BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.430,13
HABER /  GÜNCEL

Çalma hastalığı nedir belirtileri HADİ 27 Eylül ipucu sorusu

Çalma hastalığı nedir sorusu bugün HADİ ipucu sorusu olarak kullanıcılara soruldu. Peki birçok ünlünün de yakalandığı bu çalma hastalığı diğer adıyla Kleptomani nedir. İşte belirtlileri ve tedavi yöntemleri...

Abone ol

Çalma hastalığı nedir, kimler çalma hastalığına yakalanır sorusu bugün HADİ 27 Eylül ipucu sorusu oldu. Peki birçok ünlü ismin de yakalandığı çalma hastalığı yani Kleptomani nedir, belirtileri nelerdir? Hep birlikte kleptomani hakkında merak edilenleri öğrenelim...

Hadi yarışmasının 27 Eylül tarihli 12:30 yarışmasının ipucu “Çalma dürtüsüne sahip olanların hastalığı nedir?” oldu. İşte günün Hadi ipucu sorusunun cevabı…

ÇALMA DÜRTÜSÜNE SAHİP OLANLARIN HASTALIĞI KLEPTOMANİ NEDİR: Çalma dürtüsüne sahip olma hastalığı, Kleptomani nedir? Kleptomani (çalma hastalığı, patolojik hırsızlık); kişisel kullanım ya da parasal değeri için gereksinme duyulmayan nesneleri çalmaya yönelik dürtülere karşı koyamama olarak tanımlanan bir dürtü denetim bozukluğudur. DSM-IV'te dürtü denetim bozukluğu başlığı altında sınıflandırılmasına karşın, çeşitli araştırıcılar kleptomaninin diğer bozukluklarla olan ilişkisine dikkat çekerek, obsesif kompulsif spektrum bozuklukları, affektif spektrum bozuklukları başlığı altında değerlendirilebileceğini ileri sürmüşlerdir. Bununla beraber kleptomani gerçek hırsızlıkla sıklıkla karıştırılabilmektedir. Kleptomanili hastalarda hırsızlıktan önce gerginlik olur ve bu his hırsızlık olduktan sonra haz alma veya rahatlamaya dönüşür.

 HADİ NEDİR: Binlerce kişi tarafından aynı anda canlı oynanabilen yarışma; günde iki kez yayınlanıyor. Yarışmacıların binlerce lira gerçek parayı 12 soruyu bilmeleri durumunda kazandığı yarışmada; eğlence ve heyecan bir arada. Her gün aynı saatte sadece on iki soruluk yarışma boyunca canlı yayınlanan yarışmaya erişmek için Hadi uygulamasını indirmek yeterli.

Kleptomani Nasıl Anlaşılır: Planlama ve herhangi bir tasarlama olmaksızın, spontan, anlık çalma eylemlerine girişirler. Güvenlik kameralarını ya da güvenlik görevlilerini hesaba katarak, yakalanma olasılığını düşük buldukları durumlarda eyleme geçerler. Bazen pişmanlık duysalar da kleptomani psikolojisi ve davranışlarını durdurmaları kendilerine imkansız gelir.

Kleptomanisi bulunan kişiler bir şeye ihtiyaçları olduğu için çalmazlar. Çalma davranışının her türlüsü olumsuzdur ve bir insanın hakkının gasp edilmesidir. Yokluk halinde, yoksulluk halinde bir insan karnını doyurmak için ekmek çalar. Ekmeği çalar çünkü o ekmeği alacak parası yoktur. Kleptomanisi olan kişilerse, çalma hastalığının psikolojisine bağlı olarak bazen ekmek gibi bir ihtiyacı çalarken, bazen de hiçbir ihtiyaç duymadıkları eşyaları çalarlar. Bazen çaldıkları eşyaları evlerinin bir köşesine koyup bir süre bekletirler, sonra birilerine verirler. Bazense çaldıktan hemen sonra çöpe atarlar.

İfade etmiş olduğum gibi, çoğu kleptoman çaldığı eşyaları ya birilerine verir, ya da doğrudan çöpe atar. Bazı kleptomanlar ise çaldığı nesneleri biriktirir ancak kleptomanisi bulunan kişilerin çalınan nesnelerle ilgisi yoktur. Bu kişilerin tüm ilgisi çalma eyleminin kendisidir. Kleptomani için “Karşı konulamaz bir çalma dürtüsü” ifadesi de, “Bitmek bilmeyen çalma takıntısı” da doğru ifadelerdir. Yüzyüze ve internet üzerinden psikologdesteğinden fayda görürler.

Kleptomanlar Ne Çalar: Kişisel ihtiyaçları olmayan nesneleri çalarlar ve bu çaldıkları nesnelerden parasal gelir sağlama düşünceleri yoktur,
Çalma davranışı öncesi gerginleşir, çalarken zevk alır, sonrasında ise tatmin olma duygusu hissederler.


Yazımın başında belirttiğim bugünkü anımda yer alan zararlı sonuçlara neden olurlar. Durdurulamayan çalma eylemleri nedeniyle masum insanlar, mağaza çalışanları işlerinden olur ki bu o insanlara yapılmış büyük bir haksızlıktır. Çalma hastalığı bulunan kişiler bu durumlar hakkında bilgilendirildiklerinde aynen diğer insanlar gibi suçluluk, pişmanlık ve üzüntü hissederler. Bu olumsuz duyguları hissetmeleri, onların çalma davranışını durdurmalarına yetmez. Bir mahkemede şüpheli ya da sanık durumuna geldikleri zaman kleptomani problemlerine bir çözüm bulma zorunluluğu duyarlar. Bu aşamaya gelmiş olan bir kleptomanın gerçekleştirdiği kabul edilemez davranışlardan en olumsuz etkilenenler en yakınları, yani eşleri ve anne babalarıdır.