BIST 9.508
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.485,45
HABER /  GÜNCEL

Can'dan hükümete anayasa çağrısı

Doç. Dr. Osman Can, yeni anayasanın bir an evvel çıkarılmasını istedi

Abone ol

Anayasa Mahkemesinin eski raportörü Doç. Dr. Osman Can, ''Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak yeni anayasa hemen şimdi yapılmalı'' dedi.

Eğitim-Bir-Sen Kırklareli İl Başkanlığınca Kültür Merkezi'nde yapılan ''Yeni Anayasa Hemen Şimdi'' konulu konferansa katılan Can, konuşmasına Osmanlı-Türk tarihinin ilk anayasasını anlatarak başladı.

Devletin üst kademelerinin toplumdan uzak anayasayı belirlemesi halinde o devletin laik, hukuk ve demokratik olmayacağını belirten Can, ''Darbe yapılırken anayasa yapılıyor ve bunun demokratik olduğunu savunuyorsak, bu büyük bir ayıptır'' dedi.

Anayasanın toplumun hayalleriyle yapılması gerektiğini ifade eden Can, ''Bir anayasada ne kadar çok madde varsa Ankara'daki bürokratın hareketliliği artar ve popülasyonu bir madde ile çoğalır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bugün hukuk devleti olduğunu söylemekte güçlük çekiyoruz. 'Türkiye laiktir deniliyor' ama keşke öyle olsa'' diye konuştu.

Anayasanın birçok maddesinin darbe döneminden kalma olduğunu dikkati çeken Can, şunları kaydetti:

''Herkes çiftçiliği bilir. Her çiftçinin de evinde bir köpek vardır. Bu köpek çiftçiyi dış etkenlerden korur. Aynı şekilde bir ev yaptınız ve oraya bir bekçi tahsis ettiniz. Eğer o bekçi veya köpek sizi içeriye sokmuyorsa orada bir problem var demektir. Devlet de böyledir. Devlet kapıda bekleyen köpek, bekçi ve kapıcı gibidir. Devlet sizlerin hayalleri demektir. Kendi evinizi yaparken nasıl hayaller kurarak yapıyorsanız anayasa da buna benzemelidir. Anayasanıza siz karar vermezseniz sizin evinizde başkası yaşıyor demektir.

Türkiye bugün belli ekonomisi ve siyasi gelişmeleri ile kapıdaki bekçiye haddini bildirmektedir. Bugün yeni bir anayasa fırsatı ve mecburiyeti doğmuştur. Bütün dünyada yeni anayasalar yapılıyor. Türkiye'de de yeni bir anayasa yapılmalıdır. Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak yeni anayasa hemen şimdi yapılmalı. Başarılı olmamız için de barışı çevremize yansıtmalıyız.''

Eğitim-Bir-Sen Kırklareli Şube Başkanı Ramazan Çetin de her zaman yeni anayasanın yanında ve destekçisi olduklarını bildirdi.

Konferansa Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri ile vatandaşlar katıldı.