BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.494,16
HABER /  GÜNCEL

Bu para belediyeleri yakacak!

Otoparkı olmayan apartmanlardan toplanan otopark paralarını belediyeler usulsüz kullanmış

Abone ol

TBMM Dilekçe Komisyonu belediyelerin topladığı otopark bedellerinin akıbetini araştırdı. Birçok belediyenin kanun ve yönetmeliklere riayet etmediği anlaşılırken, bazı belediyelerin ise hesaplarda toplanan paralara hiç dokunmadıkları ortaya çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, otopark bedeli hesabında toplanan 44 milyon 156 bin lira ile bin 184 araçlık otopark inşa ettiğini beyan etti. Antalya'da ise belediye kasasında otopark bedeli için tek kuruş olmadığı anlaşıldı.

Bitlis, Erzurum, Gaziantep, Mardin, Muş ve Şırnak belediyelerinin otopark hesabı açmadıkları ortaya çıktı. İstanbul'un 755 bin, Ankara'nın 700 bin lira toplaması dikkat çekti.

HER ŞEHİRDEN BİLGİ

dilekçe Komisyonu 81 il belediyesinden otopark paraları konusunda bilgi istedi. Ulaşan bilgileri ise bir rapor haline getirdi. Yürürlükteki mevzuata göre binaların yapımında otopark yerlerinin ayrılması, eğer ayrılamıyorsa ilgili kanun ve yönetmelikte belirlenen bedelin belediyenin hesabına yatırılması gerekiyor.

Rapor hakkında bilgi veren Dilekçe Komisyonu Başkan Vekili Halil Ürün, bazı belediyelerin hiç otopark hesabı açmadığını, bazılarının ise açtıkları hesaplarda topladıkları paraya hiç dokunmadıklarını kaydetti.

YERİNDE KULLANMAMIŞLAR

Van Belediyesi'nin hesabında 3milyon 641 bin lira bulunduğunu ancak bunun tek kuruşunun bile harcanmadığını belirten Ürün, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin de hesabındaki 2 milyon 185 bin lirayı harcamadığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 01.07.1993 tarih ve 21624 sayı ile çıkarılan yönetmeliğinde otopark paralarının 'otopark tesisi' dışında belediyenin başka işlerinde kullanılamayacağı hükmü yer alıyor.

Ancak raporda Bingöl, Giresun, Hakkâri, Kastamonu, Kırıkkale, Niğde, Sinop, Tunceli ve Yalova belediyelerinin topladıkları otopark bedellerini belediyenin muhtelif işlerinde kullandıkları bilgisine yer verilmiş.

EN FAZLA PARAYI İZMİR TOPLADI

81 ilden gelen bilgilerde Türkiye'de en fazla otopark parası toplayan ilin İzmir olduğu ortaya çıktı. İzmir 44 milyon 156 bin lira toplarken, onu 23 milyon 727 bin lira ile Eskişehir takip etti. Üçüncü sırada yer alan Manisa ise 14 milyon 939 bin lira topladı.

İstanbul'un 755 bin lira, Ankara'nın ise 700 bin lira toplaması dikkat çekti. Antalya, Ardahan, Bartın, Bitlis, Bolu, Düzce, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Van ve Zonguldak illeri ise hesap açmayan iller olarak raporda yer aldı.

DENETİM ARTACAK

Komisyon raporunda ayrıca 1993 yılından bugüne yürürlükte olan ve uygulamasında ciddi aksaklıklar bulunan Otopark Yönetmeliği'nin gözden geçirilmesi istendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilen yazıda yönetmelikte ihtiyaç duyulan değişikliklerin yapılması talep edildi. Komisyon, 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu'nun 6. maddesine dayanılarak belediyelerin otopark hesaplarının mali ve konu yönünden yıllar itibari ile incelenmesini istedi.