BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,67
ALTIN 2.527,13
HABER /  EKONOMİ

Bursa'daki işçi eyleminde flaş gelişme!

OYAK Renault'ta ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen işçilerin 15 Mayıs'ta üretimi durdurarak başlattıkları eylem bu sabah sona erdi. İşçilerin büyük bir bölümü günlerdir kaldıkları fabrikanın bahçesinden içeri girerek iş başı yaptı.

Abone ol

OYAK Renault'ta ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen işçilerin 15 Mayıs'ta üretimi durdurarak başlattıkları eylem bu sabah sona erdi.

İşçilerin büyük bir bölümü sabah saat 08.00 iş başı yaptı. Diğer vardiyaların da aksamadan devam edeceği açıklandı.

Renault'ta eylemin 12. gününe girilmişti. Fabrika dışında beklemeye devam eden işçiler kendi aralarında işe başlayıp başlamama kararı almak için sandık kurarak oy kullandılar.

29586496.jpg

İŞÇİLER OYLAMAYA İTİRAZ ETTİ

İşe başlamak isteyenlerin 'Evet', istenilen talepler karşılanıncaya kadar çalışmak istemeyenlerin ise 'Hayır' şeklinde oy kullandığı mini seçime itirazlar oldu. Bazı işçiler ile işçi temsilcileri "Biz kopmak için mi bu direnişe başladık. Bu seçim nereden çıktı. Biz hakkımızı almak için buradayız. 'Evet' diyerek işe başlayanlara hakkımızı helal etmiyoruz. 12 gündür 'ölmek var dönmek yok' diye bağırıyoruz. Üç dakikada kurulan seçim sandığına mahkum ediliyoruz" diye oylamaya itiraz etti.

29586500.jpg

Tepkilerin artması üzerine oylama iptal edildi. İşçilerin fabrika önünde bekleyişleri devam ediyor.

Evrensel gazetesinin haberine göre, dün gece işveren temsilcileriyle işçi temsilcileri arasında yapılan görüşme sonucunda 9 maddelik protokol üzerinde anlaşma sağlandı.

Anlaşmaya varılan protokol maddeleri şöyle:

1- Kimse işten atılmayacak

2- İşçiler aleyhine yapılan şikayetten vazgeçilecek

3- Tüm çalışanların sendikal özgürlükleri tanınacak

4- Son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konuyla ilgili talepleri ile kıdem ve saat ücretleri dikkate alınarak bir ay içinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacaktır. Düşük aylık ücret alanlara daha yüksek ve yüksek aylık ücret alanlara daha düşük prim olmak üzere ayrıştırılma yapılacaktır ve iç kategorizasyon sistemindeki geçişleri hızlandırma üzerine çalışılacaktır.

29586031.jpg

5- 4 No’lu madde kapsamında yapılacak iyileştirmelere mahsuben 1 hafta içerisinde tüm çalışanlara bin lira avans ödemesi yapılacak.

6- Her yıl sonunda çalışanlara kalite işgüvenliği ve üretim adetleri hedeflerine bağlı olarak performans primi verilecek olup prim miktarı asgari net 600 TL olacaktır.

7- İşyerinde çalışan ancak mevcut toplu iş sözleşmesinde dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanan sendikasız işçilerin serbestçe sözcü seçmeleri halinde, yasal mevzuat çerçevesinde seçilen sözcüler, işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap kabul edilecekler ve mevcut sözcüler seçime kadar işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap olacaklardır.

8- Banka maaş ödemeleri promosyonu olarak çalışanlara net 480 TL prim ödenecek.

9- Oyak Renault süreç içerisinde yaşadığı zararla ilgili çalışanlardan hiçbir talepte bulunmayacak. Aynı şekilde çalışanlar da süreçle ilgili Oyak Renault’dan şikayetçi olmayacak.

DÜN SONUÇ ÇIKMAMIŞTI

İşçilerin dünkü görüşmelerinden sonuç çıkmamıştı.

İşçilerin sözcülerinden Birol Serbest, dün yaptığı açıklamada, Bosch çalışanlarına verilen imkanların kendileri için de sağlanmasını istediklerini söyledi.
Şirket yönetiminin buna yanaşmadığını ileri süren Serbest, şunları kaydetmişti:

"Her türlü teklife açığız. Her türlü yolu denememize rağmen hiçbir şekilde olumlu bir yaklaşım sergilenmedi. Gece 6 saat süren görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca toplantı bugüne ertelendi. İşe ve ekmeğe ihtiyacı olan insanlarız. Maaş artırımıyla ilgili taleplerimize hiç yanaşmıyorlar. Bankanın verdiği, hakkımız olan ve sadece beyaz yakalıların aldığı promosyon paralarını kendileri veriyormuş gibi teklif ettiler, biz de kabul etmedik. Bugün yine fabrika temsilcileri ile sözcülerimiz ve avukatlarımız toplantı yapacak. Oradan çıkacak sonucu kamuoyuyla paylaşacağız. Bir de bugün bir bayan arkadaşımızı temsilcilerimiz arasına kattık. İnşallah olumlu sonuç çıkar."