BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Bu mahallenin nüfusu 40 ilden fazla

Diyarbakır'ın Peyas ve Huzurevleri mahallelerinin nüfusu birçok ilin nüfusundan daha kalabalık.

Abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü verilerine göre Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı Peyas ve Huzurevleri mahallelerinin nüfusunun birçok ilin nüfusundan daha kalabalık olduğu bildirildi. Verilere göre Peyas Mahallesi'nin nüfusu, Karaman, Düzce, Siirt, Tokat başta olmak üzere 40 ilin merkez nüfusundan daha fazla.

TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürü M. Salih Uras, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük mahallelerinin Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı Peyas ve Huzurevleri mahalleleri olduğunu söyledi. Uras, Türkiye'nin en küçük mahallelerinin ise Tekirdağ'ın İsmet Paşa OSB Mahallesi ile Kırklareli'nin Sarımsaklı Mahallesi olduğunu ifade etti. 81 ildeki en büyük mahalle sıralamasında Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı olan ve nüfusu 142 bin 228 olan Peyas ile nüfusu 91 bin 832 olan Huzurevleri mahallelerinin ilk sıralarda olduğunu dile getiren Uras, bu mahalleleri İstanbul'un Bahçelievler ilçesine bağlı 85 bin 652 nüfuslu Zafer Mahallesi ile 75 bin 436 nüfuslu Ataşehir'in İçerenköy Mahallesi'nin takip ettiğini kaydetti. En küçük mahalle sıralamasında ise ilk sırada 12 kişilik nüfusu ile Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesine bağlı İsmatpaşa OSB Mahallesi'nin olduğunu aktaran Uras, bunu Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı 13 nüfuslu Sarımsaklı ve Ankara'nın Yenimahallesi'ne bağlı 14 nüfuslu İvedik OSB mahallelerinin takip ettiğini kaydetti.

Peyas ve Huzurevleri mahalleleri sakinleri ise, nüfuslarının bu kadar fazla olmasının bir dezavantaj olduğunu belirterek, bunun beraberinde alt yapı ve işsizlik sorunlarının geldiğini söyledi. Bu kadar fazla nüfusa sahip olmalarının kendileri için kötü bir durum olduğunu aktaran mahalle sakinleri, işsizliğin fazla olması nedeniyle başta gençler olmak üzere pek çok kişinin yanlış yollara saptığını belirterek, bunu önlemek adına devletin mahallelerine yatırım yapmasını istedi.

"EN TERCİH EDİLEN MAHALLE İSMİ CUMHURİYET"

Ayrıca en çok tercih edilen mahalle isimleri sıralamasında ilk sırada Cumhuriyet isminin geldiğini belirten Uras, bunları Yeni, Fatih ve Merkez isimlerinin takip ettiğini açıkladı. Türkiye'de bulunan 18 bin 885 mahalleden 790 tanesinin Cumhuriyet ismini taşıdığını aktaran Uras, 'Bunları 667 mahalle ile Yeni, 448 tane ile Fatih ve 425 tane mahalle ile Merkez ismi takip ediyor' dedi.

Gazi Mustafa Kemal ismini taşıyan mahalle sayısı 375 iken, İsmet İnönü'yü çağrıştıran İsmet Paşa ve İnönü isimlerini taşıyan mahalle sayısının ise 155 olduğu bildirildi. Ayrıca Adnan Menderes ismini taşıyan 24, Fevzi Çakmak 98, Turgut Özal 23, Barış 30 ve Savaş ismini taşıyan 4 mahalle ismi bulunuyor. Kenan Evren ismini ve unvanını taşıyan 13 ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini taşıyan 3 mahalle ismi de bulunuyor.