BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Çalışan kadına borçlanma sürprizi

2008 yılında yürürlüğe giren ve doğum yapmış kadınların izinli oldukları döneme ilişkin SSK primlerini borçlanmasına imkan tanıyan düzenleme yorum farkları nedeniyle kargaşa yarattı.

Abone ol

2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformuyla birlikte, doğum yapmış bayanlara borçlanma hakkı getirilmişti. Düzenleme göre, iki doğum yapmış olan bayanlar, doğum sonrası çalışamadıkları ikişer yıldan toplam dört yıllık süreyi borçlanabilecekti.

Borçlanma hakkı yasaya girdi girmesine ancak uygulamada yorum farklılıklarından kaynaklanan sorunlar bitmek bilmiyor. SGK önce, doğumdan önce sigortalı olmak ve işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapmış olmak şartlarını aradı. Daha sonra 300 gün şartını kaldırdı fakat doğumdan önce sigortalı (SSK) olma şartı devam etti.

Doğum borçlanmasından yararlanmak isteyen ama doğum öncesi SSK girişi olmayan binlerce bayanın borçlanma talebi haliyle reddedildi. Bunun üzerine konu yargıya taşındı ve yargı kararları çıkmaya başladı. Bunlardan birisi de İzmir 6. İş Mahkemesi kararıydı. Mahkeme, sigorta başlangıcından önceki doğumların da borçlanılabileceğine hükmetmiş ancak bu karar Yargıtay tarafından bozulmuştu.

GENEL KURUL KARAR VERDİ

6. İş Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına karşı direndi ve konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na intikal etti. İşte dava açmış veya açmaya hazırlanan yüz binlerce bayan buradan çıkacak kararı bekliyordu ve nihayet karar çıktı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2011/10-311 esas no'lu kararında, "doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce SSK'lı çalışmış olmak şarttır" dedi. Yani sigorta başlangıcınızdan önce yapmış olduğunuz doğumları borçlanamayacaksınız.