BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,22
HABER /  EKONOMİ

Bu kursa katılan yüzde 90 iş buluyor

İşsizlik çok ama mesleğini bilen eleman yok. Piyasanın aradığı personeli yetiştiren merkezler şimdi ilgi odağı.

Abone ol

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) kurslarına katılanların iş bulma imkanının yüzde 90 olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Eğitim bakanlıkları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan ''Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi'' protokolü kapsamında DSO'da bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Türkiye İş Kurumu (İşkur) İl Müdür Vekili Mülayim Arıduru ve DSO Başkanı Müjdat Keçeci katıldı.

Toplantıda konuşan Keçeci, Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu belirterek, her yüz kişiden 12,07'sinin iş aradığını, yapılan bütün çalışmalara rağmen iş bulmakta zorlanan çok sayıda vatandaşın bulunduğunu kaydetti.

İşsizlik sorununu çözmek için UMEM projesinin geliştirildiğini ifade eden Keçeci, ''Mutlak suretle iş imkanı olan alanlarda kurslar açılacak. Bu iş bir ekmek işi. Kursa katılanlar 15 lira yevmiye alacak. Kursta oldukları süre içinde sigortaları yapılacak. Kursiyerler DSO üyelerinin yanında staj imkanı bulacak. Bu kurslara katılanların iş bulma imkanı yüzde 90. Bu iş ibadet gibi bir şey'' dedi.

En fazla hangi alanda işçiye ihtiyaç varsa o alanda kurslar açılacağının altını çizen Keçeci, ''Her alanda işçi aranıyor. Altın bilezik takmış birinin iş bulamaması mümkün değil. Becerisi olan herkes iş bulabilir. Meslek sahibi olanın işsiz kalması mümkün değil. Bizim her işten anlayana değil, becerisi olana ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Keçeci, kursiyerlere eğitim verecek öğretmenlerin eğitim öncesinde elektrik, elektronik, motorlu araçlar, makine teknolojisi, endüstriyel otomasyon, metal teknolojisi alanlarında dersler alacaklarını bildirdi.

''MESLEKİ EĞİTİM MEMLEKET MESELESİ''

İl Milli Eğitim Müdürü Oğuz da, mesleki eğitimi memleket meselesi olarak gördüklerini ifade ederek, ''Açılan kurslar, katılanların belgesi olsun diye açılmayacak. Bu çalışma bir seferberlik niteliğinde bir çalışma. Uzmanlaşmış meslek edindirme kurslarıyla kazanılan her beceri bir altın bilezik olacak. İşsiz olanları meslek öğrenmeye davet ediyoruz'' dedi.

İşkur İl Müdür Vekili Mülayim Arıduru ise proje kapsamında Denizli'de 3 yılda 2 bin 60 kişiye eğitim verileceğini, kursiyerlerin seçmeler sonucu belirleneceğini bildirdi.