BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.437,47
HABER /  GÜNCEL

Bu 'Tosba' bildiğiniz gibi değil!

Şirin yapısıyla görenleri kendine hayran bırakan Beetle, 1938 yılında yollara çıkmıştı...

Abone ol

Üçüncü nesli ile yollarda olan Beetle, gönüllerde taht kurmasını tasarımına borçlu.
Selefindeki yuvarlak far gurubu korunarak LED gündüz farlarıyla süslenmiş. Markanın güçlü kimliği ise motor kapağının hemen ön bölümüne konumlandırılan logo ile belirtilmiş. İlk nesilde yer alan Amerikan tamponlar ise günümüzün modern yapısına kavuşmuş. Yan bölümde 5 kollu jant grubu otomobilin sporcu kimliğini ön plana çıkarmış. Kapı altlarında sunulan alüminyum çıtalar otomobile şık bir görüntü kazandırmış. Model bu detaylar ile 105 PS’lik modelden ayrıştırılamıyor. Ancak arka bölümde yer alan kanat farkı ortaya koyuyor. Boyutlarına baktığımızda Beetle; 4278 mm uzunluğa, 1808 mm genişliğe ve 1486 mm yüksekliğe sahip.

Model içeride renkli bir kişiliğe sahip olduğunu her detayı ile hissettiriyor. Bunu dış rengi ile kaplı ön konsol ile anlıyorsunuz. Konsol renginizi beğenmezseniz marka size farklı seçenek sunuyor. İç mekan geçmişi de size hatırlatıyor. Bunu anımsatan en büyük detay ise ince direksiyon simidi olmuş. Sporcu kimliği direksiyonun altı düzleştirilerek sağlanmış. Gösterge paneli günümüz tasarımına ayak uydurmuş. Ön gösterge tablolarına ek olarak orta konsolun üst bölümüne konumlandırılmış yağ, turbo basıncı ve kronometre göstergeleri, içerinin sportiflik hissini güçlendiriyor. Orta konsolda dokunmatik özellikli bir ekrana yer verilmiş. Buradan müzik sistemi kontrol edilebiliyor. Ancak bu kadar modern bir sistemin hala USB desteği vermemesi şaşırtıcı! Ön bölümde çift gözlü torpido kutusu, orta konsol ve kapı kenarlarında irili ufaklı gözlere yer verilmiş. Volkswagen Beetle özellikle öndeki misafirlerine yeterli hacim sunarken, arka bölümdeki misafirlerine ise tek kapı otomobillerin o klasik sınırlı hacmini sağlayabiliyor. Otomobilde yer alan cam tavan otomobilin içerisine ferah bir hava katıyor.

Modelde onu ateşli bir miniğe çeviren 1.4 litre TSI motora yer verilmiş. Küçük hacimli bu motor turbo desteği ile bu sevimli miniği bir canavara çevirerek 5800 d/d’de 160 PS güç üretmesini sağlamış. 1500 ila 4500 d/d bandında ise 240 Nm tork sağlayan TSI ünite 1373 Kg ağırlığındaki Beetle’a 8.3 saniyelik 0-100 Km/s hızlanma performansı sağlarken 207 Km/s’lik maksimum hız elde edilmiş. Fabrika verilerine göre karma tüketim değeri ise 6.2 litre olarak açıklanıyor. Turbo destekli ünite alt devirlerde canlı kalmayı başarıyor. DSG şanzımanın sarsıntısız ve hızlı geçişleri başarılı. Sakin kullanımlarda 7 litre değer yakalarken performanslı kullanımlarda 10.4 litrelik değerler elde ettik.

Model sert süspansiyonlar üzerine inşa edilmiş. Konforu törpüleyen bu ayrıntı yol tutuşuna önemli katkı sağlamış. Geniş tabanlı lastiklerle de yol tutuşu üst seviyelere çıkarılmış. Beetle fazla zorlandığından önden kayma yaşatıyor. ESP sistemi bunu optimum düzeyde engelliyor ve sistemin kayma anındaki müdahaleleri zor hissediliyor. Model sadece üst devirlerde motor sesi alıyor.

Beetle, 2011 yılında katıldığı çarpışma testinden 5 yıldız almayı başardı. Çarpışmada kabini sağlam kalan Beetle sürücünün göğüs baldır ve sağ kaval kemiği dışında her uzvuna maksimum koruma sağlarken, yolcuya ise sağ kaval kemiği dışında maksimum koruma sağlamıştır. Yandan araç çarpmalarında tüm uzuvlara maksimum koruma sağlarken, sabit bariyer çarpmalarında ise göğüs bölgesi haricindeki her noktaya maksimum koruma sağlamıştır. Arkadan çarpmalarda da boyun bölgesine sağladığı maksimum performans ile çarpışma testlerinde başarılı olan Beetle 5 yıldızın sahibi oldu.

Motor: 1.4 TSI  
Motor Hacmi: 1390 cc  
Silindir Adedi: 4  
Maksimum Güç: 160 Bg 5800 d/d  
Maksimum Tork:  240 Nm 1500-4500 d/d  
Performans    
  0-100 km/s Hızlanma 8,3 s
  Maksimum Hız: 207 km/s
     
Frenler    
  Ön: Hava Kanallı Disk
  Arka: Disk
     
Yakıt Türü   Benzin
Yakıt Tüketimi    
  Şehir İçi: 7,7 lt
  Şehir Dışı: 5,3 lt
  Karma: 6,2 lt
  Test: 7 lt
  CO2 Emisyonu 143 gr/km
Boyutlar    
  Uzunluk: 4278 mm
  Genişlik: 1808 mm
  Yükseklik: 11486 mm
  Bagaj Hacmi: 310 lt
  Yakıt Depo Kapasitesi: 55 lt
  Boş Ağırlık: 1373 kg
  Lastik Boyutu: 235/45R-18