BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,37
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Çalışan annelere doğum yardımı son durum

Çalışan annelere doğum yardımı, kreş yardımı, 3 çocuğa para yardımı, babalara süt izni ve daha bir çok yenilik geliyor. İşte detaylar...

Abone ol

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı programa göre kadınlar, doğuma bağlı olarak yarı zamanlı çalışıp tam maaş alabilecek. Yarım günlük çalışma ücreti devlet tarafından karşılanacak. Kadınlara ayrıca her doğum için para ödenecek.

Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı’na göre kadınlara doğuma bağlı olarak yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek. Her doğum için kademeli olarak ödeme yapılacak. 

Annelik izninin bitiminden sonra kadına ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve daha çok çocuk için ise altı aylık yarı zamanlı çalışma imkanı verilecek. Kadınlar bu esnada yarı zamanlı çalışıp tam zaman ücreti alabilecek. Ayrıca çocuk 5.5 yaşına gelinceye kadar kısmi çalışma imkanı getirilecek.

Davutoğlu’nun açıkladığı düzenlemelerin detayları şöyle:

GENÇLER İÇİN ÇEYİZ HESABI

anne.20150109035349.jpgBaşbakan Ahmet Davutoğlu, 18 yaşından sonra çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı açacaklarını belirterek, “Ebeveyn bu hesaba ne kadar yatırmışsa, çocuk evleneceği zaman ebeveynin yatırdığı bu miktara, kademelendirilmiş bir çalışma düşüneceğiz ama ortalaması yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 18 yılda 100 bin lira biriktirmişse devlet ona 15 bin lira ekleyecek” dedi. Davutoğlu, “çeyiz hesabı” ile gençlerin iş, eş ve aşını üçünü birden edinebilmesi için devlettin bizzat devreye gireceğini belirterek, “Böylece gençlerimizin iş, eş, aş üçünü birden sağlayabilmesi için... İş sahibi olması, eş sahibi olması aşamasına geldiğinde, aşına katkıda bulunmak üzere devlet bizzat devreye girecek ve imkanlarımızla inşallah bütün bu güzel evliliklerden hayırlı nesiller gelmesi duasıyla, anneye de gönderdiğimiz bir altınla o duayı yapacağız” dedi.

EK İZİN HAKKI

Davutoğlu şunları söyledi: Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi çalışma izni getireceğiz. Annelere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz. Ebeveyn işinden olmayacak iş garantisi devam edecek, profesyonel hayattan kopmayacak çocuğunu da hayata hazırlayacak. Prematüre doğum, izin haklarını yeniden düzenliyoruz. Anne doğum esnasında hayatını kaybederse aynı hakları babaya sağlayacağız. Bu da anne vefatından doğacak merhamet eksikliği bebekte ortaya çıkmasın. Bu hakkı işçi kardeşlerimize de veriyoruz. Memurlar için buna ek olarak izin de sağlıyoruz. 7.5 aylık doğum olmuşsa 1.5 aylık dönem de bu izinlere eklenecek. Çocuğun yüzde 70 engelli olması durumunda ebeveynlerden birine 1 yıl içinde 10 güne kadar ek izin getiriyoruz. Ebeveynlerden birine hangisi müsaitse 10 güne kadar izin kullanabilecek.”

KREŞ ZORUNLULUĞU

calisananne.jpgDavutoğlu “Kreş ve gündüz bakım evlerini arttırmak için bu kurumların teşvikden yararlanmalarını sağlayacağız. Bunların bazıları yasalaşması için bir kısmı herhangi bir yasaya gerek kalmadan uygulamaya geçirilecek. Bazıları ise yasalaştıktan sonra hayata geçirilecek. Belediyelere kreş ve gündüz bakım evi kurma zorunluluğu getireceğiz” dedi.

BABALIK İZNİ 5 GÜNE ÇIKIYOR

Davutoğlu, memurlar için prematüre doğumlarda ilave izin hakkı sağlayacaklarını, bebek 7,5 aylık dünyaya gelmişse geriye kalan 1,5 ayın ek olarak izne intibak ettirileceğini bildirdi. İş Kanunu kapsamındaki babalık izinlerini de yeniden düzenleyeceklerini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu: “Yapacağımız düzenlemeyle işçiye yani babaya, eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin vereceğiz. Arada cumartesi pazar da girdiği için net 1 hafta izin anlamına gelir ama tabii babanın bu izni aldıktan sonra kahve köşelerinde veya başka yerlerde stadyumlarda olmamasını teminen belki anneden de ‘Evet bu 5 gün içinde benim yanımda, bana hizmet etti’ diye bir yazı alabiliriz. Böylece baba, eşine destek olmak için 1 hafta izinli sayılacak.”

BEŞ BİN YENİ PERSONEL ALINACAK

Davutoğlu, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) çerçevesinde sosyoloji, rehberlik hizmetleri, psikoloji ve sosyal hizmet alanlarından 5 bin yeni personel alınacağını da açıklayarak, bu personelin ailelere rehberlik yapacağını söyledi.

ANNEYE İLK ALTIN DEVLETTEN

Davutoğlu “Annelerimiz için çok güzel bir uygulama getiriyoruz. Şuanki uygulamalara baktığımızda kendisi ve eşi kamuda çalışanlara doğum parası babanın hesabına yatıyor. Buna düzenleme getiriyoruz. Önce bu parayı annenin hesabına yatıralım. Anne çalışmıyorsa çek gönderelim dedik. Daha sonra bu memurlar için olan bu uygulama tüm anneler için ilk çocukta 300 ikinci çocukta 400, üçüncü çocuk için 600 TL ödenecek. Yani her bir anneye doğum gününde bu hediye takdim edilecek. Babalar da iyi hizmet ederlerse başka hediyeleri hak edebilirler. Bu hediyeyi hak eden annelerdir. Annelerimize her türlü desteği vereceğiz” dedi.