BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Büyükşehir’de Toplu Sözleşme Sevinci

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet-İş sendikası arasında bir süredir devam eden Toplu-İş Sözleşme görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı.

Abone ol

680 işçiyi kapsayan sözleşme Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan tarafından imzalandı. Başkan Türel, Türkiye’de işçilerine en yüksek ücret veren Büyükşehir Belediyesi olduklarını belirterek “İmzalanan toplu iş sözleşmesi ile 30 Büyükşehir içinde işçisine en çok ücret ödeyen belediyeyiz. İşçimizin mutlu olacağı bir sözleşme imzalıyoruz” Dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası arasında bir süredir devam eden 680 işçiyi kapsayan 2016-

2018 Toplu-İş Sözleşme görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanması üzerine Antalya Şehir Tiyatroları Salonu’nda imza töreni düzenlendi. Törene Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve çok sayıda işçi personel katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel işçilere “Çalışma arkadaşlarım” diye hitap ederek, toplu iş sözleşmesinin yaklaşık 680 kadrolu işçiyi ilgilendirdiğini söyledi. Türel, “Bizler, Antalya’ya, Antalyalılara hizmet etmek için kamu hizmetini birlikte yürüten çalışma arkadaşlarıyız. Yaptığımız bütün çalışmalar bir takım çalışmasıdır, bir takımda her bir kişinin performansı bütün takımın performansını etkiler. Belediyemiz hizmetlerinde her bir kişinin gayreti ayrı önem taşımaktadır. Benim için her işçi ve memur arkadaşım ayrı ayrı önemlidir. Çalışma arkadaşlarımın içinde mesai saati olmayan, gece yarısına kadar çalışan, hafta sonu, bayram tatili demeden çalışan arkadaşlarımız da var” dedi.

EN YÜKSEK ÜCRET

2014’de göreve geldiğinde işçilerin ikramiyelerinin ödenmediğini, hatta işçiden kesilen sigorta primlerinin bile yatırılmadığını söyleyen Başkan Türel, “Olağanüstü bir gayretle bu borçları temizlemeye çalıştık. 2014 yılında imzalanmış olan Toplu İş Sözleşmesi’nin süresi 28 Şubat 2016 tarihinde sona ermişti. Sadece çıplak yevmiye değil diğer sosyal yardımlar ve ek ödemelerde de en yüksek ücreti ödeyen belediye Antalya Büyükşehir Belediyesidir.  Birçok Büyükşehir Belediyesi’ne göre bizim işçilerimize ödediğimiz ücretler en az yüzde 50 daha fazladır. Hatta bazı Büyükşehir Belediyesi’ndeki işçi ücretlerinin iki katını geçmektedir. Buna rağmen imkan olsa ve keşke gönlümüzden geldiği gibi artış yapsak, keşke Antalya’da yaşayan ve çalışan herkes ayrıcalıklı olsa ve Türkiye’ye göre çok çok yüksek ücretler ödeyebilsek. Ama biz, bizden öncekiler gibi yapamayız. Ben, Antalya kazansın, ben kaybedeyim diyen bir insanım. Ben kazanayım, Antalya kaybetsin diyemem. Milletvekilliğim dönemimde bu belediyenin kapısının önünde grev yapıldığında içim sızladı. Yolumu kesip temizlik işçileri ‘başkanım üç aydır maaş alamıyoruz’ diye yakındı. Bunu yapanlar işçinin alacağını da ödemedikleri gibi, Antalya’ya tek çivi çakmadan 5 yıl geçirdiler. O hesapsızlığın acısını hem işçimiz çekti, hem Antalya çekti” diye konuştu.

TUTAMAYACAĞIMIZ SÖZÜ VERMEYİZ

Geçtiğimiz yıl personelin geçmiş dönemden kalan borçlarını da ödediklerini hatırlatan Başkan Türel, “Bizden önceki yönetimin ödemediği Toplu İş sözleşmesinden kaynaklanan işçi alacaklarının birkaç taksit halinde ödenmesi protokolünü imzalamış, personelimizin kendi dönemimizdeki alacaklarını günü gününe ödediğimiz gibi önceki dönemin borcunu da kapatmıştık. Biz yapamayacağımız hiçbir şeyin sözünü vermeyiz, Verdiğimiz sözü de Allah’ın izniyle mutlaka gerçekleştiririz. Bu nedenle; birileri gibi hesap-kitap yapmadan, Belediyemizin bütçesiyle karşılanamayacak sözleşmeyi imzalayalım, üç gün sonra da paramız bitti, işçinin maaşını geç ödeyelim, ikramiyeleri ödemeyelim diyemezdik” dedi.

DÜŞÜK ÜCRETE YÜZDE 50 ZAM

Hakka ve hukuka uygun bir şekilde sendika ile anlaşıldığını ve yine işçiyi mutlu edecek bir Toplu Sözleşme imzalandığını açıklayan Başkan Menderes Türel, “Bugün imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesi ile özellikle son dönemde asgari ücretle işe aldığımız genç işçi arkadaşlarımız ile ilçe ve beldelerden devirle gelip ücretleri düşük olan arkadaşlarımızın ücretlerini %50’lere varan oranda arttırarak taban yevmiyemizi  85 TL ye çıkardık. Birçok Büyükşehir Belediyesi’nde taban ücret uygulaması yoktur. Taban ücret yasal asgari ücrettir. Toplu İş Sözleşmesi ile taban ücret getirilen az sayıdaki Büyükşehir Belediyesi’nde ise taban ücret 60-65 TL civarındadır. Yine birçok Büyükşehir Belediyesi’nde tavan ücret uygulaması varken, yani yevmiyesi tavan ücreti geçen işçilerin ücretlerine herhangi bir zam yapılmaz.  Trabzon Büyükşehir Belediyesi: Taban 60 TL, tavan 129 TL’dir. Bursa Büyükşehir Belediyesi taban 60 TL, 110 TL’nin üzerindeki ücretlere 1 TL zam yapılmıştır. Denizli Büyükşehir Belediyesi, taban 69 TL, tavan ilk yıl 87 TL, ikinci yıl 93 TL, üçüncü yıl 99 TL’dir. Konya Büyükşehir Belediyesi, yevmiyesi 55 TL’nin altında olanlara ek olarak sadece 5 TL verilmiştir” dedi.

ZAM ORANLARI

Yevmiyesi en yüksek olan işçilerimize bile en az enflasyon oranı kadar ücret artışı yapıldığının altını çizen Başkan menderes Türel, “İmzalayacağımız toplu İş sözleşmesi ile İşçilerimizin ücretlerine ilk yıl birinci 6 ayda % 4, ikinci 6 ayda % 4 olmak üzere toplamda % 8,16, ikinci yıl ilk 6 ayda % 3, ikinci 6 ayda % 3 olmak üzere toplamda 6,09 oranında zam  yapıyoruz. Ayrıca hem birinci yıl, hem de ikinci yıl enflasyon oranı yapılan zammın üzerinde olması halinde aradaki enflasyon farkını da ayrıca ücret zammı olarak ödeyeceğiz. Çıplak ücretlere yapılan bu zamların dışında sosyal yardım adı altında yapılan ödemelere de önceki sözleşmedeki tutarlara ilk yıl için % 4 + % 4, ikinci yıl için de % 3 + % 3 oranında artış yapılmıştır. Yine Doğum, ölüm evlenme, sakatlık ve doğal afet yardımı gibi ödemeler de her iki yıl için de % 10 oranında arttırılmıştır” dedi.

ARSLAN: SÖZLEŞME BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ

Törende konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye’nin 15 Temmuz’da yaşadığı hain darbe girişimine dikkat çekerek, ‘Eğer 15 Temmuz yaşansaydı belki bugün burada bu sözleşmeyi imzalayamazdık. Bu girişim büyük bir inançla ortadan kaldırıldı. 15 Temmuz ülkenin ikinci kurtuluş savaşıdır. İmzaladığımız sözleşmeyle beraber eğer insanlar işini kaybetmiyorsa, iş yerinde iş güvencesinden endişe duymuyorsa, elde ettiğimiz haklar gününde ve zamanında ödeniyorsa, iş yerinde iş barışı sağlamış ise iyi bir toplu iş sözleşmesine imza atıyoruz demektir. Rakamlar tabi ki de çok önemli ama, yüksek rakamlara imza atıp sonra ödenmeyen sözleşmelerin faturasını ödedik. Yüksek rakamlara imza atıp daha sonra da çalışanların bir kısmının işini kaybettiği sözleşme sonuçlarını gördük.  Onun için bugün  imzalayacağımız toplu iş sözleşmesi bu mücadelenin bir ürünüdür. Bizim bu sözleşme çok değerlidir. Çok anlamlıdır. Kavga etmeden, çatışmaya girmeden, grev kararı almadan masada bunun bitirilmiş olması her şeyden önce bütün çalışanlarımız açısından belediyemiz açısından önemli bir kazanımdır. Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Başkan Türel ve Mahmut Arslan törenle sözleşmeyi imzaladı. Türel ve Arslan sözleşmenin işçi personele hayırlı olmasını diledi.