BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  DÜNYA

Bütün göstericiler yok edilmeli!

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bağımsızlıktan bu yana görülen en kanlı günün ardından gece sakin geçti.

Abone ol

UKRAYNA Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in makamından yapılan açıklamada dün gece muhalefet liderlerinin yanı sıra AB ve Rusya Federasyonu temsilcileriyle yapılan görüşmelerden sonra "bir anlaşmaya varıldığı" bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında başka bir ayrıntıya yer verilmedi; sadece öğle saatlerinde tarafların anlaşmayı imzalayacakları kaydedildi.

AB TAVRINI SERTLEŞTİRDİ

Avrupa Birliği dışişleri bakanları "şiddet ve aşırı kuvvet kullanımından sorumlu" Ukraynalı yetkililer hakkında yaptırım kararı aldı.

AB bakanları "hiç bir koşul şu anda tanık olduğumuz baskıları mazur gösteremez" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt "acilen" bu kişilerin mal varlığının dondurulacağını ve vize yasağı getirileceğini bildirdi.

Dün Kiev'deki çatışmalarda en az 21 hükümet karşıtı protestocu öldü.

67 POLİS REHİN ALINDI

Yetkililer bir polis memurunun da öldüğünü ve 67 polisin göstericiler tarafından rehin alındığını söyledi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton iki taraf arasında görüşmeleri başlatmada "ilk sorumluluğun" Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e ait olduğunu söyledi.

Brüksel'de AB dışişleri bakanları olağanüstü toplantısı sonrasında konuşan Ashton bakanların son şiddet onları karşısında "hoşnutsuzluklarını" ifade ettiğini ve "iç baskıda kullanılacak ekipman için ihracat lisanslarını askıya almada" anlaştıklarını söyledi.

Tedbirlerin uygulanmasının "Ukrayna'daki gelişmeler ışığında ileri alınacak" olduğunu da ekledi.

ABD halen Ukrayna yönetimine üye 20 kişi hakkında vize yasağı kararı almış durumda. Ancak bu kişilerin isimleri açıklanmadı.

UKRANYA'DA EN KANLI GÜN... SOKAKLAR CESET DOLDU
f.gifUkrayna'nın başkenti Kiev'deki gösteriler dün en kanlı gücünün geçirdi. Sokaklardaki cesetler dünya ajanslarında son dakika haberi olarak dünyaya duyuruldu.

İşte Kiev'den dünyayı şoke eden o görüntüler...

KESKİN NİŞANCI İDDİASI

Kiev’deki görgü tanıkları, bazı kurbanların tek atışla hayatlarını kaybettiklerini söylüyor.

Bu gelişme çatışmalarda keskin nişancıların da görev almış olabileceklerine işaret ediyor.

Yerel televizyon kanalları, meydanda yerde yatan cesetlerin görüntülerini yayınladı.

Başkent Kiev’deki bazı kamu binalarının protestocuların işgal girişiminde bulunabilecekleri kaygısıyla boşaltıldığı haberleri geliyor.

Ukrayna İçişleri Bakanı, polis memurlarının silahlandırıldığını, 67 polisin göstericilerce rehin alındığını doğruladı.

PROTESTOCULAR YOK EDİLMELİ

Kharkiv bölge valisi, Bağımsızlık Meydanı'nda barış yanlısı hiç bir gösterici kalmadığını iddia ederek protestocuların "yok edilmesi" gerektiğini söyledi.

Kiev'deki yetkililer, halkı gerekmedikçe sokağa çıkmamaları yolunda uyardı.

Krizin diplomasi cephesinde de hareketli saatler yaşandı. Sabah saatlerinde Kiev’de bulunan Avrupalı dışişleri bakanları heyetinin Yanukoviç’le görüşmeden kentten ayrıldıkları bildirilmişti.

Ancak daha sonra, Fransa, Polonya ve Almanya dışişleri bakanlarının Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le görüştükleri açıklandı. Avrupa Birliği yetkililerinin Ukrayna krizine ilişkin Brüksel'deki görüşmeleri ise Kiev'e gönderilen Fransız, Alman ve Polonyalı bakanlar olmaksızın yapıldı.

Kiev’de bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin ise Avrupa Birliği yetkililerinin Ukrayna’dan talepte bulunmalarının uygun olmayacağı uyarısında bulundu.

OTEL LOBİSİNDE CESETLER

Dün gün boyunca kentte silah sesleri duyuldu, protestocular polise molotof kokteyli atarken polis göstericilere basınçlı su sıkıyor.

Önceki gece varılan ateşkes anlaşmasına rağmen protestoların odağındaki Meydan'da gece boyunca binalar ateşe verilmeye devam edildi.

BBC'nin haberine göre, kentteki yabancı medyanın üs olarak kullandığı Ukrayna Oteli'nin lobisinde beş ceset görüntülendi. Bir kısım göstericinin otelin lobisini yaralıların tedavisi için revire çevirdiklerini, bir de rahibin geldiği anlatılıyor.

Bazıları silahlı olan göstericiler, otelde kalanlardan yara sarmak için çarşaflarını getirmelerini istiyorlar. Daha erken saatlerde Kiev'de göstericilerin kampının bulunduğu Meydan'a doğru iki zırhlı aracın gittiği görülmüştü.

Salı günü yaşanan ve otuza yakın can kaybına yol açan çatışmalardan sonra dün ulusal yas ilan edilmişti. Ülkedeki protestolar geçen Kasım'da Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in AB'yle imzalanması planlanan işbirliği anlaşmasını askıya alıp, Rusya'yla daha yakın ilişkileri tercih etmesinden sonra başlamıştı.