EKONOMİ
18 Şubat 2010 Perşembe 19:470 Yorum1531 okunmaBu yaz patates ateş pahası olacak
- Haber
Toprağı yormaması ve bitkide önemli zarara yol açan ''siğil'' hastalığının kontrol altına alınması ve verim düşüklüğünü önlemek amacıyla önceki yıldan itibaren üst üste ekimi Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca önerilmeyen patates, bu yıl, don ve yağış nedeniyle Çukurova'da üreticisini üzdü.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da, münavebe bitkisi olarak ekimi yapılan, nisan ayında da hasat edilmeye hazırlanan patates, don ve yağıştan olumsuz etkilenen tarım alanlarında toprak altında çürüdü. Soğuk ve yağışlı hava, bitkinin toprak altındaki meyvelerini çürütürken, toprak üstündeki filizin de kurumasına neden oldu. Yağış nedeniyle tarlalara girilememesi, bu yüzden bakım yapılamaması da sorunun boyutunun büyümesine yol açtı.
Her yıl İlkbaharla birlikte ''erkenci'' olarak pazarlardaki yerini alan Çukurova yöresinde ekimi yapılan patates, bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle üreticisini üzerken, kaybın tüketiciye de ''yüksek fiyat'' olarak yansıması bekleniyor.
AA muhabirinin Adana İl Tarım Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden olmasa da Çukurova'da münavebe bitkisi olarak ekilen patatesin cips sektöründeki büyümeyle birlikte ekimi yayınlaşıyor.
Türkiye'de yılda 4 milyon tondan fazla patates üretimi yapılıyor. Yaklaşık 150 bin-200 bin hektar alanda patates ekilen Türkiye, 151 ülke arasında, üretim alanı bakımından 12. sırada, üretim miktarı açısından da 13. sırada bulunuyor. Hektar başına verim 27 tona çıkarken, kişi başına ortalama 60 kilogram patates tüketiliyor.
ÇİFTÇİ ÜZGÜN
Adana'nın Yumurtalık ilçesinde, sahip olduğu kırmızı toprakları nedeniyle patates ekiminin yoğun olarak yapıldığı Kırmızıdam Köyü çiftçilerinden Muhittin Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, umutla ektikleri patateste hayal kırıklığı yaşadıklarını bildirdi.
Çiftçi Yüksel, bu yıl hava sıcaklıklarının eksi 6 dereceye kadar düşmesinin olumsuz etki yaptığına dikkati çekerek, ''Daha önceleri de don oluyordu ama toprağın altına işlemiyordu. Şimdi donun bitkinin toprak altındaki meyveleri de vurduğunu görüyoruz. Ayrıca havaların yağışlı ve nemli olması da bitkilerin bakteriyel hastalıklara yakalanmasına neden oldu. Şu an patates ekili tarlalarda yeşil bölüm tamamen bitmiş durumda. Zarar çok büyük. Bölgede yaklaşık 600 dekar patates ekili alan var ve hemen hemen hepsi de aynı durumda'' dedi.









Erdinç YAPAN-Hürriyet


DÜNYAUzaylı olduğunu sandım, öldürdümKanada'da 4 yıl önce otobüste yanında oturan genci öldüren Çinli göçmen, cinayetin nedenini Şizofreni Derneği Başkanı'na açıkladı..
DİĞERKadın doktoru boğmaya çalıştıBir hasta yakınının hastanede çalışan kadın doktor ve güvenlik görevlisini darbettiği iddia edildi.
BESLENMEKaçak çayda büyük tehlikeKaçak çayda kimyasal ilaç alarmı! Kaçak çay içenlerin kanser hastalığına yakalanma riskinin daha fazla olduğu belirtildi...
TEKNOLOJİUzayda tarihi kenetlenmeÖzel sektöre ait uzay aracının yolculuğunda şimdilik herşey yolunda...
DİĞERBu kareler kanınızı donduracak!Dünyaca ünlü markaların birbirinden ilginç reklam çalışmaları...
DİĞERİstanbul 2020 olimpiyatları için aday!2020 olimpiyat oyunları için İstanbul, Tokyo ve Madrid ile aday kent oldu- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
DİĞERBu soruların cevabını bilen kazanıyorBu yarışmayla hem eğlenin hem de bilginizi ölçün. İşte size eğlenceli bir fırsat...
3.SAYFASevişirken basılan polis olay olduGünün sıradışı olayının adresi Trabzon. Polis sevgilisi ile arabada sevişirken basılınca ortalık karıştı.
TURİZMBurada kalmak bir araba parasıZenginin malı züğürdün çenesini yorarmış hesabı... Orta gelirlinin rüyasında bile göremeyeceği lüks ve şatafat merkezleri.
3.SAYFAÖnce penisi sonra işi gittiKarısı tarafından penisi kesilen imama bir darbe de Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan geldi- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
Tel : +90 212 266 99 99 / Faks : +90 212 266 98 98













































