BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,17
ALTIN 2.247,19
HABER /  POLİTİKA

Çanakkale'de muhalefete davet şoku

Çanakkale'deki anma törenleri için davet gitmeyen muhalefet tepkili!

Abone ol
Çanakkale'deki dev anma törenlerinde muhalefete davet gitmemesi ortalığı karıştırdı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, davet gelmemesini "Protosto ediyorum" diyerek hükümete tepki gösterirken MHP'li Yusuf Halaçoğlu Erdoğan'ın şiir okuduğu filme gönderme yaptı "Zaten o reklamı gördükten sonra, bunların muhalefeti de bu törenlere davet etmeleri mümkün değildi." diye konuştu.

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümünü anma törenlerine, tüm dünya liderleri davet edildi. Ancak onlarca yabancı devlet başkanı ve başbakanın hazır bulunduğu törenlere, Türkiye'deki muhalefet partilerinin davet edilmedikleri ortaya çıktı.
 
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, ana muhalefete davet gelmesine "protesto ediyorum" diyerek tepki gösterdi. Tekin, şöyle konuştu;  "AKP dirilerimize yaptığı zulümden sonra ölümlerimize de zulüm yapıyor. O törende, kupon arsacılar bile var, Türkiye Cumhuriyeti'nin ana muhalefeti, Atatürk'ün partisinin temsilcileri davetli değil. Şiddetle protesto ediyorum."
 
MHP'Lİ HALAÇOĞLU: KENDİLERİ ÇALIP, KENDİLERİ OYNUYORLAR
 
MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Halaçoğlu, Çanakkale'nin 100. yıldönümü anma törenleri için MHP'ye de davet gelmediğini açıkladı. "Ne bana, ne de diğer grup başkanvekili arkadaşa herhangi bir davetiye gelmedi" diyen Halaçoğlu, şöyle konuştu:
 
"Kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Oyun oynuyorlar orada. Bir reklam yapıyorlar, reklamın içerisine Cumhurbaşkanı'nı koyuyorlar. Böylece, bu reklamla ancak birilerinin reklamını yapar biçimde tanıtıma gidiyorlar. Zaten o reklamı gördükten sonra, bunların muhalefeti de bu törenlere davet etmeleri mümkün değildi.
 
"ORADA ANZAKLARIN ÇANAKKALE'YE ÇIKIŞINI MI KUTLUYORLAR?"
 
Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü anmaları için Anzaklar'ın Çanakkale'ye çıktıkları 24 Nisan tarihinin seçilmesini de eleştiren Halaçoğlu, "Orada neyi kutluyorlar? Anzaklar'ın Çanakkale'ye çıkışını mı? Eğer bir anma yapılacaksa, düşmanın defedildiği gün yapılmalıydı. Anzaklar'ın  Çanakkale'ye çıktığı gün değil. Neyi kutluyorlar orada? İyi ki çıktınız, iyi ki savaştık kutlaması mı yapıyorlar?"  dedi.
 
"EĞER SİYASETEN 24 NİSAN'A DENK GETİRMEK İSTEMİŞLERSE..."
 
Halaçoğlu, Çanakkale Savaşı anmalarının 24 Nisan'da yapılmasının, "siyaseten 1915 Ermeni olaylarına denk getirme" amacı taşıyabileceğine de dikkat çekerek, şöyle dedi; "Ermeni Patrikhanesi'ndeki ayine bugün hükümet de katılmış. O ayine katılıyorlar ama, Ermeni çetelerin katlettiği 518 bin Müslüman için hiçbirşey yapmıyorlar. Üstelik 24 Nisan, tehcirin, ki onun da adı sevk ve iskandır, tehcir değildir, yıldönümü bile değil.  1915'te, Çanakkale'de ölüm kalım mücadelesi verilirken, 17 Nisan'da Ermeniler Van'da isyan çıkardılar. İlk etapta 6 bin kişi öldürüldü.
 
17 Nisan'da bundan vazgeçilmesi teklifi, Ermeni ileri gelenlerine Osmanlı hükümeti tarafından teklif edilmesine rağmen, kabul görmedi. Bunun üzerine 24 Nisan'da Ramgavar, Hınçak ve Taşnak örgütü mensubu 235 kişinin tutuklanmasına karar verildi. ancak 180 kişi tutuklandı, diğerleri kaçmıştır. Bunlar da öldürülmediler. Ankara Ayaş ve Çankırı cezaevlerine gönderildiler. Bu durumda, 24 Nisan'da hangi ayini yapıyorlar ve hükümet de buna katılıyor. Öyle görünüyor ki, AKP hükümeti bir fırsat bulsa, toplumsal tepkiden korkmasa, herhalde soykırımı da kabul edecek".
 
HDP'YE DE DAVET YOK
 
HDP Genel Merkezi de Çanakkale anmalarına katılmak için kendilerine herhangi bir davet gelmediğini açıkladı. 
 
ORGANİZASYONU ÜÇ BAKANLIK YAPTI
 
Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü törenleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile, üç bakanlık tarafından organize edildi. 
 
Çanakkale'nin 100. yıldönümü anması için açılan resmi site, www.canakkale2015.gov.tr de , organizasyon konusundaki bilgi şöyle veriliyor; "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile gerçekleştirilecek törenlere, bugüne kadar savaşa asker gönderen ülkelerin devlet ve hükümet başkanları davet edilecek. Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı talimat üzerine çalışmalara başladı"
 
DÜNYA LİDERLERİ ÇANAKKALE'DE
 
Çanakkale'deki etkinlikler öncesi kesinleşen katılım listesinde, 21 devlet başkanı, beş başbakan, iki parlamento başkanı, üç de cumhurbaşkanı yardımcısı bulunuyordu.Yetmişi aşkın ülkenin temsil edildiği törenlere Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Cibuti, Çad, Güney Sudan, Irak, İngiltere, İrlanda, Karadağ, Katar, KKTC, Kosova, Makedonya, Mali, Nijer, Pakistan, Senegal, Slovenya, Somali ve Türkmenistan'ın ise devlet başkanı düzeyinde katılacağı açıklanmıştı.
 
Törenlere Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Cibuti, Çad, Güney Sudan, Irak, İngiltere, İrlanda, Karadağ, Katar, KKTC, Kosova, Makedonya, Mali, Nijer, Pakistan, Senegal, Slovenya, Somali ve Türkmenistan'ın ise devlet başkanı düzeyinde katılacağı açıklanmıştı.
 
Afganistan, Gambiya ve Zambiya’dan katılımın cumhurbaşkanı yardımcısı düzeyinde olacağı; Avusturalya, Yeni Zelanda, Moldova, Romanya başbakan düzeyinde temsil edileceği duyurulmuştu. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca ise başbakan düzeyinde katılacak konuklar arasında bulunuyordu. Bahreyn, Fransa, Gabon, Gana, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Irak, Litvanya, Lübnan, Kanada, Moğolistan, Moritanya, Mozambik, Singapur, Tacikistan, Tunus ve Vietnam'ın bakan düzeyinde temsil edileceği açıklanmıştı.
 
Rusya ve Cezayir ise törenlere Meclis Başkanı düzeyinde katıldı.