BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,80
ALTIN 2.481,09
HABER /  EKONOMİ

Çanakkale'ye dünyanın en uzun köprüsü

Çanakkale Boğazı'na Dünyanın en uzun asma köprüsü yapılıyor. Çanakkale Köprüsü, şu anda rekoru elinde tutan Japon köprüsünü de geçecek.

Abone ol

ÇANAKKALE Boğazı'na yapılacak olan köprü, dünyanın en uzun asma köprüsü olan Japon köprüsünü de geçerek ilk sıraya oturacak. Köprüyü de Japonlar inşa edecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Çanakkale Boğazı Köprüsü, dünyanın en uzun asma köprüsü olan Japon köprüsünü de geçen bir proje olacak. İnşallah bunu da Türk-Japon işbirliği ile yapacağız" dedi.

Zeybekci, Japonya'daki temaslarına ve ekonomik gelişmelere ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Planları arasında Japonya’nın birincil öncelikli ülkelerden birisi olduğunu ifade eden Zeybekci, iki ülke arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasının önemli süreçlerden birini oluşturduğunu vurguladı. Zeybekci, "Japonya ile serbest ticaret anlaşmasını çok geniş kapsamlı ve derinlikli olmasını düşünüyoruz" diye konuştu.

Dünyada ekonomik haritaların değiştiği bir dönemde hızlı şekilde serbest ticaret anlaşmaları yapmayı ve genişletmeyi önemsediklerini dile getiren Zeybekci, Japonya’nın da en önemli hedeflerden biri olduğunu belirtti.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Japonya’nı küresel krizin ardından toparlanmayı tam anlamıyla başaramadığına değinen Zeybekci, Japonya’nın daha çok üretme, ihracat yapma ve fonlarını üçüncü ülkelerde değerlendirme ihtiyacı hissettiğini söyledi. Zeybekci, "Dünyada bu fırsatı ona verebilecek en önemli ülkelerden bir tanesi Türkiye. İki ülkenin karşılıklı faydasının yanında üçüncü ülkelerde bunu son derece önemli görüyoruz. Teknik görüşmeler bitti, çerçeve belirlendi ve 1 Aralık itibariyle resmi görüşmeler başlıyor. Hedefimiz bunu çok kısa sürede, 2015 sonu itibariyle bitirmek ya da bitirme noktasına getirmek" dedi.

JAPONYA'YI TÜRKİYE BESLEYECEK

Japonya’nın gıda alanında dünyanın 4. büyük ithalatçısı olduğuna dikkati çeken Zeybekci, Türkiye’nin de dünyada 7, Avrupa’da 1. tarım ülkesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu pazarda önemli avantajlar yakalanabileceğine inandıklarını ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Gıdada önemli gelişmeler var. Karşılıklı problemlerimiz var. Türkiye olarak Japon gıda ürünlerine koymuş olduğumuz bazı önemli kısıtlar var. Onların da bizim ürünlerimize koymuş oldukları kısıtlar var. Önerimiz şu olacak: Her iki ülke karşılıklı olarak birbirlerinin sertifikasyonlarını, ruhsatlandırmalarını tanısınlar, ekstra denetime, laboratuvar çalışmasına gerek kalmasın.

Japonya’nın bize özellikle Akdeniz yöresine ait meyve-sebzede koymuş olduğu çekinceler var. Bu problemleri halletmek üzereyiz, bir noktaya geldik. Beyaz ette 1 dokunuşluk bir durum var. Türkiye için gıdada, yaş sebze-meyvede, beyaz ette 2014 sonu itibariyle bazı problemleri aşıp, 2015’te fiili olarak ticaret yapmayı planlıyoruz."

ÇANAKKALE BOĞAZI KÖPRÜSÜ

Japonya’nın altyapı yatırımlarına ilgisinin artarak devam ettiğini belirten Zeybekci, Körfez Geçiş Projesi, tüp geçit projeleri ve İstanbul’a 3. köprünün ardından Çanakkale Boğazı Köprüsü'yle bu ilginin sürdüğünü söyledi.

Çanakkale Boğazı Köprüsü'nün 2015’te yatırım seviyesine geçmesini hedeflediklerini ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"2015’te Çanakkale Köprüsü'nün yapımına başlanması hedefleniyor. Çanakkale Köprüsü çok önemli bir proje. İstanbul’un üzerindeki baskının hafifletilmesi, Anadolu’nun Avrupa ile bağlantısını İstanbul olmadan gerçekleştirmek için çok önemli bir proje. Bunu çok önemsiyoruz. Dünyanın en uzun asma köprüsü Japonya’da. Çanakkale Boğazı Köprüsü, dünyanın en uzun köprüsü olan Japon köprüsünü de geçen bir proje olacak. İnşallah bunu da Türk-Japon işbirliğiyle yapacağız. Bunun görüşmeleri devam ediyor, şu anda talepleri var. Çözüm önerilerini de koydular ortaya. Biz bize ait olan bölümünü görüştük, bitirdik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredildi. Onlar da devam ediyorlar. Tek alternatif değil ama Japonların bu projeyi kaptırmamak için büyük bir istek içinde olacaklarını biliyorum.”

JAPON EMEKLİLER TÜRKİYE'YE YERLEŞECEK

Türkiye’ye gelen Japon turist sayısını artırmaya yönelik çalışmaları da değerlendiren Zeybekci, Japon turistlerin deniz, kum, her şey dahil seçeneği yerine kültür, doğa ve sahil turizmini tercih ettiğini söyledi. Türkiye’nin kültür turizmi açısından dünyanın en zengin ülkesi olduğunu vurgulayan Zaybekci, şunları kaydetti:

"Tanıtımla ilgili çok hızlı bir kampanya başlatmamız lazım. 2015, fuarlar ve tanıtımlarla ilgili çok farklı adımlar attığımız bir yıl olacak.

Japonya ile emekli ve yaşlılarla ilgili ortak proje için çalışıyoruz. Bunu çok önemsiyoruz. Bunu dünyaya da çalışıyoruz. Türkiye bütün dünyaya bu hizmeti verebilecek durumda. Gelişmiş ekonomilerin Avrupa, Amerika, Kuzey Amerika, Japonya gibi ülkelerin en büyük problem yaşlılarının ülkelerinde ağırlanması, bakımı. Bu ekonomilerine çok büyük bir yük haline geliyor. Bunu Türkiye’de çok daha uygun imkanlarla çok daha rahat yapabiliriz. 40 milyon turisti ortalama 600-800 dolar harcamayla ağırlamaktansa, 1 milyon turist yerine böyle bir 50 binlik ağırlamayı yapmak bizim için daha avantajlı, ekonomik, kazançlı. Bunun üzerinde çalışıyoruz, Japonlarla bu alanda bir görüşmemiz var."

Bu alanı gelecek dönemde sadece Japonya ile de sınırlı olmayan bir sektör olarak gördüklerini ifade eden Zeybekci, bu kişileri de turist olarak değil, uzun dönemlerde Türkiye’de kalmak üzere alternatif turizm faaliyet olarak değerlendirdiklerini belirtti. Zeybekci, gerekli tanıtımlar yapıldığında klasik Japon turisti de Türkiye’ye daha fazla çekebileceklerini vurguladı.