BIST 9.462
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.498,31
HABER /  POLİTİKA

'Büyük Koalisyon' ne? Patronların senaryosu

Türkiye'yi normalleştirecek ve önünü açacak tek koalisyon bu deniyor. İşadamları bu koalisyonu istiyor. İsmi de 'Büyük Koalisyon'! Peki nedir bu büyük koalisyon.

Abone ol

ANKARA kulisleri koalisyon senaryoları ile çalkalanıyor. Öne çıkan ve 'patronlar istiyor' denilen bir seçenek iktidar kalemleri tarafından dillendirilmeye başladı.
İsmi 'Büyük Koalisyon'...
AK Parti ile CHP'nin biraraya gelip koalisyon kurması planına dayanıyor. Ancak bu koalisyon ile Türkiye'nin 'normalleşeceği' tezi savunuyor.

Dün iktidara yakın kalemlerden Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Aksu 'MHP ile olmazsa ancak o zaman konuşulur' demişti. Ancak bugün 'Büyük Koalisyona' çok daha sıcak ve pozitif bir sunum yapıyor. Hürriyet Gazetesi'nde yazan Akif Beki de 'Büyük Koalisyonu' AK Parti seçmenine pazarlamaya başladı.

BÜYÜK KOALİSYON TEK SEÇENEK
Akif Beki'ye göre AK Parti ile CHP'nin kuracağı 'Büyük Koalisyon' Türkiye'de istikrarı koruyacak yegane seçenek. MHP ile koalisyon bu olmazsa denenmeli. İşte Akif Beki'nin 'Büyük Koalisyon' sunumu;

PATRONLARIN BÜYÜK KOALİSYONU İSTİYOR

Abdülkadir Selvi ise birinci seçeneğin MHP ikinci seçeneğin "Büyük Koalisyon' olduğunu belirtip şunları yazdı;

"AK Parti'nin koalisyon ortaklığında A Planı MHP ile koalisyon kurmak. Bu arada eğer MHP, uzlaşmaz bir tutum içine girerse AK Parti'nin B planında CHP ile koalisyon yer alıyor.

Ayrıca iş dünyası da AK Parti-CHP'den oluşacak, "Büyük koalisyonu" istiyor. Ekonomi yönetimi AK Parti'de olsun, CHP'nin de dengeleyici rolüyle birlikte Türkiye geniş tabanlı bir koalisyonla yönetilsin istiyor. Çünkü piyasalar koalisyonu satın aldı ama istikrarsızlığa tahammülü yok.


"Kendimizi kandırmayacaksak, ayakları yere basan yalnızca iki senaryo var elimizde, üç değil. Ya AK Parti ile MHP ya da AK Parti ile CHP arasında kurulacak koalisyon... Birincisi, AK Parti'nin de MHP'nin de nispeten en kolayına gelecek seçenektir.

AK PARTİ-CHP KOALİSYONU
Fakat ikincisi, yani AK Parti+CHP kombinasyonu, psikolojik zorlukları nispetinde daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı olanı. 'Büyük koalisyon' dedikleri merkez sağ ile merkez sol arasında asgari müştereklerde bir uzlaşma sağlayacağı için... Makulleşmeye ve Türkiye'nin bir türlü başaramadığı normalleşmeye en çok hizmet edecek seçenek olacağı için...

TÜRKİYE'Yİ RAHATLATACAK TEK SEÇENEK BU
Kimse kendini kandırmasın; epeydir biriken siyasi ve toplumsal gerilimi nötralize edecek, Türkiye'yi rahatlatacak, yeni anayasa için geniş bir mutabakat zeminini yakalayacak ve istikrarı koruyarak ülkeyi salimen sandığa götürecek yegâne seçenek bu.

AK Parti'yi bir, CHP'yi de ikinci parti yaptığına göre seçmenin yüklediği sorumluluk; iktidarı oluşturma görevi önce AK Parti'nin sonra da CHP'nindir. Denenmesi gereken ilk seçenek budur. Başarılamazsa ikinci seçenek, AK Parti'nin MHP ile koalisyonu devreye girer. O da olmadı, bütün gerçekçi seçenekler tüketilmiştir bilin. Gerisi, 'Biz beceremedik' demeden emaneti sahibine iade tiyatrosudur.