BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Çanakkale'de yolcu gemisiyle tanker çarpıştı

Çanakkale Boğazı'nda bir yolcu gemisiyle patlayıcı özelliğe sahip akaryakıt tankeri çarpıştı.

Abone ol

Yunanistan'dan İstanbul'a giden 162 metre boyundaki Malta Bayraklı "Louis Crıstal" isimli yolcu gemisi ile Rusya'nın Tuapse Limanı'ndan Malta'ya yolculuk yapan 182 metre boyundaki Marshall Adaları bayraklı "STİ Pimlico" isimli tanker, Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Feneraltı mevkisi önlerinde çarpıştı.

YAKIT SIZINTISI BAŞLAYAN TANKER GÜVENLİ BÖLGEYE ÇEKİLDİ

Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Fener Altı mevkisinde yolcu gemisiyle çarpışmasının ardından iskele bölümünde yakıt sızıntısı başlayan tanker, römorkörler tarafından güvenli bölgeye çekildi.

Alınan bilgiye göre, saat 01.25'te çarpışan "Louis Crıstal" isimli yolcu gemisi ile "STİ Pimlico" isimli akaryakıt tankerine, römorkörlerle müdahale edildi. Kazaya karışan gemi ve akaryakıt tankeri, römorkörler vasıtasıyla çekilerek farklı noktalara götürüldü.

PATLAYICI ÖZELLİĞE SAHİP AYARYAKIT YÜKLÜ

"Nafta" (patlayıcı özelliğe sahip damıtılmış petrol ürünü) yüklü tanker, yakıt sızıntısı tespit edilmesi üzerine, Şevketiye Demir bölgesindeki güvenli alana yönlendirildi.

PATLAMA YA DA YANGIN RİSKİNE KARŞI TANKERE SU SIKILIYOR

Yaşanan sızıntının olası yangın ve patlamalara neden olmaması için bölgedeki römorkörler tarafından tankere su sıkılmaya devam ediliyor.

Kazanın yaşandığı bölgede güvenlik amacıyla, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait "Kurtarma-2", "Kurtarma-5" ve "Kurtarma-9" römorkörleri ile KEGM-2, KEGM-9 hızlı tahlisiye botları bulunduruluyor.

BOĞAZ KAPATILDI

Yunanistan'dan İstanbul'a giden 853 yolcu ve 382 mürettebatı bulunan 162 metre uzunluğundaki Malta Bayraklı "Louis Crıstal" adlı yolcu gemisi ile Rusya'nın Tuapse Limanı'ndan Malta'ya giden 182 metre uzunluğundaki Marshall Adaları bayraklı "STİ Pimlico" isimli tanker, Gelibolu Fener Altı mevkisi önünde çarpışmış, kazanın ardından Boğaz, çift yönlü gemi geçişlerine kapatılmıştı.

tanker.jpg

FELAKET KIL PAYI ATLADILDI

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğazı'ndaki gemi kazasına ilişkin, "Çok şükür, çok büyük bir felaket kıl payı bir vaziyette atlatılmış oldu" dedi.

Çınar, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazanın ardından kriz ekibi oluşturduklarını ve gelişmelerin saniye saniye takip edildiğini söyledi.

Gece 01.25 sularında Malta bandıralı, 853 yolcusu ve 382 mürettebatı bulunan yolcu gemisinin kılavuz kaptan olmasına rağmen nafta yüklü, Marshall Adaları bayrağını taşıyan 50 bin tonluk, patlayıcı maddeyle dolu gemiye doğrudan çarptığını belirten Çınar, kazanın teknik detaylarının daha sonra ortaya çıkacağını anlattı.

HİSSEDİLİR DERECEDE KOKU YAYILDI

Çınar, incelemelerin sürdüğüne dikkati çekerek, "Akabinde tankerde oluşan hasarla sızma meydana geliyor ve bu sızıntı, Çanakkale'den bile hissedilir derecede koku yayan önemli bir tehlike oldu" ifadesini kullandı.

Çınar, kazanın ilçenin kıyısında meydana gelmesiyle büyük facianın eşiğinden dönüldüğünü vurguladı.

"Çok şükür, tek kişi yaralanmadan, tek kişi ölmeden sonuçlandı" diyen Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün ekipler kıyı emniyeti, Liman Başkanlığı, herkes seferber oldu. Biz de bütün arkadaşlarımızı seferber ettik. Çevre Müdürlüğünden Sağlık Müdürlüğüne kadar, 'Herkesi olabilecek tehlikelere karşı tedbirli olalım' diye uyardık. Çok şükür, uçucu madde gazlaştığı ve atmosferde yayıldığı için deniz kirlenmesi, diğer akaryakıtlarda olduğu gibi meydana gelmedi. Neticede yolcu gemisi kaza yaptığı yerde şu anda bekliyor. Kendi şirketlerinin ve sigorta şirketleri ile savcılığın işlemlerini yapması için burada bekliyor ancak tankerin hemen güvenli alana çekilmesi gerekiyordu.

Römorkörlerle kıyı emniyetine bağlı, şu an halen daha hareket halinde, emniyetli bölgeye çekilmek üzere seyir halinde."

TANKERDE ENERJİ KESİLDİ

Çınar, tankerdeki enerji akımının kapalı pozisyona getirildiğini söyledi.

Patlama tehlikesine karşı böyle bir tedbir alındığını anlatan Çınar, "Römorkörler, bunu çekmek suretiyle götürdü. Seyir halindeyken sızıntı olan bölge... Sürekli soğutulması amacıyla, yine küçük kıyı emniyeti römorkörleri tarafından su püskürtülerek, soğutma işlemi devam ediyor. Şu anda büyük bir tehlike görünmüyor. İnşallah kendi bölgesine çekilecek ve orada bekletilecek. Bütün tedbirler alındı" değerlendirmesinde bulundu.

YOLCULAR TAHLİYE EDİLECEK

Vali Ahmet Çınar, yolculardan tahliye talebi gelmesi üzerine çalışma başlattıkları bilgisini verdi.

"Yolcu gemisinde 854 yolcu var. Bunlardan 240'ı Türk uyruklu ve tahliye talebinde bulundu" diyen Çınar, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz bu yolcuların mağdur olmaması için pasaport polisi ve gümrük müdürlüğümüzle bir ekip oluşturduk. Bu surette halihazırda bekliyorlar. Gemiye gidecekler, gemide bütün bu işlemler gerçekleştirilecek. Daha sonra yine Gelibolu'da şu an bekletilmekte olan otobüslerle tahliye işlemleri gerçekleştirilmiş olacak. Bunu da GESTAŞ'a bağlı bir tekne marifetiyle gerçekleştireceğiz. 2 bine yakın bagaj olduğu bilgisi geldi. Çok şükür, çok büyük bir felaket kıl payı bir vaziyette atlatılmış oldu."