BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.429,41
HABER /  POLİTİKA

Burkay'dan CHP ve BDP'ye çağrı

Yeni anayasanın artık kaçınılmaz olduğunu söyleyen Kürt aydın ve siyasetcisi Kemal Burkay, iki partiye çağrıda bulundu

Abone ol

Önde gelen Kürt siyasetçi ve aydın Kemal Burkay, yeni anayasa sürecinde AK Parti'nin cesur olması gereğine dikkat çekerken, anayasaya hükümetten sonra en büyük desteği ise BDP'nin vermesi gerektiğini vurguladı.

Cihan Haber Ajansı’nın sorularını cevaplandıran Burkay, BDP ve CHP'nin bu süreçte iyi bir imtihan vermediğini, AK Parti'nin ise mutlaka kararlılık göstererek son tahlilde referandumu da göze alması gereğine vurgu yaptı. Burkay, Kürt sorununun çözümüne zemin hazırlamayacak bir anayasanın Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini de dile getirdi.

Brüksel'de Cihan'a mülakat veren Burkay, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan bir şey çıkmaz" eleştirilerine karşı, "Ben toptancı bakmıyorum. Ama çok fazla iyimser olduğumu da söyleyemem. Çünkü özlediğimiz anlamda gerçekten demokratik bir anayasa için parlamentodaki siyasi partilerin uzlaşması kolay görünmüyor. Bazı partiler mevcut anayasanın fazla değişmesini istemiyorlar. Kamuoyu da belki yeterince hazır değil. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu, gerçekten demokratik ve köklü değişiklikler isteyen bir anayasa. Buna karşı karamsar da değilim. Şu ana kadarki tartışmalar şunu gösteriyor: Ortak paydalar ortaya çıkıyor.’’ şeklinde konuştu.

"Tarihî fırsatın kaçırılması durumunda Türkiye’yi ne bekliyor?" sorusu karşısında ise Kemal Burkay ‘‘Her birimizin özlediği anlamda demokratik bir anayasa yapmak, her bakımdan mükemmel bir anayasa, kolay görünmüyor. Yeni anayasa bütün sorunları çözecek diye düşünmemeliyiz. Ama ortak paydalarda buluşabiliriz ve bunlar en azından Türkiye’nin sorunlarını çözmesi için, gerekli değişim için anayasa maddelerinin engel olmaması. Pürüzlerin temizlenmesi mümkün. Mesela adem-i merkeziyetçi yapılanmaya geçmek. Çünkü merkeziyetçi yapı, geldiği noktada tıkandı. Yerinde yönetime geçmek, yerel yönetimlere yetki. İkincisi yeni bir vatandaşlık tanımı. Kürt sorununu çözmeyecek ya da en azından Kürt sorununun çözümü için zemin hazırlamayacak bir anayasa Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermez. Yeni bir vatandaşlık tanımına ihtiyacımız var." dedi.

BDP GEREKLİ PERFORMANSI GÖSTERMEDİ, CHP'Yİ BEKLİYORUZ

Yeni anayasa sürecinde siyasi partileri de değerlendiren Burkay, ‘‘BDP şimdiye kadar yeterli ve gerekli performansı gösteremedi ne yazık ki.’’ eleştirisinde bulunurken, sözlerine ‘‘2010 Anayasa değişikliğine bile destek vermedi. Ama BDP’nin rolü önemlidir, eğer oynayabilirse. Yeni anayasa yapılırken bunu yapabilir. Bence AK Parti’den sonra bu konuda en çok destek olabilecek ve olması gereken BDP’dir." şeklinde devam etti.

CHP ile ilgili soru üzerine ise Burkay, CHP’nin ilgisini ‘sınırlı’ diye değerlendirirken şu şekilde konuştu: "Kılıçdaroğlu’nun bazı söylemleri elbette olumluydu. Mesela ‘Kürt sorunu benim de sorunumdur. Kürt sorununu çözeceğiz’ dedi. Bu iyi bir şey ama bunun için somut projeler ortaya koymak lazım. Sözde kalmaması lazım bunun. Sonra genel af noktasında olumlu söylemleri oldu. Ama bunun için ısrarcı olmak lazım. Özellikle yeni anayasanın yapımında CHP önemli rol oynamalı. Henüz ‘olumlu’ göstergeleri yok; bekliyoruz."

AK PARTİ KAMUOYUNDAN BÜYÜK DESTEK ALIR; CESUR OLMALI

AK Parti'nin yeni anayasadaki rolü üzerine ise Kemal Burkay ‘‘En büyük rol tabii ki AK Parti’ye düşüyor. Büyük bir oy yüzdesiyle iktidar oldu. Parlamentoda çoğunluğu oluşturuyor. Yeni anayasayı parlamentodan çıkarmak en başta AK Parti’nin görevi. Bir uzlaşma tabii ki gerekli. AK Parti tek başına bildiği gibi yapamaz. ‘Ötekiler kabul etmedi, ne yapalım’ deme noktasına gelmemeli. Kararlı olmalı. Gerekirse referandumu göze almalı. Parlamentodaki bazı partiler üstlerine düşeni yapmazlarsa kamuoyu önünde zaten mahkum olurlar." Burkay, demokratik bir anayasanın çok büyük bir yüzdeyle referandumdan geçeceğini de sözlerine ekledi.