BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.440,16
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bu masal kitabı büyükler için

Ignacz Kunos’un 44 Türk Masalı isimli eseri iki farklı kapak seçeneği ile 15 Şubat’ta Tuti Kitap’tan çıkıyor

Abone ol

Tuti Kitap’tan çıkan Ünlü Türkolog Ignác Kúnos’un  “44 Türk Masalı” adlı eseri 15 Şubat’ta tüm kitapçılarda.


Ignácz Kúnos’un, Osmanlı Türkiyesi’ne yaptığı gezilerde derlediği masallardan oluşan ve 1913 yılı orijinal kopyasına sadece Northwestern Üniversitesi’nden ulaşılabilen 44 Türk Masalı ülkemizde ilk defa iki farklı kapak seçeneğiyle Tuti Kitap tarafından yayımlanmaktadır. Ve bu kitaptaki hayal dünyasının kapıları sadece çocuklara değil, herkese açıktır…

“44 Türk Masalı” adındaki bu eserde birçok hikâye alışılagelmiş peri masalları çerçevesine oturtulmuştur. Bir prensesi elde edebilmek için yapılan yarışmalar, hain üvey akrabalar, konuşan hayvanlar, sihirli objeler, basit ama cesur köylüler, büyücüler ve cadılar, ejderhalar ve kuleler, uzun ve maceralı yolculuklar ve saf şirin kahramanlar masallarımızın ham maddelerini oluşturmaktadır. Hikâyelerin büyük çoğunluğunda Türk kültürüne has doğaüstü varlıklar bulunmaktadır.

Tuti Kitap’tan çıkan “44 Türk Masalı” isimli eserdeki masalları Kúnos şu şekilde tanımlıyor; “Osmanlı Sosyal hayatının kendine has özelliklerini biçimlendiren masal anlatıcılarını dinleyenlerden toplanmıştır. Eserin içindeki masallar İstanbul’un kenar mahallelerinde her gün duyulabilecek, Konstantinapolis’in aslında Türk mahallelerini oluşturduğu küçük köhne evlerde bir tandırın etrafında oturan yerli kadınların çocuklarına ve arkadaşlarına anlattığı masallardır.”

Ignác Kúnos, Türk dili, halk edebiyatı ve halkbilim üzerine yapıtlarıyla tanınmış Macar bir Türkologtur. Kúnos yaptığı çalışmalar ile Türk halk edebiyatının Batı ülkelerine tanıtılmasında öncü olmuştur. “44 Türk Masalı” isimli eseri bu çalışmalardan bir tanesidir.

Ignác Kúnos Kimdir?

Türk dili, halk edebiyatı ve halkbilimi üzerine yapıtlarıyla tanınan Macar Türkolog Kúnos (1860-1945); Arminius Vámbéry’den Türkçe ve Osmanlıca, Jósef Budenz’den Uygurca ve Çağatayca öğrenmiştir. Mezun olduktan sonra Anadolu’da beş yıl süren bir araştırma gezisine çıkmıştır (1885). Daha sonra da gezi boyunca derlediği türküleri, halk masallarını ve öykülerini yayımlamıştır. Gerek Türkçe yayımlanmış eserleri gerek verdiği konferanslar dolayısıyla Türkiye’de de çok iyi tanınan Kúnos, uzun hayatı boyunca yüzlerce mani, türkü, ninni, bilmece vs. toplayarak Anadolu’da zengin bir halk edebiyatı malzemesinin varlığını ortaya koymuştur. Böylece Türk halk edebiyatının Batı ülkelerine tanıtılmasında öncülük yapmış ve bu alanın önemli isimlerinden biri olmuştur.