BIST 9.541
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.489,89
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Büyükşehir personeline ‘Temsil ve Protokol’ eğitimi

Antalya Büyükşehir Belediyesi personel eğitimleri kapsamında Temsil ve Protokol Yönetim Eğitimi düzenledi. Başkan Menderes Türel’in de katıldığı eğitimde protokol kurallarının önemine değinildi.

Abone ol

Büyükşehir Belediyesi Eğitim Şube Müdürlüğü, belediye personeli için Temsil ve Protokol Yönetim Eğitimi düzenledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in de katıldığı, Cumhurbaşkanlığı Eski Protokol Uzmanı İhsan Ataöv’ün anlatımıyla gerçekleşen eğitimde ilk izlenim, algı yönetimi, resmi protokol kuralları konuları anlatıldı. 

SIKINTI YAŞAMAMAYI AMAÇLIYORUZ 

Konuşmasına protokolün tanımıyla başlayan Ataöv, protokol kavramını şöyle anlattı; “Resmi bir programda, davette, yemekte, toplantıda, açılışta, başında resmiyet olan her işte temsil gücü düşük olan astlar ile temsil gücü yüksek olan üstler arasındaki itibar ilişkileridir. Protokol kurallarının öğrenme biçiminin ülkemizde yanlış gerçekleştiğine değinen Ataöv, “Protokol kuralları maalesef büyükten küçüğe aktarılan ya da hata yaptıkça uyarılarla öğrenilen konular. Türkiye’nin parlayan yıldızı, Akdeniz’in incisi Antalya’nın Büyükşehir Belediyesi’nin çalışanlarının protokol konusunda hiç sıkıntı yaşamamasını amaçlıyoruz. Ülkemizde büyük sıkıntı çekilen bu konuda, Antalya öne çıksın ve vatandaşla sımsıcak, kendi arasında resmi, dışardan gelenlerle de protokole uygun davranılmasını sağlamayı istiyoruz” diye konuştu. 

PROTOKOLDE ŞANSA YER YOK 

“Protokolde şansa yer yoktur” diyen uzman Ataöv, “Nezaket ve protokol kuralları birbirinden farklı şeylerdir. Nezaket kuralları kişilerin birbirleri ile olan iletişimde sosyal davranış kurallarıdır. Nezaket kurallarına uymazsanız kaba olursunuz, dışlanırsınız. Protokol kurallarına uymazsanız çok net söylüyorum, rezil olursunuz. Çünkü ucu başkasının temsil ettiği bir topluluğa dayanan bir iştir. Genelde protokolde hatalar yapılır ve temsil eden değil, temsil edilen çıkar özrünü diler” şeklinde konuştu. 

ABD’NİN PROTOKOL HATASI 

2010 yılında ABD’nin New York kentinde gerçekleştirilen ASEAN toplantısında yapılan bir protokol hatasını anlatan İhsan Ataöv, “Toplantıda ABD’li protokol uzmanları Filipinler bayrağını ters asıyorlar. Ne var bunda diyebilirsiniz ancak Filipinlerde sadece savaş zamanında bayrak ters asılırmış. İki başkan arasında konuşulan ekonomik, siyasi tüm meseleler bir tarafa tüm dünya sadece bayrağın ters asılmasını konuşuyor. O hata bayrağadır, dolayısıyla devletedir. Dolayısıyla özrü de bayrağı ters asan değil, devlet başkanı olarak ABD başkanı Barack Obama diliyor. Yani burada yapılan hataların minimuma indirilmesi en büyük amacımız” dedi.