BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.439,19
HABER /  GÜNCEL

Bürokrasiyi en iyi anlatan fıkra!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu bürokrasiyi bir fıkrayla özetledi...

Abone ol

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ve bu yıl ikincisi yapılan Ekonomiye Değer Katanlar toplantısında konuşan Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki bürokrasiyi bir fıkra ile yorumladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Ekonomiye Değer Katanlar 2009 Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmasının sonunda Türkiye'deki bürokrasi ile ilgili anlattığı fıkra salondakileri güldürdü.

İşte Hisarcıklıoğlu'nun fıkrası:

Vatandaşın birisi kasabasına dönerken bataklığa düşmüş. Akşamın alacakaranlığında kurtarılması için "İmdat imdat, kurtaran yok mu" bağırıyormuş.

Çırpınırken, adamın birisiyle uzaktan göz göze geliyor.

-Arkadaş, ne oldu hayırdır?

- Yahu bataklığa düştüm. Yok mu oralarda dal, ip gibi bir şeyler falan uzatıversen bana da kurtarsan buradan.

Adam da uzaktan seslenerek diyor ki;

-Kusura bakma arkadaş, ne ip uzatırım, ne de dal.

Adam bataklığın içine yarıya kadar gömülmüş bir vaziyette "Neden uzatmıyorsun" diye sormuş.

-Arkadaş sen şimdi tam da hazine arazisinin içindesin. Hazineden mal almak suçtur.

Bataklığın içerisindeki adam ise:

-Mal almak suçsa ben ne olacağım burada. Ölürüm ben burada o zaman.

-Sen hiç merak etme. Ben şimdi kasabaya gider kaymakama senin bataklığa düştüğünü söyleyerim. O da ilçedeki mal müdürünü çağıracak. İkisi aralarında istişare edecekler ve seni oradan çıkarmak suç mu değil mi karar bir karar verecekler. Eğer çıkarmak suç değilse itfaiye gönderirler buraya. Sen hiç merak etme.

Bataklıktaki adamda hayretler içinde kalarak,

-Senin bu dediğin olana kadar ben burada ölürüm.

-Yahu arkadaş ben sana ölmezsin demedim ki. Ölürsün ama en azından mevzuata uygun ölürsün.


BİR İNŞAATIN TAMAMLANABİLMESİ İÇİN 275 RESMİ İMZA GEREKİYOR


Hisarcıklıoğlu bürokrasiyle ile ilgili diğer bir açıklamasında da verdiği örnekle Türkiye'deki bürokrasi engelini gözler önüne serdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de inşaatların başlangıcından tamamlanmasına kadar olan süreçte bir inşaat için ortalama 275 resmi imza atıldığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, "275 imza olduğu zaman bu bize bir tek şeyi izah eder. Binalarımızın kalitesini ortaya koyar. Kayıt dışılığın olmadığını ortaya koyar. 10 yıl önce yanı başımızda bir deprem yaşandı. Kaç vatandaşımızı kaybettiğimizi bile bir noktaya kadar sayabildik. Yaklaşık 26 bin vatandaşımızı kaybettik. O zamanda bu 275 imza vardı, bu sıkılık vardı. Hiç mi vicdanımız sızlamıyor?" şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, yıkılan binalar ile ilgili tek sorumlunun Veli Göçer olmadığını belirterek, "Adamcağız soyadından dolayı kaybetti. Böyle bir sistem olur mu? Böyle bir sistemde gelişmek mümkün değil. Akıllı insanlar kişilerde suç aramaz sisteme bakar. Sistemleri iyileştirilmesi lazım" dedi.