BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.487,15
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Çalıştığı için cezalandırılan Merkez Bankası!

CHP'nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke internethaber'e konuştu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları üzerine ısınan faiz tartışmasının ardından merkez bankası Para Politikası Kurulu kritik faiz kararını geçtiğimiz gün açıkladı.

Buna göre, Merkez Bankası politika faizi olan 1 haftalık repo faizini yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e düşürdü. Merkez Bankası marjinal fonlama oranını yüzde 11,25'te borçlanma faizini ise yüzde 7.50'de serbest bıraktı.

Böke, Merkez Bankası'nın faizi yarım puan aşağı çekmesinin ne anlama geldiğini anlattı.

HÜKÜMETİN ACZİNİ GÖSTERİYOR

Merkez Bankası Türkiye'de tek çalışan iktisat politika kurumu haline dönüştürüldüğü için hükümet tarafından, Türkiye'deki bütün iktisadi sorunları çözmesi bekleniyor. Hükümetin kendi sorumluluğunda olan iktisat politikalarını yürütmeyip bütün sorumluluğu tek bir kuruma yüklemiş olması hükümetin iktisat politikalrı açısından aczinin göstergesidir.

ÇALIŞTIĞI İÇİN CEZALANDIRILAN BİR MERKEZ BANKASI

Bu kendi başına zaten bir risk teşkil eidyor. Hem büyüme, hem enflasyonu kontrol etme, hem cari açığı düzeltme, hem döviz kurunu kontrol altında tutma gibi hedeflerin hepsini sınırlı araç gereçle Merkez Bankası'nın çözmesi sorumluluğunu verdiğinizde esas görevi olan enflasyonu ve finansal istikrarı sağlama yetkisi sınırlandırılmış oluyor. Yani çalıştığı için cezalandırılan bir Merkez Bankası'na dönüştürülmüş oluyor. Bu durum, ileriye dönük çok büyük bir sıkıntı ve problem.

SİYASİ MÜDAHALELER FAİZİ ARTIRIYOR

Bu faizlerin düşmesi tabii ki herkesin istediği bir şey ama öte yandan faiz siyasi bir karar değil. Faiz kararı Merkez Bankası'na teknik olarak bırakılması gereken bir karar. Fakat bu tipğ müdahalele hem karar öncesi hem karar sonrası devam eden siyasi müdahaleler esasında piyasalarda faizin artmasına sebep oluyor.

Yani, faizlerdeki yüksekliğin müsebbibi Merkez Bankası değil, bunu artıracak siyasi riski oluşturan hükümet haline dönüşmüştür. Böyle bir ortamda çıkıp Merkez Bankasına baskı yapmanın bir esprisi yoktur.