BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,86
ALTIN 2.485,33
HABER /  GÜNCEL

Büyüme hedefinde revizyon olacak mı ?

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, büyümenin yüzde 4’ün biraz altında gerçekleşebileceğini belirterek "Henüz büyüme hedefinde bir revizyon...

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, büyümenin yüzde 4’ün biraz altında gerçekleşebileceğini belirterek "Henüz büyüme hedefinde bir revizyona gerek duymuyoruz" dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başcı, Merkez Bankası’nın 82. Olağan Genel Kurulunda konuşma yaptı. Başçı, Enflasyonda tepe noktanın Mayıs ayında gözleneceğinin tahmin edildiğini belirtti. Kredi büyüme hızının yüzde 15’lik referans değere yaklaşmakta olduğunu söyleyen Başçı, Cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı. Başçı şunları söyledi:
"Enflasyon beklentilerindeki ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın engellenmesi için önden yüklemeli ve güçlü parasal sıkılaştırma yapılmıştır. Enflasyon yüzde 4.5 ve altına indiğinde fiyat istikrarıyla tutarlı hale gelecek. Enflasyon bu yılı yüzde 5 olan hedefin epey üzerinde tamamlayacak. Nisanda yeni bir enflasyon tahmini vereceğiz.
Kredi büyüme hızı yüzde 15 olan hedefe hafta hafta yaklaşıyor. Cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin bekliyoruz. Cari açık/GSYH oranının yüzde 5-6 arasında olabilir. eceğini ifade etti. MB’nin döviz rezervi artıyor, aşırı oynaklık olduğunda kullanabiliyoruz. Rezervlerimizin tamamı kullanabilir durumda. Türkiye artık yüzde 4’lük büyüme trendinde gidiyor. Bu yıl yüzde 4 veya hafif altında büyüme olacağını düşünüyoruz. Büyümede şu an aşağı yönlü bir revizyona gerek duymuyoruz. Kamudaki tasarruf sorunun çözüldü, bu sorunun özel sektörde de çözülmesi gerekiyor.
ABD’deki büyüme seviyesi Avrupa’ya göre daha iyi durumda oldu ve Avrupa ilave bir parasal teşviğe ihtiyaç duyuyor. Mali disiplin enflasyon için son derece önemli, mali disiplin alanında atılan her olumlu adımı risk primini düşürüyor. Türkiyede’ki ihracat olumlu yönde hareket ediyor ve ihracatın artışıyla büyüme devam edecek.
(İHA)