BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.412,71
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bu maden sapık yapıyor

Manganez madeninin çocuklarda geri zekalılığa, yetişkinlerde sapıklığa varacak cinsel saldırganlıklara yol açabileceği öne sürüldü

Abone ol

Marmaris’in çam balı ile ünlü Osmaniye Köyü’nde Muğla İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurmasına rağmen, maden tartışmaları bitmedi.Manganez madeninin, arıcılığa vereceği zararların yanı sıra çocuklarda geri zekalılığa, yetişkinlerde sapıklığa varacak cinsel saldırganlıklara da yol açacağı öne sürüldü.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fethi Doğan, maden çalışanlarında üç- dört ay içinde bu etkilerin görüleceğini iddia etti.

BU KONUDA PEK ÇOK ARAŞTIRMA VAR

Doğan “Dünyada yapılmış pekçok araştırma var. Manganez, toprağa, havaya suya karışır, ota, ete geçer, dolaşır insana gelir. Madenden kalkan tozlar, durgun havada 5 kilometre, rüzgarlı havada 15 kilometrekare mesafe içindeki insanlara mutlaka bulaşır.

MANGANEZ HER İNSANA LAZIM

Manganez, her insana lazım, manganezsiz sağlık olmaz. Beyin sisteminin, hormonların hazırlanması gibi birçok şey için gerekli ama optimal seviyede, belirli bir miktarda alınması şartıyla. Fazlası kan, beyin barajını geçer, beyinde toplanır. Fazla manganez insan sağlığını olumsuz etkiler. Maden çalışanlarında 3- 4 ay içinde olumsuzluklar görülmeye başlar. Çevre halkında görülmesi ise 20 yıla kadar uzayabilir
” dedi.

YUNANİSTAN'DA MADEN KAPATILDI

Madenciliğin ağaca, kuşa, böceğe, arıya, bala, turizme de insana da zarar verdiğini, maden açarak toplumu, geri zekalı çocuklar yetiştirmeye mahkum etmemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Fethi Doğan, Yunanistan’da böyle bir madenin çocuklarda zeka geriliği yarattığının saptandığını ve madenin kapatıldığını söyledi.