BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.430,67
HABER /  GÜNCEL

Çağlayan Adliyesi'nde rehine krizi: Savcı Kiraz yaşamını yitirdi

İstanbul Adalet Sarayı’nda Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alındığı eylemde, DHKC'li iki eylemci operasyon sırasında öldürüldü. Savcı Kiraz da operasyon sonrası götürüldüğü hastanede kurtarılamadı.

Abone ol

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda Berkin Elvan soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alındığı eylem, savcı Kiraz'ın hayatını kaybetmesi ve iki eylemcinin öldürülmesiyle sonuçlandı.

TSİ 12:36’da silahlı iki eylemcinin Çağlayan Adliyesi’nde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasına girerek savcıyı rehin aldığı olayda, 20:25 sularında polis operasyonu düzenlendi.

Yaklaşık 10-15 dakika süren silah ve patlama seslerinin ardından, savcı Kiraz yakındaki Florence Nightingale hastanesine kaldırıldı.

Hastane yetkilileri savcının 20:50 sularında hayatını kaybetmiş olarak hastaneye getirildiğini, bir saat süren hayata döndürme müdahalelerine rağmen savcının kurtarılamadığı belirtti.

Olayın ardından ilk açıklamayı Adliye önünde İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok yaptı.

Altınok "Teröristlerle telefonla iletişim kurulduğu bir anda, rehin alınmış olunan savcının odasından silah sesleri gelmesi üzerine emniyet birimlerimiz odaya operasyon yapmıştır" dedi.

Altınok operasyon sonucu iki eylemcinin ölü olarak ele geçirildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya’da yaptığı açıklamada savcının kafasından 3, vücudunun diğer bölgelerinden 2 kurşun çıkarıldığını açıkladı.

Eylemcilerin adliyeye avukat cübbesiyle girdiklerini ve giriş kurallarının değişmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, operasyonu yapan polisleri de tebrik etti.

Başbakan Davutoğlu eylemcilerin kimliklerini açıkladı

Başkaban Ahmet Davutoğlu olayla ilgili son konuşan yetkili oldu.

Davutoğlu "Altı saate kadar her türlü yöntem denenmiş, maalesef bu çabalar karşılık bulmamıştır" dedi.

Başbakan Davutoğlu eylemcilerin 1991 doğumlu Şafak Yayla ve 1987 doğumlu Bahtiyar Doğruyol olduğunu açıkladı.

Davutoğlu olayın ardından adliyelerdeki güvenlik önlemlerinin artırılması için yeni düzenlemeler yapacaklarını, avukatlara da bundan sonra adliyeye girerken aramadan geçecek şekilde yeni kurallar getireceklerini belirtti.

Eylemciler taleplerini sosyal medyadan duyurdu

Haberin öğle saatlerinde sosyal medyada duyulmasının ardından DHKC (Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi) örgütüne yakın bir internet sitesinde, Berkin Elvan’ın dosyasına bakan savcının rehin alındığı, taleplerin yerine getirilmemesi halinde savcının öldürülebileceği iddia edildi.

Eylemciler taleplerinin yerine getirilmesi için önce 3 saat süre verdi.

Talepler arasında Berkin Elvan'ın ölümünden sorumlu olan polislerin televizyonda canlı yayına çıkarak itirafta bulunmaları ve 'halk mahkemelerinde' yargılanmaları vardı.

Örgüt Berkin Elvan gösterilerinde haklarında soruşturma açılan herkese takipsizlik kararı da istedi.

Eylemciler taleplerini Twitter üzerinden yazılı olarak, ayrıca sesli ve görüntülü mesaj olarak da sosyal medyada yayınladı, bazı televizyon kanallarına telefon bağlantısı yaptı.

Telefonla savcıyı rehin alan kişilere ulaşan İMC TV editörlerinden Candan Yıldız, silahlı kişilerin 12:30'da savcıyı rehin aldıklarını ve 12:36'da bunu sosyal medyadan duyurduklarını söyledi.

Silahın içeri nasıl sokulduğunu soran Yıldız'a verilen cevap "Elimizi kolumuzu sallayarak girdik" oldu.

TIKLAYIN: TÜRKİYE'DE ÇİFTE KRİZ GÜNÜ ADIM ADIM NASIL GELİŞTİ - CANLI

Bu sırada Çağlayan Adliyesi'nde özel harekât timleri operasyon hazırlığına başladı. Adliye boşaltıldı, çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.

Ardından rehine eylemini yapanların talebi üzerine İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, ÇHD yöneticileri ve bazı avukatların da dahil olduğu bir görüşme ekibi oluşturuldu.

Sami Elvan: Kimsenin burnu kanamasın

BBC Türkçe'ye konuşan Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, "Sadece şunu söyleyeyim, başka da bir şey söylemeyeceğim. Sadece iki kelime söylemek istiyorum. Biz hiç kimsenin burnunun kanamasını istemiyoruz. Sadece istediğimiz adalet. Başka hiçbir şey değil. Sadece bunu söylüyorum" dedi.

Yayın yasağı getirildi

TSİ 16 sularında başbakanlık, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın Çağlayan Adliyesi'nde rehin alınmasına ilişkin televizyon haberlerine geçici yayın yasağı koydu.

Karar, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Yasası'nın 7. maddesinde yer alan "milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir" hükmü uyarınca alındı.

Eylemciler ilk mesajlarında belirttikleri 3 saatin geçmesinin ardından yenilenmiş taleplerini duyurdu.

Rehine eylemini üstlenen DHKC örgütüne yakın bir Facebook sayfasında Berkin Elvan'ın ölümünden sorumlu olanların isimlerinin canlı yayında açıklanmasını isteyen eylemciler, bu talep yerine getirilirse savcı Mehmet Selim Kiraz'a bir şey yapılmayacağını ifade ettiler.

Ancak bundan yaklaşık üç saat sonra adliyeden patlama ve silah sesleri ile birlikte operasyon haberi geldi.

Savcı Kiraz Gezi Parkı dosyalarına bakıyordu

Savcı Kiraz; Berkin Elvan’ın öldürülmesinin yanı sıra Lobna Allami, Okan Özçelik, Volkan Kesanbilici, Erdal Sarıkaya, Aydın Aydoğan ve Burak Ünveren’in de aralarında olduğu, Gezi Parkı gösterileri sırasında yaralananlar hakkındaki soruşturma dosyalarını da yürütüyordu.

Savcı Kiraz’ın yürüttüğü soruşturmalarda, şüpheli kamu görevlilerinin tespiti aşamasına gelinmişti.