BIST 9.460
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,69
HABER /  GÜNCEL

Burdur'da iki köy deprem köyü oldu

Depreme dikkat çekmek amacıyla Burdur'da iki köy deprem köyü ilan edildi.

Abone ol
Burdur'da 1971 yılında yaşanan depremde zarar gören Yazıköy ve Yarıköy, Vali Hasan Kürklü tarafından "deprem köyü" ilan edildi. 
 
Burdur Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında "Deprem Fayında Yürüyüş ve Farkındalık" etkinliği düzenlendi. 
 
Etkinlik kapsamında Burdur'da 12 Mayıs 1971'de meydana gelen ve 59 kişinin ölümüne neden olan 6,2 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Yarıköy ve Yazıköy arasında yürüyüş yapıldı.
 
Etkinliğe katılan Vali Kürklü, 1971 depreminde yıkılan Yazıköy ve Yarıköy'ün eski yerleşkelerini "deprem köyü" ilan ettiklerini söyledi. 
 
İnsanları depremlerin değil, binaların öldürdüğünü belirten Kürklü, "Deprem konusunda insanları uyarmak ve bilinçlendirmek için bu tür faaliyetlere devam edeceğiz. Bu kapsamda Yazıköy ve Yarıköy Türkiye'nin  ilk deprem köyü oldu" dedi. 
 
Türkiye'nin önemli bölümünün fay hatları üzerinde olduğunu dile getiren Kürklü, şöyle konuştu:
 
"Ülkemizin depremle yaşamayı, depremle mücadele etmeyi öğrenmesi lazım. Onun için deprem bilincinin oluşması gerekiyor. Burdur olarak deprem bilincinin oluşması noktasında gayret ediyoruz. AFAD birimlerinin olaylara müdahale, arama kurtarma noktasında dünyada üçüncü sıraya yükselmiş olması sevindiricidir."
 
Kürklü daha sonra 1971 depremini yaşayan vatandaşlarla bir süre sohbet etti. 
 
AFAD MÜDÜRÜ MEHMET ORAL
 
AFAD İl Müdürü Mehmet Oral ise 1971'deki depremde zarar gören iki köydeki bazı evlerin kalıntılarının korunduğunu söyledi.
 
Yazıköy ve Yarıköy'ü "deprem köyü" olarak lanse etmek istediklerini anlatan Oral, "Burası ilerde daha da donatılarak öğrencilere gezdirilecek. Türkiye'de eşi benzeri az bulunan bir yer. Eğitici, insanları düşündüren bir deprem köyü olarak tanıtabiliriz" diye konuştu.  
 
AFAD tarafından deprem bölgesinin girişine  "Deprem Köyüne Hoşgeldiniz" tabelası ile depremde ölenlerin isimlerinin yazılı olduğu tabelalar konuldu.
 
Etkinliğe Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Burdur Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Öncel, öğrenciler ve ilgililer katıldı.