BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.433,76
HABER /  DÜNYA

Bushu kapışmaya çağırdı

Ahmedinejad Bush'a dünya sorunlarını televizyonda tartışalım dedi.

Abone ol İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD Başkanı Bush'u dünya meselelerinin çözümünü konuşmak için televizyonda tartışmaya çağırdı.

Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, Amerikan istihbarat kurumlarının raporuna ilişkin soru üzerine, ''Bunu ileriye doğru atılmış bir adım olarak görüyoruz. Eğer bir iki adım daha atılırsa ABD ile karşı karşıya olduğumuz sorunlar tamamıyla farklı bir durumda olabilir ve karmaşıklığını da yitirir. Böylece bölgede ve iki taraf arasındaki temel sorunların çözümü için de yol açılmış olur'' diye konuştu.

Sorunun çözümü için Washington hükümetinin İran'a yönelik tutumunu değiştirmesi gerektiğini de söyleyen Ahmedinejad, ABD'den atmasını istediği adımların ne olduğu sorusuna ise yanıt vermekten kaçındı.

Ahmedinejad, ''bazı yalan ve eksiklikler'' olmasına rağmen, Amerikan istihbarat raporunu olumlu değerlendirdiklerini belirtti.

ABD Başkanı George W. Bush'u, geçen yıl bir televizyon programında tartışmaya davet ettiğini, ancak olumlu yanıt alamadığını anımsatan Ahmedinejad, bu önerisini yineledi ve Bush'u, dünya meselelerinin çözümünü konuşmak için televizyonda tartışmaya çağırdı.

YENİ YAPTIRIM KARARI

Mahmud Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın yeni yaptırım kararı girişimlerine ilişkin soru üzerine de yeni bir yaptırım kararının ''kanuni temelden yoksun'' olduğunu söyledi.

Bu yönde alınacak bir kararın ABD istihbarat raporu ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun son raporunun oluşturduğu havaya zarar vereceğini ifade eden Ahmedinejad, ''Tehditlerin bir sonuç vermediği ortada. Eski yolu takip etmek isteyenler bilsin ki milletimizin yolu açıktır'' dedi.

BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi; ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa ile Almanya, İran'a daha sert yaptırımları içeren yeni bir karar için çalışmaları sürdürüyor.