BIST 9.089
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,97
HABER /  GÜNCEL

Bugün çözüm sürecinde bir ilk yaşanacak!

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bugün HDP heyetiyle bir araya gelecek.

Abone ol

Bugün çözüm sürecinin ilerleyiş tarihinde bir ilke imza atılacak; Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bugün HDP heyetiyle bir araya gelecek. Masada ilk kez sürecin sağlıklı ilerlemesi için PKK'nın silahsızlanması konuşulacak.

 6-7 Ekim olayları nedeniyle kesintiye uğrayan görüşmeler bugün saat 13.00'te Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyeti arasında yeniden başlıyor.

İLK KEZ PKK'NIN SİLAHSIZLANMASI KONUŞULACAK!

İlk kez masada, PKK'nın silahsızlanması konuşulacak.

YENİ SÜRECİN ŞİFRESİ

Yeni sürecin şifresi de, "İmralı'nın silahlı mücadeleye son" çağrısı olacak. Eylem planı kapsamında 2015 normalleşme yılı olacak.

İMRALI'YA ZİYARET TAKVİMİ NETLEŞECEK Mİ?

Çekilme takviminin işlemesi, kamu düzeninin tesisi konusunda yeni adımlar atılırken, süreç canlı tutulacak. HDP, Başbakan Yardımcısı Akdoğan'la yapılacak görüşme öncesi değerlendirme toplantısı yaptı. Görüşmede, sürecin tıkanma nedenleri, bu konuda atılacak adımlar ve İmralı'ya ziyaret takviminin netleşmesi bekleniyor.

İŞTE ATILACAK ADIMLAR!

Geçen hafta yapılan Çözüm Süreci Kurulu toplantısından önemli tespitler çıktı. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın eylem planı olarak yürüttüğü çalışmadaki adımlar tarih tarih masaya yatırıldı. Son gelişmelerle güncellenen plana göre atılacak adımlar şöyle:

HIZLI HAREKET EDİLECEK

Yeni bir krizin yaşanmaması için hızlı hareket edilecek. Kobani eylemleri ile büyük yara alan sürece güvenin pekişmesi için toplumsal barış, bütünleştirme vurgusu ön plana çıkarılacak.

SİLAH BIRAKANA EKONOMİK DESTEK

Normalleşme aşaması çerçeve yasada öngörüldüğü şekilde yürütülecek. Silah bırakana ekonomik destek sağlanması da bu kapsamda değerlendirilecek.

İMRALI HEYETİNE 2 İSİM DAHA!

İmralı görüşmeleri yeniden başlayacak. Dağdan inişi hızlandırması amaçlanıyor. İmralı heyeti değişmeyecek. Heyete Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık'ın eklenmesi talebi dikkate alınacak.

PKK TÜRKİYE'DEKİ VARLIĞINI LAĞVEDECEK!

Çekilme kayıtsız-şartsız tamamlanacak. PKK Türkiye'deki varlığını lağvedecek.

DÖNÜŞLER YIL SONUNA KADAR SÜRECEK!

Kandil'le teknik görüşmeler yapılacak. Kademeli dönüş programı netleştirilecek. İlk kademe inişleri suça bulaşmayanlar yapacak. Dönüşler yıl sonuna kadar sürecek.

PİŞMANLIK KRİTERLERİ

Mevcut yasadaki 'pişmanlık' kelimesinin çıkarılması öngörülüyor. Örgüt üyeliği tanımı yeniden yapılacak. Silahı bırakıp teslim olmaları için belli bir süre verilecek, bu süre zarfında teslim olanlar hakkındaki yakalama emri kaldırılabilecek.

SİLAH BIRAKMAYA TEŞVİK! TOPLUMA ENTEGRASYON!

Silah bırakmayı teşvik eden düzenlemeler yapılacak. Restorasyon adımlarıyla beraber dağdan inenlerin topluma entegre olması ile ilgili sosyal projeler yaşama geçirilecek.

YABANCI MÜDAHİLE İZİN YOK

Uluslararası bir kuruluş ya da ülkenin sürece müdahil olmasına izin verilmeyecek. Ancak, Akil İnsanlar Heyeti arasından oluşturulacak bir heyetin bu işlevi üstlenmesi de seçenekler arasında bulunuyor.