BIST 9.778
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.435,57
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Bu şehirde iyi bir şeyler oluyor

Şehirde hızlı bir şekilde büyüyen emlak sektörü, gelişen saniyisiyle emlak sektörü için bir cazibe merkezi haline geldi

Abone ol

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Bursa Şube Sorumlusu Tümay Fere, Marmara’nın önemli metropollerinden Bursa’da gelişen sanayinin gayrimenkul sektörünü canlı tuttuğunu söyledi.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Bursa Şube Sorumlusu Tümay Fere, Sahip olduğu nüfus ve sosyo-ekonomik altyapılar bakımından Türkiye’nin 4. büyük kenti olarak ön plana çıkan Bursa’nın Marmara Bölgesi’nin önemli metropollerinden biri olma yolunda hızla ilerlediğini ifade etti. Bursa’da gelişen sanayinin, il nüfusunun artmasını büyük oranda etkileyeceğini ifade eden Fere, OSB’lerin konut sektörünün Bursa için sürekli canlı kalacağını açıkça gösterdiğini dile getirdi. Sanayinin konut sektörünü, konut sektörünün ise sanayiyi desteklediği ifade eden Fere, Bursa’da konut sektörünün 1990’lı yıllardan itibaren hızlı bir gelişme göstermeye başladığını söyledi.

APART DAİRELER YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Şehrin batı yönünde hızla gelişen kentte (1+1) tarzda konut projelerinin daha çok Organize Sanayi Bölgesi'nin de bulunduğu Nilüfer ilçesinde artış gösterdiğine dikkat çeken Fere, şehrin büyümesine karşı bölgedeki konut yaşam alanlarının küçüldüğü belirtti. Fere, “Hem fiyatları hem de kullanım alanları bakımından farklı tipte konut seçeneklerinin sunulduğu bölgede son dönemlerde özellikle sanayi ve ticaret alanlarında çalışanların yatırım amaçlı (1+1) daireleri tercih ettiği biliniyor. Ticaret ve sanayinin, yanı sıra Görükle’de yer alan Uludağ Üniversitesi bölge genelinde öğrenci evi tarzında 1+1 apart dairelerin yoğun ilgi gördüğü semtlerden. Tarihsel geçmişi uzun yıllara dayanan Bursa’nın, eski ve ilk yerleşim alanları olan Yıldırım ve Osmangazi ilçeleri, kent genelinde yaşanan ve özellikle kentin batı ve kuzey bölgelerinde kendini daha yoğun hissettiren prestijli konut alanı uygulamalarının etkisinde kalıyor” dedi.

LÜKS KONUTLARIN SAYISI ARTIYOR

Bursa’da yaşayan nüfusun son zamanlarda ikamet için siteler şeklinde gelişme gösteren, batıda Nilüfer, İhsaniye, Ataevler, Ertuğrulkent, Altınşehir, Özlüce, kuzeyde Demirtaş gibi bölgeleri tercih ettiğini vurgulayan Fere, “Bunun sebepleri arasında konutların deprem yönetmeliğine uygun inşa ediliyor olması, kentsel hizmetlere erişim mesafeleri, otopark ihtiyacını kendi içlerinde çözüyor olması, ulaşım imkanları, sunduğu sosyal imkanlar karşısındaki konut fiyatlarının alıcılar tarafından makul olarak değerlendirilmesi gibi nedenler sıralanabiliyor. Konut sektöründe ülke ve dünya genelinde yaşanan gelişmeler; sektörün imaj ve prestij çalışmalarına yönelmesine ve özellikle 1990 sonlarından itibaren Bursa’da gayrimenkul sektöründeki yatırımcıların kentin hızla gelişmekte olan batısında yer alan; Nilüfer, İhsaniye Ataevler, Ertuğrulkent ve Altınşehir’e yöneldiğini gösteriyor. Son dönemlerde İstanbul başta olmak üzere gelişim gösteren lüks konut projeleri, Bursa’da da hızla gelişiyor. Öyle ki bu gelişim konutların kalitesi ve piyasa değerleri itibariyle İstanbul ile yarışır durumdadır. Mimarisi, inşaat tarzı, vb. özellikleri ile Bursalıların beğenisine sunulan bu konutların yapımında önemli inşaat firmaları ön plana çıkıyor” ifadelerini kullandı.

ARZ-TALEP İLİŞKİSİ DENGELİ OLARAK İLERLİYOR

Kent genelinde yapılan değerleme çalışmalarında en yoğun talep gören ilk 4 ilçe sırayla Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım ve Mudanya’nın izlediğini söyleyen Fere, “2007 yılından itibaren bu ilçelerle birlikte özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25000 ölçekli nazım imar planı ile birlikte, İzmir yolu boyunca Özlüce, İrfaniye, Görükle ve Kayapa bölgelerinin de konut gelişimi açısından değer kazanacağı öngörülüyor. Nilüfer ilçesi Bursa’nın batıya doğru yaşadığı gelişme ile birlikte konut stoğunun hızla arttığı ve arz-talep ilişkisinin dengeli bir şekilde ilerlediği bir yerleşim bölgesi. İlçe genelinde, İhsaniye, Görükle, Balat, Odunluk, Ataevler, Ertuğrul bir kaç yıl öncesine kadar kent merkezine uzak olması gerekçesi ile rağbet görmezken son dönemlerde hem ulaşım altyapısının hem de karlı konut yatırımı hedefleyenlerin yoğunlaştığı bir bölge oluyor. Nilüfer ilçesi yatırımcıların sunduğu kaliteli ve modern mimari ile bütünleşen daha çok kendi içinde sosyal aktivitelerin karşılanabildiği sitelerden oluşuyor. Bölge, sanayi ve eğitim sektörünün önemli bir merkezi olması sebebiyle daha çok öğrenciler, sanayi ve hizmet sektöründe çalışanlar ve kentin yoğun yaşantısından uzaklaşmak isteyen ailelerin yoğunlaştığı mekanlar oluyor. Prestijli konutların hızla yükseldiği Nilüfer ilçesinin bazı kesimlerinde konut fiyatları 125 bin TL'den başlayıp 500 bin TL'ye kadar çıkıyor” açıklamalarında bulundu.

YILDIRIM NİLÜFER’İ YAKALIYOR

Yıldırım ilçesinin Bursa’nın tarihi dokusunun yoğun olarak kendini hissettirdiği son dönemlerde kentsel dönüşüm hareketleri ile birlikte ön plana çıktığını belirten Fere, “Özellikle ilçenin batısı, Ankara Yolu Caddesi boyunca, Erikli, Esenevler, Siteler Mahalleleri alt-orta gelir grubunun yoğunlukla ikamet ettiği yerleşim bölgeleri olmakla birlikte, buralardaki konut kaliteleri ve yapı biçimleri yavaş yavaş Nilüfer ve çevresindeki konut bölgelerindeki kaliteyi yakalama yolunda ilerliyor. Kentsel dönüşüm faaliyetleri ile kente yeni bir soluk kazandırma yolunda ilerleyen Yıldırım ilçesinin bazı kesimlerinde konut fiyatları 90 bin TL'den başlayıp 200 bin TL'ye kadar çıkıyor” dedi.

Osmangazi ilçesinin kentin kuzeyde İstanbul ile olan bağlantısını sağlayan Yalova Yolu Caddesi boyunca, gelişme göstermeye devam ettiğini dile getiren Fere, “İlçenin özellikle doğusunda yer alan Demirtaş Mahallesi, son yıllarda hızla gelişme gösteren prestijli konut projeleri ile birlikte Nilüfer’de yoğunluk gösteren konutlarla eş değer seviyede. Osmangazi ilçesi ve özellikle Demirtaş çevresi, Nilüfer’de yoğunluk gösteren konutların kentin batıya doğru gelişme gösteren eğilimini, kuzeyde Yalova Yolu boyunca dengeleme konusunda son derece hızlı bir gelişme göstermesi bekleniyor. Osmangazi ilçesinin bazı kesimlerinde konut fiyatları 100 bin TL'den başlayıp 500 bin TL'ye kadar çıkıyor” diye konuştu.