BIST 9.729
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.440,43
HABER /  SAĞLIK

Bunlar kilo aldırıyor!

Birçok diyetisyen şeker yerine yapay tatlandırıcıların kullanılmasının kilo vermeyi kolaylaştırdığını düşünüyor. Oysa son yapılan araştırma bunun tersini söylüyor.

Abone ol

Kilo vermek için birçok kişi normal şeker yerine tatlandırıcı kullanır. Ancak uzmanlar yapay tatlandırıcıların vücudun kalori sayma kapasitesini bozduğunu ve bunun sonucunda da diyet gıdalar ve içeceklerin kilo vermekten çok kilo aldırdığını belirtti.

Bilim insanları ayrıca bu tatlandırıcıların kalp hastalıkları, diyabet gibi sağlık sorunlarını artırdığına dair kanıtların da mevcut olduğunu kaydetti.

Trends in Endocrinology and Metabolism dergisinde yayımlanan araştırma Purdue Üniversitesi'nden Susan Swithers öncülüğünde gerçekleşti. Uzmanlar diğerlerinni yanında yaygın olarak kullanılan suklaroz, aspartam ve sakarini nceledi.

Dr. Swithers fareler üzerinde yaptığı deneyde yapay tatlandırıcıların sağlığa etkisini inceledi. Bilim insanları fareler üzerinde deney yapıldığını ancak insan üzerinde de etkilerine bakıldığını söyledi.

Dr. Swithers düzenli olarak diyet alkolsüz içeceklerin tüketilmesinin uzun vadede insanlar için kilo alma ve obezite riski taşıdığını belirtti. Diyet içeceklerden kaçınanlarla düzenli alkolsüz içecek tüketenleri karşılaştıran uzmanlar diyet içeceklerin diyabet, kalp hastalığı ve metabolik sendrom oluştırma riskini daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.