BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.324,78
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Büyükelçi Berger’den Başkan Türel’e ziyaret

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’i makamında ziyaret etti.

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’i kabul etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi olarak Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’ndeki çalışmalarını Büyükelçi Berger’le paylaştı. Türel, şunları söyledi: “Avrupa Birliği fonları ve ilişkileri kapsamında birçok gayretimiz söz konusu. En son Antalya’da yapmış olduğumuz Kepez Santral Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, hibe kredi müracaatımız söz konusu olmuştu. O olumlu olarak karşılandı, çok memnunuz. Ben aynı zamanda Avrupa Konseyi’nde Yerel Bölgesel Yönetimler Kongresinde heyet başkanıyım. Yaklaşık 10 gün önce de Brüksel’de Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi’nde konuşmacı olarak toplantıya katıldım. Bölgeler Komitesi Başkanının da katıldığı toplantıda yerel yönetimler ile ilgili gelişmeleri değerlendirdik.”

SİYASİ SIKINTILAR EKONOMİYE ZARAR VEREBİLİR

Karşılıklı olarak çok güçlü ticari ilişkileri bulunan Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin kesintiye uğramadan devam etmesi gerekliliğine vurgu yapan Menderes Türel, şöyle devam etti: “Avrupa Birliği’nin toplam ticaret hacminin 5’te 1’i Türkiye’de. Aynı şekilde Türkiye’nin ihracatının yüzde 45’i Avrupa Birliği’ne. Böylesine güçlü ekonomik ilişkilerin olduğu bir süreçte, siyasi sıkıntılar, ekonomik ilişkilere zarar verebilir. Avrupa Birliği ile görüşülmekte olan birçok husus var. Vize serbestliği, mülteci yardımı, gümrük birliğinin yeniden ele alınması meselesi gibi… Önümüzdeki süreçte şahsen ben önemli bir mesafe alınarak bir sonuca ulaşmasını bekliyorum.”

ANTALYA OLARAK AB’NİN PARÇASIYIZ

Antalya olarak Avrupa Birliği’nin bir parçası olduklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Avrupa Birliği üyesi ülkelerden çok sayıda turist ağırlıyoruz. Hatta ben Avrupa Birliği görüşmeleri başladığında Antalya Ticaret Sanayi Odası başkanıydım. Bu yoğun turizm ilişkisinden dolayı o dönem bir espri yapmıştım, biz Antalya olarak Türkiye’den önce Avrupa Birliği’ne girdik demiştim” ifadesini kullandı.

İLİŞKİLER İYİ BİR SEYİR İZLİYOR

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger de Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ilişkilerin oldukça güçlü şekilde sürdürüldüğünü ifade ederek, “Ekonominin yanında Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik ihracatını kolaylaştıracak şekilde, endüstrilerin ve hizmetlerinin ulaştırılma süreci de aynı şekilde iyi bir seyir izliyor. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin zaten Avrupa Birliği fonlarından ve hizmetlerinden yararlanan şirketler olduğunu görebiliyorsunuz. Siyasi açıdan da müzakere edilen, tartışılan sizin de ifade ettiğiniz konular var. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan da zaten 25 Mayıs’ta Brüksel’deydi siz de 1 hafta sonrasında Brüksel’i ziyaret etmişsiniz. Karşılıklı olarak ziyaretler sürecektir.”

Ziyaretin sonunda Başkan Türel ve konuk Büyükelçi ziyaretin anısına karşılıklı hediyeler verdi.