BIST 9.670
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.494,38
HABER /  MEDYA

Çandar'ın kehaneti 'Türkiye'yi perişan eder'

Radikal yazarı Cengiz Çandar, Suriye üzerine itiraflarda bulunduğu yazısında mevcut durumun Türkiye'yi perişan edeceğini öne sürdü.

Abone ol

Radikal'ın Ortadoğu konusundaki uzmanlığı ile bilinen ismi Cengiz Çandar, bugün Suriye konusunda 'hatalı' olduğu itirafında bulundu.

"Suriye söz konusu olunca yanlış yapmayan hiç kimse yok" diyen Çandar, kendisinin de mevcut politikayı desteklerken yanıldığını itiraf etti.

BENDE DESTEKLEDİM

Çandar, "İktidarın Suriye politikasını ben de destekledim. Çünkü, yıkılması arzumda hâlâ bir değişiklik olmamakla birlikte, ben de Başşar Esad rejiminin ömrünün bu kadar uzayabileceğini ve Suriye’nin içinin bu kadar ‘kirlenebileceğini’ düşünmemiştim. Gelinen noktada, Türkiye’yi yalnızlaştıran ve artık etkisizleşmiş olan politikanın anlamı ve gereği kalmadı" dedi.

Suriye politikasının mezhepçiliğe kaydığını ve artık sürdürülmemesi gerektiğini savunan Çandar, mevcut durumla ilgili Türkiye açısından ürküten bir tablo çizdi.

TÜRKİYE PERİŞAN OLUR

Çandar'a göre bu politikada ısrar edilirse Türkiye perişan olur.
Çünkü;

1. Türkiye sınırlarının dibinde an-Nusra ve IŞİD (Irak-Şam İslam Devleti) gibi el-Kaide örgütünün Kürtlere saldırmasına ‘yol veren ülke’ görüntüsünü, kendi Kürt halkıyla çatışmayı göze almadan sürdüremez;

2. İzlenen Suriye politikası, ısrar edildiği takdirde, Türkiye içinde Sünni-Alevi çatışmasını azdıracak bir ‘saatli bomba’ gibi infilak zamanını bekliyor. ‘Saatin tiktakları’ son birkaç ayda sayısız olayda kendisini gösteriyor, duyuruyor. Bunu, ne herhangi bir ‘paket’in içinde ‘cemevi tavizi’ ne de “Bizim Alevilerimiz, oradaki Nusayrilerle aynı şey değil” söylemi önleyebilir.

Hiç kimse kendisini aldatmasın. Türkiye, ‘mezhepçi’ Suriye politikasından tepeden tırnağa sıyrılmadan, milyonlarca Alevisinin ‘ruhi kopuşu’nu ve öfkesini önleyemez.

()