikliği ile ilgili değerlendirmelerinin hiçbir gerçekliği olmadığını belirten Canikli, şu andaki sistemini çift başlılığı ürettiğini kaydetti. Hem başbakan hem de cumhurbaşkanının yürütmenin parçası olduklarına işaret eden Canikli, anayasada yürütme yetkilerinin iki makam arasında paylaşıldığını belirtti. Canikli, "İkisinin iradesinin örtüşmesi gerekiyor. Başbakan öneriyor, Cumhurbaşkanı onaylıyor. Her zaman mutlak bir uyum olması gerekiyor. Bu olabilir mi? Mümkün değil. O nedenle yönetim sistemimizdeki bu mantıksal boşluğu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Canikli, CHP ve HDP'nin yanı sıra yurt dışında da anayasa değişikliğine karşı çıkanların olduğunu dile getirerek, özellikle yayımlandıkları ülkelerin gayriresmi olarak görüşlerini yansıtan basın yayın organları bulunduğunu söyledi. Canikli, "Onlara bakıyorsunuz orada da Türkiye'de bu sisteme çok ciddi bir direnç var. Bunlar aynı zamanda Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarını hedef alan doğrudan ya da dolaylı birtakım saldırıları da en azından destekleyenlerin aynı olduğunu görürsünüz." değerlendirmesinde bulundu. 

Söz konusu kesimin Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıktıklarını vurgulayan Canikli, "Ne olursa olsun bu bileği bükemeyecekler. Çok büyük efor sarf ettiler. Türkiye'nin, bu milletin bileğini bükemediler, bükemeyecekler. En sonunda bükemedikleri bileği öpmek zorunda kalacaklar." dedi.