BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.436,36

Çalışan annelere çocuk bakım desteği başlıyor

KAGİDER'in Kasım ayı geleneksel kahvaltı toplantılarına katılan Jülide Sarıeroğlu çalışan annelere çocuk bakım desteği sağlanacağını açıkladı.

Malum çalışan kadınlar için doğum sonrası çetin bir tercih süreci gibi. Bir yanda canınızın parçası çocuğunuz, diğer yanda kariyeriniz yada maddi zorluklar. 

Bir süredir doğum sonrası kadın istihdamı için iyileştirici çalışmalar yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2018'de yeni hamleler yapmaya hazırlanıyor. 

Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği-KAGİDER'in gelenekselleşen kahvaltı toplantılarının bu ayki konuğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu'ydu ve bakan müjdeli haberi verdi. Kadınlara yönelik istihdam eylem planının 2018'de kamuoyuyla paylaşılacağını söyleyen Sarıeroğlu, hükümetin çalışan kadınlara çocuk bakım desteği vereceğini açıkladı. 

KAGİDER'E YAKINDAN BAKALIM! Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği kısa adıyla KAGİDER, 1,6 milyar dolar cirosu ve 200 bin istihdam yaratan büyüklüğüyle 46 sektörden 300 üyesi olan bir sivil toplum kuruluşu. KAGİDER'in asli kuruluş amacı girişimcilik yoluyla kadının hem ekonomik hem politik hem de sosyal açıdan güçlendirilmesi.   KAGİDER, kadın girişimcilerin güçlenmesi için eğitim, rehberlik ve mentörlük desteği vermekte, kadının ekonomik konumunun güçlenmesi ve kadın-erkek fırsat eşitliği konusunda savunu çalışmaları yapmaktadır.

ÖNCE EĞİTİM SONRA DESTEK

Sarıeroğlu'nun aktardığı bilgilere göre bu desteği İŞKUR temelinde eğitim alan ve işgücüne katılan kadınlar alabilecek. Program 2018'de hayata geçecek.

PEKİ ÇOCUK BAKIM YARDIMI NE KADAR OLACAK?

Bakan Sarıeroğlu bakım yardımı tutarına ilişkin rakam vermedi. Ancak KAGİDER'in araştırmalarında öngörülen duruma atıfta bulundu. Aynı toplantıda konuşan KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, çocuk sahibi olan kadının iş hayatına geri dönmesi için en az 300 lira yardım yapılması gerektiğini söyledi. Aynı konuda çocuk sahibi kadınların katılımıyla ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarına da değinen Oktar, "Aylık 2300 lira gelire sahip bir kadın çalışan, aylık 600 lira bakım desteği alması durumunda işe dönmeye hazır" diye konuştu.

HEM KADINA HEM DE ERKEĞE ÖDENSİN...

KAGİDER'in önerisi ise bu desteğin bölünüp hem anneye hem de babaya verilmesi yönünde. Nedeni ise kadın sorunlarının temelinde yatan ataerkil bakış açısının değiştirilmesi ve çocuk bakımının hem kadının hem de erkeğin sorumluluğunda olduğu bilincinin yerleşmesi. 

BİZ SUSALIM RAKAMLAR KONUŞSUN

Bir de dönüp Türkiye'de çalışan anne olmakla ilgili verilere bakalım.

- TÜİK Temmuz 2012 verilerine göre Türkiye'de çalışma yaşında olan 30 milyon kadın var. Ancak bunların 8.9 milyonu çalışıyor.

- Türkiye'deki kadın istihdamı oranı yüzde 29'larda. KAGİDER'in verilerine göre, bu oranın yarısına yakını ise kayıtdışı ve sosyal güvenceden yoksun.

- 20 milyondan fazla kadın işgücü ise istihdamın dışında. Eğer istihdam dışındaki kadın işgücü potansiyeli GSMH'da yüzde 30'luk artış sağlanabilir. 

- Doğum nedeniyle istihdam dışı kalan kadınların yüzde 60'ı çocuklarının bakımı konusunda destek bulabilirse çalışmaya geri dönmek istiyor. Bu oran her 10 kadından 6'sı demek. Bakım desteğinden kast edilen ise kreş ve bakım hizmetlerinin desteklenmesi. 

İşin özeti: Çalışan annelerle ilgili güzel şeyler oluyor. 2018 için güzel haberin umudu var ancak yolunuz uzun ve zorlu.