BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
HABER /  DÜNYA

Bulgaristan ajan skandalıyla sarsıldı

Bulgaristan siyasi polis lehine ajanlık yaptığı bildirilen 33 büyükelçinin bulundukları ülkelerden geri çekme kararı aldı.

Abone ol

Bulgaristan Başbakanı Borisov sicilli tüm ajan büyükelçilerini geri çekeceklerini söyledi.

Bulgaristan Hükümeti, 1989 yılına kadar ülkenin komünist rejiminin kurduğu siyasi polisin (DS) lehine ajanlık yaptığı bildirilen 33 büyükelçinin bulundukları ülkelerden geri çekilmelerine karar verdi.

Başbakan Boyko Borisov, eski ajanların ülkeyi utandırdıklarını belirterek, ''Avrupa – Atlantik ortaklarımıza kötü örnek olmak istemeyiz'' dedi.
DS ajanı büyükelçilerin geri çekilmelerinden sonra emekliliğe kadar Dışişleri Bakanlığında çalışacaklarını belirten Borisov, Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un tepkisi ile karşılaştı.
Büyükelçilerin polis sicillerinin internette yayımlanması ve her birinin durumunun tek tek incelenmesini isteyen Cumhurbaşkanı Pırvanov'un bu fikrini ''tamamen anlamsız'' diye nitelendiren Borisov, ''Sicilli tüm ajan büyükelçilerimiz öyle ya da böyle geri çekilecektir'' dedi.
Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov da büyükelçilerin geri çekilmesi konusunda Başbakanı Borisov kadar kararlı olduğunu söyledi.

''Bulgaristan'ın devlet olarak itibarına böylesi bir kirli lekenin yapıştırılmasına karşıyız'' diyen Mladenov, geri çekilecek büyükelçilerin görev iptalinin onların genel profesyonellik nitelikleri konusunda ''kınayıcı bir yargı kararı olmayacağını'' kaydetti.