BIST 9.139
DOLAR 32,36
EURO 35,01
ALTIN 2.324,61
HABER /  GÜNCEL

Burundi devlet başkanı darbe girişiminin ardından ülkesine geri dönebildi

Burundi'de darbe girişiminin ardınan ülkeye girişi engellenen Devlet Başkanı Nkurunziza, Burundi'ye geri döndüğünü duyurdu. Darbeyi destekleyenlerin üslerine çekildiği bildiriliyor.

Abone ol

Burundi'de darbe girişiminin ardınan ülkeye girişi engellenen Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, başkanlığa ait resmi Twitter hesabından Burundi'ye geri döndüğünü duyurdu.

Nkurunziza'nın üçüncü dönemi için de başkanlığa aday olacağını açıklamasının ardından başkent Bujumbura'da sert çatışmalar yaşanmıştı. Çıkan olaylarda 5'i polis, 20'den fazla kişi öldü.

Çarşamba günü darbe girişimi sırasında, Devlet Başkanı Nkurunziza ülkedeki krizi diğer Afrikalı liderlerle görüşmek için Tanzanya'da bulunuyordu.

Burundi devlet başkanlığı sözcüsü Willy Nyamitwe, Perşembe günü BBC'ye açıklamasında Nkurunziza'nın Tanzaya'dan ayrıldığını ve "sapasağlam" olduğunu ifade etti. Sözcü,

Nkurunziza'nın Burundi'de olduğunu doğrularken, 'güvenlik sebebiyle' ayrıntı vermedi.

Nyamitwe, Radio France International'a açıklamasında da "Yönetime sadık ordu ve hükümet işinin başında. Ülkede düzen işlemeye devam ediyor" diye konuştu.

Nkurunziza, Twitter'da paylaştığı mesajda "Ordu ve polise vatanseverlikleri için teşekkür ederim. Her şeyden önce, sabırlarından dolayı Burundilere teşekkür ederim" dedi.

Protestolar, Nkurunziza'nın başkanlığa tekrar aday olacağını açıkladığı 26 Nisan'da başladı. Muhalifler, Nkurunziza'nın üçüncü döneminde de adaylığını koymasının anayasaya aykırı olduğunu söylüyor.

Darbe girişiminde bulunan General Godefroid Niyombare'den Nkurunziza'nın geri dönüşüyle ilgili yeni bir açıklama gelmedi fakat AFP haber ajansına konuşan darbe güçlerinin sözcüsü General Cyrille Ndayirukiye, ayaklanmanın başarısız olduğunu söyledi.

'Darbeciler üslerine çekildi'

BBC'ye konuşan Genelkurmay Başkanı Niyongabo da, darbe girişimini destekleyen askerlerin sayısının azaldığını kaydetti ve "Çarşamba akşamı, kan dökülmesini önlemek için onlara orduya yeniden katılma şansı tanıdık. Fakat onlar bugün radyo istasyonuna saldırmaya çalıştı, ordu saldırıyı püskürttü" dedi.

Genelkurmay Başkanı duruma dair şöyle konuştu: "Ülkedeki tüm stratejik noktaların kontrolü elimizde. Burundi, demokratik bir devlettir. Ordu siyasete karışmaz. Anayasaya uymak zorundayız."

Burundi'den bildiren BBC muhabirleri, darbe girişimini destekleyen güçlerin askeri üslerine geri çekildiğini söylüyor.

Muhabirler, sokakların yönetime sadık askeri güçlerin kontrolünde olduğunu ve havaalanın yeniden açıldığını aktarıyor.

Darbe girişiminde bulunan General Niyombare, devlet başkanının üçüncü kez aynı göreve gelmesinin anayasaya aykırı olduğunu söylüyor.

51 yaşındaki Nkurunziza, 2005'te parlamento tarafından Devlet Başkanı olarak atandığı için, bundan sonra da iki kez seçimle işbaşına gelmeye hakkı olduğunu savunuyor.

Burundi'de anayasa uyarınca devlet başkanları yalnızca iki dönem hizmet verebiliyor. Ancak aybaşında Anayasa Mahkemesi Nkurunziza'yı haklı buldu.

Son haftalarda komşu ülkelere kaçan Burundililerin sayısının on binleri bulduğu söyleniyor.