BIST 9.530
DOLAR 32,44
EURO 34,81
ALTIN 2.483,26
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bu lensler ile gökyüzünü izlemek mümkün olacak

Bilim insanları son dönemin mucize bileşeni Grafen'i kullanarak süper ince kalınlıkta infrared ve ultraviyole ışınları algılayabilen şeffaf bir alıcı ürettiler.

Abone ol

Her geçen gün yeni bir özelliği keşfedilen ve son dönemin bilimsel açıdan en popüler bileşeni olan Grafen (Graphene) fotonlara karşı aşırı derecede hassas. Bir Grafen katmanı üzerine düşen fotonlar elektronlar tarafından emilerek enerji olarak taşınabiliyorlar. Bu durum ölçülebiliyor, işlenebiliyor ve görüntüye dönüştürülebiliyor.

Grafen katmanları o kadar ince ki kalınlıkları neredeyse atom boyutları ile ölçülebiliyor. Bu incelikten dolayı da şeffaf bir yapıya sahipler. Michigan Üniversitesindeki bilim insanları tüm bu özellikleri kullanarak iki Grafen tabakası arasına dielektrik bir katman yerleştirerek özel ve süper hassas bir alıcı ürettiler.

LENSLERE DE TAKILMASI MÜMKÜN 

Bu alıcı sadece görülebilir ışığı değil aynı zamanda ultraviyole ve infrared ışık tayflarını da algılayabiliyor. Oda ısısında çalışabilen bu alıcının öncelikle mobilcihazlarda ama ilerleyen yıllarda lens teknolojilerinde bile kullanılması mümkün olarak değerlendirilmiş.

Gece gökyüzüne baktığınızda aşağıdaki gibi bir görüntüyü görmek veya bilim kurgu filmlerindekine benzer görüş yetenekleri kazanmak artık hayal olmaktan çıkıyor.

milky_way_ir_spitzer-cropped-smaller-640x4381395127705.jpg