BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.437,25
HABER /  POLİTİKA

Bu alkışlanacak sözleri Sırrı Sakık söyledi

Paris'te 3 kadın PKK'lın öldürülmesi dünya gündeminde. BDP vekili Sırrı Sakık bu süreci İnternethaber.com'a değerlendirdi

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- BDP dün bir heyetle Paris'e gitti. Paris'te yetkililerle görüşen BDP'liler bir açıklama yaparak Fransız istihbaratının bu konuda sorumlu olduğu düşüncesindeler. Bir an önce net bir açıklama bekliyorlar.

Konuyla ilgili ulaştığımız Aysel Tuğluk, şu an net bir bilgiye ulaşamadıklarını, bir bilgi gelmesi ve bir açıklama yapılmasını beklediklerini söyledi.

BDP Milletvekili Sırrı Sakık ise, olayın barış sürecine gittiği bir dönemde bu cinayetin işlenmiş olmasının süreci sabote etmeye yönelik olduğu görüşünde. Konuyla ilgili İnternethaber'e konuşan Sırrı Sakık, barış sürecinde atılan adımların kararlı adımlar olduğunu ve ne olursa olsun vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladı:

İLK KEZ BU KADAR KENETLENDİK 

"Paris'te ki bu olayı barış sürecine vurulmuş bir damga olarak görüyorum. Bu olay nasıl, kim tarafında yapıldıysa bunun hedefi Türkiye'deki barış sürecidir. Barış süreci, ilk defa bu kadar herkes tarafından sahiplenildi. Barış isteği, ortak bir sese dönüştü.

Hem Fransa hem de Türkiye hükumetinin bu olayı bir an önce aydınlatması gerekir, ne gerekiyorsa yapmalıdırlar. En az Fransız hükumeti kadar Türkiye hükumeti de faillerin ortaya çıkarılması konusunda sorumludur. Çünkü ilk kez Türkiye barış sürecine giden yolda bir birliktelik yaşıyor.

Cemaatlerinden, Ana Muhalefet Partisine, medyasından sivil toplum örgütlerine, kamuyona kadar dört bir taraftan bu sürece destek var. Ülkede barış özlemi var. Çocuklarını kaybetmiş olan şehit ailelerinin ve gerilla ailelerinin açıklamaları da bunu gösteriyor. Olgunlaşmış bir barış özlemi var. Dünyanın hiçbir yerinde olgunlaşmış bir fikrin karşısında hiçbir gücün duramayacağını biliyoruz. Türkiye'de de barış fikri olgunlaştı bunun önünde hiçbir güç duramayacak. İç ve dış güçler bu süreci baltalamaya çalışsa da başarılı olamayacak."

DÜN MECBURDUK BUGÜN MAHKUMUZ 

"Ortadoğu'da güçlü bir Türkiye, kendi ülkesindeki ve Ortadoğu'daki diğer Kürtlerle ittifak geliştirmiş, diyalog ve müzakere içerisinde olan bir Türkiye istenmiyor, güçlü bir Türkiye istenmiyor. Tam da Türkiye bu noktadayken, bu saldırganlar, bu caniler Paris'te tetiğe basıyorlar. Ama hep bu barış dönemlerinde, masaya oturulduğu dönemlerde dünyada hep bu alçakça saldırılar olmuştur. Ama barışa gönüllü olanlar masayı terk etmemişlerdir, bizim de böyle yapmamız lazım. Dün mecburduk, bugün mahkumuz."

TARİHİ BİRLİKTE YAZDIK 

"Barışın kimleri korkuttuğunu görüyoruz. Geçmişten bugüne kadar, Osmanlı'dan bugüne kadar hep bir aradaydık. Bir tarih yazıldıysa yazılan bu tarih ortak yazılmıştır. Kurtuluş Savaşında da böyleydi, 1071'de de böyledir, gelinen bu noktada yeni bir tarih yazmamız lazım hepimizin."

BÜLENT ARINÇ'A TEŞEKKÜR BORCUMUZ VAR 

"Bülent Arınç'a hepimizin bir teşekkür borcu var. Çünkü vicdan sahibi bir insan bir bakan. Açıklamaları çok çok olumlu. Ama AKP cephesinde hala kontur söylemler içerisinde olanlar da var. Zaman zaman PKK safralarını temizlemeli diyorlar, tamam temizlemelidir ama bunu AKP de yapmalıdır. Bu açıklamalar sürece zarar veren açıklamalardır. Bunun için, herkes diline dikkat etmelidir. Anadolu da bir söz vardır, "Bıçak yarası iyileşir ama dil yarası iyileşmez" diye. Bunun için herkes birbirinin hassasiyetine saygı göstermelidir. Bu süreci birlikte inşaa etmeliyiz. Barışa kurşun sıkılmışsa barış konusunda herkesin hassasiyeti olmalıdır. Bu olayın üzerine gitmeli ve olayın faillerini ortaya çıkarmalıyız."

PKK'NIN İÇİNDE BUNU YAPACAK CESARETİ OLAN KİMSE OLAMAZ

"Örgüt içi hesaplaşma deniyor. Buna toplu iğne ucu kadar ihtimal vermiyorum. Bu süreçte Öcalan'ın örgüt üzerinde de, silahlı güçler Avrupa kanadı üzerinde de ciddi bir etkinliğivar, bunu herkes kabul ediyor. Kimsenin bu projeye örgüt içerisinde bu şekilde ne cesareti ne de gücü yeter. Bu kadar olgunlaşmış bir fikrin önünde örgüt içerisinde bir güç olması mümkün mü?"

SIRRI SAKIK KİMDİR?