BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.501,03
HABER /  DÜNYA

Bu şehrin 5 aylık suyu kaldı

Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan Karaçomak Barajı’nda su sıkıntısı çekiliyor. Yıllık 23 milyon metreküp suya ih...

Abone ol

Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan Karaçomak Barajı’nda su sıkıntısı çekiliyor. Yıllık 23 milyon metreküp suya ihtiyacı olan Karaçomak Barajı’nda şu an 7.5 milyon metreküp su kalırken çekilen su nedeniyle Kastamonu’nun önümüzdeki günlerde içme suyu sıkıntısı çekmesi bekleniyor. Baraja akan çayın kuruduğu 40 yıllık Karaçomak Barajı’nda, tarihin en düşük su seviyesi yaşanıyor.
Normal su kotunda 23 milyon metreküp göl hacmi, 1.54 kilometrekare göl alanı olan Karaçomak Barajı’nda doluluk oranının yüzde 21 seviyesinin altına düştüğü belirtildi. Su seviyesinin düşüklüğü yüzünden barajın üst tarafında en az on futbol sahası büyüklüğünde bir alan açığa çıkarken, kış mevsiminde Aralık ayına gelinmesine rağmen henüz kar yağışı olmaması, barajın eski doluluk seviyesine ulaşmasına yönelik umutları tüketiyor.
Karaçomak Barajı’nda 7.5 milyon metreküp su miktarı bulunurken, doluluk oranının yüzde 21 olduğu belirtildi. Ayrıca barajda bulunan su miktarının 2.5 milyon metreküpün kullanılamadığı ve içme suyu olarak 5 milyon metreküp suyun kullanılabildiği belirtildi. Normal su kotunda göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 889.50 metre iken, şuan göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 875.62 metreye düştü. Buna göre, barajın su seviyesinin 13 metre 88 santimetreye düştüğü belirlendi. Karaçomak Barajı, en çok 25 Şubat’ta doluluk oranı yüzde 43’e ulaşırken, barajın her geçen gün giderek su seviyesinin düşmesi vatandaşları endişelendiriyor. 2 bin 596 hektar bir alana sulama hizmeti veren Karaçomak Barajının su seviyesinin çekilmesiyle çevre köylerde yaşayan vatandaşlar barajın içerisinde hayvanlarını otlatmaya başladı.

YILLIK 9 MİLYON METREKÜP SU TÜKETİLİYOR
2 bin 596 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren Karaçomak Barajı’ndan ayrıca yılda 9 milyon metreküp içme suyu sağlanıyor. Günlük 25 bin ton içme suyu sağlanan barajdan Kastamonu Belediyesi Su Arıtma Tesisine aylık 750 bin ton içme suyu veriliyor. Baraja gelen su kaynaklarının kuruduğu Karaçomak Barajı’nda, içme suyu olarak kullanılan 5 milyon metreküp içme suyu Kastamonu’ya 5 ay kadar temin edilebilecek. Ayrıca, barajda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle içme suyunun yanı sıra hem sulama suyu temini hem de taşkın koruma amaçlı projelendirilen Karaçomak Barajının kapaklarının tamamen kapatıldığı ve hiçbir şekilde içme suyu dışında su akışına izin verilmediği öğrenildi. Ayrıca Karaçomak Barajını besleyen çay ve derelerin tamamen kuruduğu gözlemlendi. Akdeniz ve Ege kıyıları ile bazı illerde sağanak yağış nedeniyle taşkın ve sel felaketleri meydana gelirken Kastamonu’da mevsim normalleri üzerinde bir sıcaklık yaşanıyor. Karaçomak Barajına akan çay ile derelerin tamamen çekilmesiyle önümüzdeki günlerde yaşanacak susuzluğun tehlike boyutunun göstergesi oldu.

KIRIK BARAJININ YAPILMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Devlet Su İşleri (DSİ) Kastamonu Bölge Müdürlüğü’nün ikinci gölet projesinin bir an önce hayata geçmesi bekleniyor. Baraj içindeki suların azalması, Kastamonu Belediyesini başka bölgelerden su almaya yöneltirken, geçen yıllarda projesi hazırlanan ve bir türlü hayata geçirilemeyen ikinci içme suyu için yapılması planlanan Kırık Barajı’nın bir an önce yapılması gerekiyor. Son yılların en az yağışlı mevsimini yaşayan Kastamonu’da bütün umutlar kış ayında yağacak kara bağlandı. Fakat Aralık ayına gelinmesine rağmen henüz yağmur veya kar yağışının başlamaması vatandaşları endişelendiriyor.

KÖYLÜLER, KASTAMONU İÇİN ENDİŞELENİYORUZ
Kastamonu şehir merkezinin sadece bir barajdan sağladığı içme suyu sorununun önümüzdeki yıllarda da yaşanmaması için vatandaşlar, Kırık Barajının yapılarak hizmete girmesini istedi. Karaçomak Barajı’nın çevresinde oturan köylüler, Kastamonu’nun içme suyu tehlikesi çekeceği için endişeli olduklarını belirterek, barajdaki suyun çok fazla sağlıklı olmadığını söyledi.
Daha önce Kastamonu’da içme suyu sıkıntısı yaşanmadığını belirten köylüler, fakat her gün barajdan 15-20 santim su seviyesinin çekildiğini belirttiler.

BALIK TUTAMAZ HALE GELDİK
Arkadaşlarıyla birlikte geçen yıllarda balık tutmaya geldiklerini belirten amatör balıkçılar ise, o zaman baraja yaklaşmaktan korktuklarını fakat şimdi suların çekildiğini ifade etti. İçme suyunun insanların başlıca ihtiyaçları arasında geldiğini ifade eden amatör balıkçılar, 40 yıl önce inşa edilen Karaçomak Barajı’nın şehrin her geçen yıl gelişmesinde ve giderek nüfusunun artmasından dolayı yetersiz geldiğini belirterek, bu yüzden hayati önem taşıyan Kırık Barajı’nın biran önce yatırım programına alınarak bitirilmesi gerektiğini kaydetti.
(İHA)