BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.429,46
HABER /  DÜNYA

Buldan’dan mahkeme kararına tepki

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Tutuklu milletvekillerimiz hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar siyasi bir kar...

Abone ol

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “Tutuklu milletvekillerimiz hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar siyasi bir karardır. Halk iradesini hiçe sayan bir karardır” dedi.
TBMM’de BDP’li milletvekilleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında tutuklu milletvekilleri hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı değerlendiren BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Anayasa Mahkemesi’nin Balbay ile ilgili verdiği kararın bağlayıcı olduğunu ifade ederek, kararın tüm seçilmişlerin serbest bırakılmasını emrettiğini söyledi. İdare ve yargı organlarının Anayasa Mahkemesi’nin kararına koşulsuz olarak uymak zorunda olduğunu belirten Pervin Buldan, “Tutuklu milletvekillerimiz hakkında herhangi bir hüküm verilmiş değildir. Vekillerimizin yargılamaları yerel mahkemelerde devam etmektedir. Kendilerine isnat edilen fiil ise siyaset yapmaktır. Vekillerimiz diğer tutuklu siyasetçiler gibi yıllardır cezaevinde siyasi rehine olarak tutulmakta ve uzun tutuklulukla aslında açıkça yargısız bir infaz yapılmaktadır. Tutuklu bulundukları süre göze alındığında vekillerimiz ceza alsalar bile alacakları cezanın infazını çoktan tamamlamış durumdalar. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın tartışmasız yerine getirilmesi gerekirken, ne yazık ki Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu milletvekillerimiz İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım’ın tahliye talepleri reddetti. Bu karar siyasi bir karardır. Yargı tarafından tutuklu vekillerimize karşı açıkça hasmane bir tutum izlenmektedir. Bu karar bir hukuk skandalıdır. Bu karar çifte standarttır. İstanbul’da ayrı, Diyarbakır’da ayrı bir hukuk işlemektedir” diye konuştu.
Vekillerin serbest bırakılmamasının demokratik siyaset kanallarını tıkama girişimi olduğunu söyleyen Buldan, “Çözüm sürecine hizmet etmeyecek, hakka süreci tıkama potansiyeli taşıyan yargının bu siyasi kararı karşısında hükümeti göreve ve samimiyete çağırıyoruz. Halk iradesini ayaklar altına alan bu kararın siyasi ortağı hükümettir. Hükümet ‘yargının işidir’ diyerek kendisini soyutlayamaz. Bütün bu tutuklamaların ve uzun tutukluluğun yasalarını AK Parti hükümeti çıkartmıştır. Özel yetkili mahkemeleri hükümet kurmuş, yargıç ve savcılarını bu hükümet atamıştır. Hükümet sürdürülen siyasi yargılamaların da aynı zamanda sorumlusudur. Bu çifte standardın derhal sona erdirilmesi gerekiyor. Yargıyı da bu çifte standart karşısında bir kez daha kararını gözden geçirmeye Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
Bu karar karşısında suskun kalmayacaklarını söyleyen Buldan, “Tutuklu vekillerimiz ve siyasetçilerimiz derhal serbest bırakılmalıdır. BDP olarak süreci bu şekilde yürütme ve ilerletme ihtimalimizin zora girdiğini her kesimin bilmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Bu karar karşısında asla suskun kalmayacağız. Halkımız kendi iradesini hiçe sayan bu karara meydanlarda cevabını en iyi şekilde verecektir. Bu işin hem hukuki hem siyasi yönünü bırakmayacağız” açıklamasını yaptı.
Çözüm sürecinin sıkıntıya gireceğini belirten Buldan, “Hükümeti uyarıyoruz, böyle giderse bu süreç sıkıntıya girer. Zaten bıçak sırtında giden bir süreçten bahsediyoruz. Bu tıkanıklıkların aşılması için çaba sarf ediyoruz, ama hükümet hiçbir çaba sarf etmezken süreci tıkamanın yollarını arıyor. Bu karar tam anlamıyla siyasi bir karardır. Bu arkadaşlarımız neden cezaevlerinde. Balbay’ın kararından sonra bu arkadaşlarımızın hemen tahliye edilmesi gerekiyordu. Bizim de halkımıza söyleyerek bir cevabımız olacak. Bu konuda hükümetten acilen bir açıklama yapılması gerekiyor. Başbakan’ın bu konuda söylemesi gereken bir sözü var” dedi.
(İHA)