BIST 9.774
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.432,33
HABER /  GÜNCEL

Bugün bütün camilerde bu hutbe okundu!

Diyanet İşleri Başkanlığı camilere kardeşlik vurgusu yapan bir cuma hutbesi gönderdi. Hutbe bugün bütün camilerde okundu.

Abone ol

Hükümet ile Gülen Cemaati arasındaki gerginliğin sürdüğü bu günlerde Diyanet'ten Cuma namazına ilişkin özel bir hutbe geldi. 

Türkiye'de tüm camilerde bugün cuma namazı öncesi “Nasıl Bir Kardeşlik” başlığını taşıyan Cuma hutbesi okundu.

Aynı hutbe Başbakan Erdoğan'ın Cuma namazını kıldığı Aksa Camii'nde de okundu.

İşte hutbe...

ÜSTÜNLÜK YARIŞINA GİRMEYİN

“Kardeşlik; Efendimizin, ‘Sizden biriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe gerçek manada iman etmiş olamaz’ mesajı gereği, diğerkâmlıktır. Kardeşlik; ‘Birbirinizle üstünlük yarışına girmeyin. Birbirinize haset etmeyin. Birbirinize kin beslemeyin. Birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun. Müslümanın kardeşine üç günden fazla dargın durması helâl değildir.’ nebevi ifadesiyle, hangi şartta olursa olsun kardeşini yalnızlığa terk etmemektir. Kardeşlikte terk yoktur, sorumsuzluk, duyarsızlık yoktur.

DÜNYEVİ ÇIKARLAR ZEDELEDİ

Ne hazindir ki Müslümanlar olarak, Allah Resulü’nden sonra bu ulvi mirasa yeterince sahip çıkamadık. Dünyevi çıkarlar, güç mücadeleleri, Kutlu Nebi’nin, ardında bıraktığı bu örnek toplumu zedeledi. Kardeşlik duyguları ve gönüller onulmaz yaralar aldı. Asr-ı saadette gönülleri bir, zihinleri bir, gayeleri bir kardeşlerin arasına ayrılık-gayrılık girdi. Birbirine ülfet, muhabbet, samimiyet, ünsiyet beslemesi gereken gönüller, hırs, menfaat, bencillik, kin ve intikam ateşiyle kavruldu. Bu ateş, geçmişte yaşanan pek çok müessif hâdisenin fitilini tutuşturdu. Asırlarca yürekleri dağlayan fitne ve fesat alevini körükledi.

KİMSE HAKİKAT BENİM DEMEMELİ

Kardeşliğin zihinlerimizde ve gönüllerimizde tam anlamıyla zemin bulamayışının elbette birçok sebebi vardır. Bunların başında herkesin kendini, kendi düşüncesini, mezhebini, meşrebini, benliğini hakikatin yerine koyması geliyor. Oysa Yüce Rabbimiz, biz Müslümanlara hakikatin yolunda olmayı, hakkın peşinden koşmayı emretti. Kendimizi hakikatin yerine koymayı, hakkı yalnız kendimize has kılmayı emretmedi. Hepimiz hakikatin yolunda hizmet etmekle emrolunduk. Hiç kimse ‘hakikat avucumda’ dememeli, ‘hakikat benim’ diye iddia etmemelidir.

FİTNEYİ DEĞİL ISLAHI ESAS ALIN

Müslümanlar olarak, ‘Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin’ ilahi emri gereği yıkıcı değil yapıcı; ayrıştırıcı değil, birleştirici olmalıyız. Fitneyi değil, ıslahı esas almalıyız. Bizi biz yapan değerlere sımsıkı sarılarak birliğimizi ve dirliğimizi korumalıyız. Bu yolda; Sakın incitme bir canı, Yıkarsın arş-ı Rahmân’ı sözü genelgeçer anlayışımız olsun.”