BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.302,86
HABER /  GÜNCEL

'Camiler gençlerle güzel'

Cami ve Gençlik’ temasının işlendiği Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın bu yıl ki sloganı ‘Geç Kalma Genç Gel’ olarak belirlendi. Hafta boyunca gerçekleşecek etkinliklerin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez gençlere seslenerek, “G

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından her yıl kutlana gelen ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ bu yıl 13-19 Ekim tarihleri arasında ülke çapında düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. Son yıllarda her kutlamada farklı bir konunun öne çıkarıldığı hafta için bu yıl ‘Cami ve Gençlik’ teması tercih edildi. Slogan olarak ise ‘Geç Kalma Genç Gel’ olarak belirlenen haftanın açılışı Kocatepe Camii’nde yapıldı. Açılışa; Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve yüzlerce davetli katıldı.

“YAPACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR”

‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın açılışında konuşan Görmez, 2013 yılında ‘Cami ve Kadın’ teması üzerinde durduklarını anımsatarak kadınları, “Camilerin izbe mekanlarında namaz kılmaktan kurtarmak, onların caminin manevi iklimine dahil olarak namaz kılmalarını sağlamak” için camileri yeniden gözden geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Başkan Görmez, “Bu kampanyamız devam ediyor. Hem ‘Cami ve Çocuk’ konusunda, hem ‘Cami ve Engelliler’ konusunda, hem de ‘Cami ve Kadın’ konusunda yapacağımız çok şey var” diye konuştu.

cami.20141014122700.jpg 

“GENÇLER SİZSİZ CAMİ ÇOK ISSIZ”

“Bu yıl ise ‘Cami ve Gençlik’ başlığı altında ‘Geç kalma, genç gel’, ‘Cami gençlerle daha güzel’, ‘Gençler mihrap sizi özledi’, ‘Gençler kubbeler sizi özledi’, ‘Gençler sizsiz cami çok ıssız’ gibi başlıklarla cami ile gençlik arasında yeniden bir köprü kurmaya çalışacağız” diyen Görmez, gençlere seslenerek; “Gelin bize nasıl cami istediğinizi anlatın, yeni cami konseptini oluşturalım” ifadelerini kullandı.

Bu hafta vesilesiyle 3 büyük hizmet kusurunu gidermeye çalışacaklarını vurgulayan Görmez, şunları ifade etti: “Birincisi, camilerimizi gençliğin anlam arayışına cevap verebilen bir mekan olarak yeniden tasarlamaya çalışacağız. Birinci amacımız, camilerin gençlerin daha rahat ulaşımını, camilere gelmesini sağlayacak şekilde yeniden gözden geçirmektir. İkinci amacımız, camide görev yapan arkadaşlarımızın, gençlerle doğru ilişki kurabilecek yeni bir dil inşa etmelerine yardımcı olmaktır. Gençler bugün farklı bir dil kullanıyorlar. İstiyoruz ki, mihrapta, kürsüde görev yapan arkadaşlarımız da gençlerin gönül dünyasına hitap edebilecek yeni bir dil inşa edebilsinler. Üçüncü amacımız, cami cemaatini, gençlerin gelip gidebileceği, gençlerle doğru iletişim kurabilecek bir bilgi, donanıma sahip kılmaya çalışmaktır.”

BAKAN KILIÇ: CAMİYLE BULUŞMA ÇOCUKLUKTAN BAŞLAMALI

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise, “Bizim camilerimiz, mabetlerimiz, mescitlerimiz hepimizin. Çocukluk yaşından itibaren başlayan, çocukluktan itibaren camiyle buluşmamız gereken bir yapı. Çünkü bu tohumlar, o birlikteliğin, o kardeşliğin ortak bir heyet içerisinde yer almanın tohumları o küçük yaşta atılır. Çocuklarımızın, camilerimizin veya farklı mekanlarda ibadetlerimizi yaptığımızda rahat olmalarını, onların her şekilde yanımızda olmalarına ön ayak olmalıyız” dedi. Hz. Muhammed’in (s.a.v) hayatının iyi bilinmesi ve öğretilmesi gerektiğini ifade eden Kılıç, şöyle devam etti: “Bizim, Peygamber Efendimizin hayatını çok iyi öğrenmemiz lazım. Peygamber Efendimizi tanıyor muyuz? Hayatını biliyor muyuz? Yaşadıklarını, ümmeti için çektiği çileyi biliyor muyuz? Ümit ediyorum ki; burada gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde biz bunları daha bilelim.”

“CAMİ’YE GİTTİM KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KURTULDUM”

Gençlerin camilere çekilmesi için yapılan proje hakkında gazetemize konuşan Kur’an Kursu öğrencisi Cafer Esoğlu, “Küçüklüğümde beni sigaraya alıştırdılar sonrasında ise zararlı maddelere bulaştım. Ortaokul’daki Din Kültürü öğretmenim beni camiye teşvik ediyor, ‘gel’ diyordu. Ben de onu kırmadım bir gün camiye gittiğimde Kur’an okunuyordu. O sesten çok etkilendim. O günden bu güne camiyle iki dost gibiyiz. Bütün kötü alışkanlıklarımdan kurtuldum” dedi.

diy