BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.508,91

Burak Yılmaz Kimdir?

Burak Yılmaz, 15 Temmuz 1985 Antalya doğumludur. Santrafor mevkinde forma giyen Türk millî futbolcu.   Bir dönem Beşiktaş'ta kalecilik yapan Fikret Yılmaz'ın oğludur ve Antalyaspor'un altyapısında futbola başlamıştır. Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'da oynamaktadır.Aynı zamanda, Sergen Yalçın'dan sonra Türkiye'de dört büyüklerde forma giyen 2. futbolcudur.   AntalyasporFutbola 13 yaşında Antalyaspor altyapısında başladı. 2000-2001 sezonunun sonlarından 16 yaşındayken Antalyaspor A2...

Burak Yılmaz, 15 Temmuz 1985 Antalya doğumludur. Santrafor mevkinde forma giyen Türk millî futbolcu.  
 
Bir dönem Beşiktaş'ta kalecilik yapan Fikret Yılmaz'ın oğludur ve Antalyaspor'un altyapısında futbola başlamıştır. Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'da oynamaktadır.
Aynı zamanda, Sergen Yalçın'dan sonra Türkiye'de dört büyüklerde forma giyen 2. futbolcudur. 
 

Antalyaspor
Futbola 13 yaşında Antalyaspor altyapısında başladı. 2000-2001 sezonunun sonlarından 16 yaşındayken Antalyaspor A2 takımında forma giymeye başladı. 2002'de profesyonel sözleşme imzaladı. 6 Nisan 2003'te Gümüşhane Doğanspor karşısında son 5 dakika oyuna girerek ilk kez Antalyaspor forması giydi. 2. Ligdeki takımda toplam 4 maçta oynadı. Bunların birinde ilk 11'de sahaya çıktı. 2003-04 sezonunda daha çok forma şansı bulan Yılmaz, ilk kez Türkiye Kupası'nda da forma giydi. 2004-05 sezonundaki ilk maçında Karşıyaka'ya kariyerinin ilk golünü kaydetti. 29 maçta 8 gol atan Burak Yılmaz, takımının kümede kalmasına yardım etti.
2005-06 sezonunun başında takımda forma şansı bulamayan Yılmaz, özellikle ikinci yarıda takımının değişmez isimlerinden oldu. 24 maçta 9 gol atan Burak Yılmaz, takımının lig ikincisi olarak Süper Lig'e çıkmasına yardım etti. Sezon içinde gördüğü 2 kırmızı kartla da agresif yönünü gösterdi. 
 

Beşiktaş
Jean Tigana'nın ısrarlı isteği sonucu 14 Haziran 2006'da Beşiktaş'a transfer oldu. 30 Temmuz 2006'da Beşiktaş sezona Süper Kupa galibiyeti ile başlarken Yılmaz, ilk 18'de yer almamıştı. 6 Ağustos 2008'de Manisaspor ile oynanan maçta ilk kez resmi olarak Beşiktaş forması giydi. 25 Ağustos 2006'da Konyaspor'u 3-1 yendikleri maçta 2 gol atarak Beşiktaş'taki ilk gollerini atmış oldu. Bir sonraki haftada da ise Trabzonspor'a golünü attı. Toplamda 30 maçta 5 gol attı. Sezon sonunda Fenerbahçe'nin ardından lig ikincisi oldular. Türkiye Kupası'nda ise 7 maçta 1 gol attı ve kupayı müzelerine götürdüler. Bu da Burak Yılmaz'ın kariyerindeki ilk kupa oldu. UEFA Kupası grup maçlarının hepsinde forma giydi. 2007-08 sezonunda takımın başına Ertuğrul Sağlam geçti. Sağlam döneminde Yılmaz daha az forma şansı bulmaya başladı. Sezonun ilk yarısında 9 maçta forma giyen Burak Yılmaz tek golünü Trabzonspor'a kaydetti. UEFA Şampiyonlar Ligi eleme gruplarında bir maçta forma giydi. Gruplarda ise grubun son maçı olan FC Porto maçında ilk 11'de sahaya çıksa da devre arasında oyundan alındı. 

Manisaspor
Devre arasında golcü sıkıntısı çeken Beşiktaş, Filip Holosko'yu almak için 5 milyon euro + Koray Avcı ve Burak Yılmaz'ı Manisaspor'a verdi. Takımın ilk 11'ine hemen giren Yılmaz, 3. lig maçında, kupalarla berabere 5. resmi maçında ilk gollerini Denizlispor'a attı. Hat-trick yaptığı maçı Manisaspor 3-2 kazandı. 9 Şubat 2008'de Galatasaray'a da bir gol kaydetti. Toplamda 16 maçta 9 gol atarak kendini gösterdi. Manisaspor'da forma giydiği son maç 5-1'lik Beşiktaş mağlubiyetiydi. 

Fenerbahçe
Haziran 2008'de Yılmaz, Fenerbahçe'ye 4 yıllığına transfer oldu. Ancak Luis Aragones tarafından forma şansı bulamadı. Ligin ilk yarısında 6 maçta forma giyen Yılmaz bunların sadece birinde ilk 11'de sahada yer almıştı. Fenerbahçe formasını giydiği son lig maçı 9 Kasım 2008'deki 4-1'lik Galatasaray galibiyeti olmuştu. Türkiye Kupası'nda da 3 maç şans buldu. Gruplarda iki maç şans bulan Yılmaz'ın son Fenerbahçe maçı 3 ay aradan sonra sahaya çıktığı Sivasspor kupa yarı finali maçı oldu. Ancak bu maçta da 90. dakikada oyuna girdi. Fenerbahçe kupayı finalde Beşiktaş'a 4-2 yenilerek kaybetti. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ise 7 maç forma şansı buldu. MTK, Partizan, FC Porto, Arsenal ve Dinamo Kiev karşısında oynadı. Fenerbahçe forması ile çıktığı toplam 16 maçta gol atamayarak en etkisiz sezonunu geçirmiş oldu. 

Eskişehirspor
Fenerbahçe'de forma şansı bulamayan futbolcu Eskişehirspor'a bir yıllığına kiralandı. Ligin ilk yarısında 14 maç forma giyen futbolcu, ligde sadece Kasımpaşaspor karşısında 85. dakikada attığı kafa golüyle 1-1'lik beraberliği getiren golü atmıştı. Kupada da bir golünü bulunan Yılmaz'ın Eskişehirspor forması giydiği son maç kupadaki Fenerbahçe maçı oldu. 

Trabzonspor 

2009-10 sezonunun devre arasında Fenerbahçe Gökhan Ünal'ı 3.2 Milyon € ve Burak Yılmaz karşılığında Trabzonspor'dan aldı. Şenol Güneş'in de onay vermesiyle Yılmaz, Trabzonspor'lu oldu. 15 Şubat 2010'da Bursaspor ile 1-1 berabere kaldıkları maçta son 15 dakika oyuna girerek ilk resmi maçına çıktı. 26 Şubat'ta ise ilk golünü Antalyaspor'a attı. Türkiye Kupası'nda yarı final ve final maçlarında forma giydi. Finalde rakipleri ve eski takımı olan Fenerbahçe'yi 3-1 yenerek kupayı kazandılar. Bu maçtan 10 gün sonra ise Fenerbahçe ile ligin son maçını oynadılar. Güiza ile 13. dakikada öne geçip şampiyonluk yolunda ilerleyen Fenerbahçe'ye 23. dakikada golünü attı. Maç 1-1 biterken, Bursaspor da Beşiktaş'ı 2-1 yenince, Bursaspor şampiyon oldu. 2010-11 sezonunda takımın en etkili oyuncularından oldu. Sezona tarihlerinde ilk kez kazandıkları TFF Süper Kupa ile başladılar. Burak, Avrupa arenasına Liverpool FC ile oynadıkları UEFA Kupası eleme maçlarıyla geri döndü. Özellikle ligin son haftalarında maçta geçirdiği sakatlığa rağmen 88. dakikada gol atarak Trabzonspor'a 2-1'lik galibiyeti getirdiği Beşiktaş maçı, Galatasaray ve Bursaspor'a karşı alınan 1-0'lık galibiyetlerde attığı gollerle Trabzonspor'un şampiyonluk yarışında önemli bir yardımcı oldu. 2010-2011 sezonunda attığı 19 golle gol krallığında 2. olmuştur. Altın Ayakkabı sıralamasında Türkiye'nin katsayısının 1.5 olduğundan dolayı 28.5 puanla 5. olmuştur. 2011-12 sezonunda takımının açık arayla en golcü futbolcusu olan Burak Yılmaz toplamda 32 gol attı. 

Galatasaray

Burak Yılmaz, Galatasaray formasıyla ilk golünü attığı Bursaspor karşılaşmasında.
Adı bir süre Lokomotiv Moskova ve Lazio ile anılmasına rağmen Burak, tercihini Süper Lig takımlarından Galatasaray'dan yana kullanmış ve 5 milyon euro'ya Galatasaray'a transfer olmuştur. Galatasaray, Burak'ın sözleşmesindeki 5 milyon euro bonservis bedeli karşılığında serbest kalır maddesini kullanarak transferi bitirdi. Bu transfer 13 Temmuz 2012'de resmi siteden duyurulmuştur. Ayrıca Burak Yılmaz, Galatasaray'a transfer olup, Sergen Yalçın'dan sonra Türkiye'de dört büyüklerde forma giyen 2. futbolcu olmuştur. 18 Temmuz 2012'de ise Galatasaray Sportif Sinai Ve Ticari Yatırımlar A.Ş.yaptığı açıklamada Profesyonel futbolcu Burak Yılmaz'ın Trabzonspor A.Ş. ile yaptığı sözleşmenin özel hükümleri gereğince Trabzonspor A.Ş.'ye Şirketimiz tarafından 13.07.2012 tarihinde 5.000.000 EUR bonservis/tazminat ödemesi yapılmış ve Burak Yılmaz, Trabzonspor A.Ş. ile sözleşmesini karşılıklı feshetmiştir. Akabinde, futbolcu ile 2012-2013 sezonundan başlamak üzere 4+1 (opsiyonlu) sezon için anlaşmaya varılmıştır. Buna göre, futbolcuya her bir sezon için 2.300.000 EUR sabit transfer ücreti ve 20.000 EUR maç başı ücreti ödenecektir. açıklamalarında bulunmuştur.[1] Transferinin ardından Yeni takımında 18 sırt numaralı formayı giyeceğini açıklayan Burak, şöyle konuştu: “Ben normalde 17 numaralı formayı giyiyordum. Burada 18 numaralı formayı giyeceğim. Benim için forma numarasının çok önemi yok ama, 17 olsa sevinirdim. 17 numaralı forma şu anda Ujfalusi’de. Açıkçası ona da yakışıyor. O yüzden 18 numarayı giyeceğim. 18 numaranın önemli bir özelliği de var. Ayhan ağabeyin yıllarca çok güzel temsil ettiği bir forma. Ben de 18 numaralı formayı giymek istiyorum. Umarım o forma da bana uğur getirir.” Burak, son olarak, Galatasaraylı efsane forvet Hakan Şükür’ün mevkisinde oynamanın kendisini mutlu ettiğini vurgulayarak, “Hakan ağabeyi her şekilde örnek alıyorum. Sadece futbolunu değil, karakterini ve kişiliğini de örnek alıyorum. Onun oynadığı takıma ve onun mevkisine geldiğim için de ayrıca mutluyum. İnşallah onun yakaladığı başarıları yakalarım. Yakalayamayabilirim de ama onun yolundan gittiğimi düşünüyorum” dedi. 

Burak Yılmaz ilk maçına 27 Temmuz 2012'de Florya'da Konyaspor karşısında çıkmış ve ilk golünü atmıştır. Burak Yılmaz'ın sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada: Bugün idmandan sonra Ujfalusi bana "17 Numaralı formayı senin giymeni istiyorum" dedi , bana sarıldı. Çok duygulandım. Çok teşekkür ettim. Kendisi için "17"nin ne kadar önemli oldugunu biliyorum. Bu yüzden Kaptanın bu davranışı onun büyük karakterinin ve cömertliğinin işaretidir.Kendisi için değerli olan birşeyi bana verdi ve benim burada değerli ve önemli oldugumu bir kez daha hissettirdi. Çok Teşekkürler UFA. Böylelikle Burak Yılmaz eski takımı Trabzonspor'daki numarası olan 17 numaralı formayı giyecektir. Burak Yılmaz ilk resmi maçına Beşiktaş karşısında çıkmıştır ve takımına penaltı kazandırmıştır. Selçuk İnan bu penaltıyı gole çevirmiş ve takımına 3-3'lük beraberliği getirmiştir. Burak ilk golünü ise Bursaspor'a karşı kaydetmiştir. Golden sonra ise kameralara Susun ! işareti yapmıştır. Ayrıca Galatasaray bu maçı 3-2 kazanmış ve Süper lig tarihinde 1000. galibiyetini almıştır. Burak bir sonraki golünü ise 15 Eylül 2012'de frikikten yaklaşık 30 metre mesafeden Antalyaspor'a atmıştır. Ayrıca Burak Yılmaz Galatasaray'ın Şampiyonlar ligi'nde Manchester United ile oynadığı maçta ilk 11 başlamış ve 4 büyüklerde forma giyip Dört büyüklerin formasıyla Şampiyonlar ligi'nde maça çıkmayı başaran ilk futbolcu olmuştur. Burak, 23 Eylül 2012'de ise Türk Telekom Arena'da Akhisar'a karşı ilk 11'de başlamış ve maçı 2 gol ve 1 asist ile tamamlamıştır. Burak bir sonraki golünü ise 6 Eylül 2012'de Eskişehirspor maçında kaydetmiştir. Fakat Galatasaray bu maçın 89.dakikasında topu ağlarında görmüş ve maç 1-1 bitmiştir. 

Millî takım kariyeri 

Burak Yılmaz Türkiye formasıyla 94 kez millî takımlara çağrılan Burak Yılmaz, 8 kez Türkiye U-17, 10 kez Türkiye U-18, 17 kez Türkiye U-19, 11 kez Türkiye U-20, 7 kez Türkiye U-21, 1 kez Türkiye A-2 ve 14 kez de Türkiye forması olmak üzere toplam 68 kez milli formayı giymiştır ve müsabakalarda 5 gol kaydetmiştir.
Türkiye 19 Yaş Altı Millî Futbol Takımı ile 2004 yılında düzenlenen UEFA 19 Yaş Altı Şampiyonası'na katıldı ve final oynadı. 
 

Başarıları

Bireysel
2011 - Futbol Plus Dergisi Yılın Forvet Oyuncusu ödülü
Süper Lig gol kralı: 2011-12 

Takım  

Beşiktaş
Türkiye Süper Kupası (1): 2006
Türkiye Kupası (1): 2006-07
Trabzonspor
Türkiye Kupası (1): 2009-10
Türkiye Süper Kupası (1): 2010
Galatasaray
Türkiye Süper Kupası (1): 2012